Αρχική | Πολιτική | Κοινωνία | Σε σύγκρουση κυβέρνηση - δικαστές τον τελευταίο χρόνο

Σε σύγκρουση κυβέρνηση - δικαστές τον τελευταίο χρόνο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Σε σύγκρουση κυβέρνηση - δικαστές τον τελευταίο χρόνο

Από την Εύα Καραμανώλη.

Σε «τεντωμένο σχοινί» βρίσκονται εκ νέου οι σχέσεις μεταξύ κυβέρνησης και δικαστών αυτή τη φορά με σημείο αιχμής τις δηλώσεις «πόθεν έσχες». Η σφοδρότητα των εκατέρωθεν δηλώσεων-ανακοινώσεων έχει προκαλέσει ιδιαίτερη αίσθηση, με τους δικαστές να κατηγορούν την κυβέρνηση ότι, εν ολίγοις, δεν σέβεται την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ και τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο να απαντά ότι «κάποιοι θέλουν κάτι να κρύψουν». Δεν είναι πάντως η πρώτη –και μάλλον ούτε η σφοδρότερη– σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και Δικαιοσύνης, αφού οι σχέσεις των δύο πλευρών έχουν βρεθεί τουλάχιστον άλλες πέντε φορές, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, «στο κόκκινο».

• Siemens

Τον Ιούλιο του 2016, ο τότε προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ισίδωρος Ντογιάκος βρέθηκε στο «μάτι του κυκλώνα», εξαιτίας της επ’ αόριστον αναβολής της δίκης της Siemens λόγω μη έγκαιρης μετάφρασης του παραπεμπτικού βουλεύματος στη γλώσσα των αλλοδαπών κατηγορούμενων. Η κυβέρνηση τότε είχε δείξει ως υπεύθυνο για την καθυστέρηση τον κ. Ντιογιάκο, ο οποίος με ανακοίνωσή του επεσήμαινε ότι η καθυστέρηση οφείλεται στη μεταφραστική υπηρεσία του ΥΠΕΞ και ότι ήταν ενήμερα τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Εξωτερικών. Ο ίδιος είχε κάνει λόγο για «σκόπιμες διαρροές από άγνωστους, δήθεν πολιτικούς κύκλους, με αισχρά υπονοούμενα που δεν είναι σε θέση να συγκαλύψουν την αλήθεια», ενώ στο πλευρό του κ. Ντογιάκου είχε ταχθεί η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

• Τηλεοπτικές άδειες

Η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικό τον «νόμο Παππά» για τις τηλεοπτικές άδειες είχε προκαλέσει αλλεπάλληλες αντιδράσεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Αμέσως μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας της Ολομέλειας του ΣτΕ, στελέχη της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων η τότε κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη, ο τότε υπουργός Επικρατείας και «εμπνευστής» του νόμου Νίκος Παππάς αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης προέβησαν σε δηλώσεις μέσω των οποίων αμφισβητούσαν την ορθότητα της δικαστικής απόφασης. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση της κ. Γεροβασίλη, η οποία με την ιδιότητά της ως κυβερνητικού εκπροσώπου είχε υποστηρίξει ότι «το ΣτΕ παρεμποδίζει τη ρύθμιση τού εδώ και 27 χρόνια ασύδοτου τηλεοπτικού τοπίου». Η ίδια μάλιστα στη συνέχεια άσκησε κριτική και για άλλες αποφάσεις του ανωτάτου δικαστηρίου λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι το ίδιο δικαστήριο το οποίο έκρινε συνταγματικά τα μνημόνια που διέλυσαν την Ελλάδα, έκρινε συνταγματικό το “μαύρο” στην ΕΡΤ, έκρινε συνταγματικό το PSI που διέλυσε τα ασφαλιστικά ταμεία». Σύσσωμες οι δικαστικές Ενώσεις καταδίκασαν τη στάση της κυβέρνησης, όπως διαμορφώθηκε από τις δηλώσεις Γεροβασίλη.

• Ηριάννα

Τον περασμένο Ιούλιο το Εφετείο απέρριψε την αίτηση αναστολής έκτισης της ποινής της 28χρονης Ηριάννας, η οποία έχει καταδικαστεί για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής μιλώντας στη Βουλή σχολίασε τη δικαστική απόφαση ως «δυσάρεστη έκπληξη», σημειώνοντας παράλληλα ότι οι πολίτες απαιτούν ίσα μέτρα και ίσα σταθμά, με δεδομένο ότι η 28χρονη έχει επιδείξει υποδειγματική συμπεριφορά. Παρόμοια ήταν η αντίδραση του υπουργού Δικαιοσύνης και προ ολίγων ημερών, όταν το Πενταμελές Εφετείο της Αθήνας απέρριψε την αίτηση της Ηριάννας για αποφυλάκισή της προκειμένου να ολοκληρώσει τη διδακτορική της διατριβή. «Το δικαστήριο που εξέδωσε τη σημερινή απόφαση φέρει και το βάρος της ευθύνης της κρίσης του», είπε ο κ. Κοντονής, παραπέμποντας και στην προ μηνών δήλωσή του.

• Πολάκης - Παπαγγελόπουλος

Η σφοδρότερη ίσως σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και δικαστών κατεγράφη τον περασμένο Ιούλιο. Η αιτία ήταν «διπλή». Το πρώτο σκέλος αφορούσε δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη επί της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ για τον χρόνο παραγραφής των φορολογικών ελέγχων. Ο κ. Πολάκης με ανάρτησή του (σ.σ. με ποίημα δικής του έμπνευσης) στο Facebook επέκρινε σφοδρά τους δικαστές του ΣτΕ οι οποίοι, και εν συνεχεία οι λοιπές δικαστικές Ενώσεις, του απάντησαν σε ιδιαίτερα αυστηρό ύφος.
Λίγες ημέρες αργότερα, και ενώ το μέτωπο μεταξύ κυβέρνησης και δικαστών επί των δηλώσεων Πολάκη ήταν σε πλήρη εξέλιξη, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος από το βήμα της Βουλής υποστήριξε ότι η Δικαιοσύνη επέδειξε αδράνεια στη διερεύνηση της ανάμειξης του Γιάννου Παπαντωνίου σε υποθέσεις «μιζών» για τα εξοπλιστικά συστήματα. Και σε αυτή την περίπτωση όλες οι δικαστικές ενώσεις εξέδωσαν ανακοινώσεις επικρίνοντας τη στάση της κυβέρνησης και αφήνοντας αιχμές κατά των αναπληρωτών υπουργών. Χαρακτηριστική ήταν η ανακοίνωση που είχε εκδώσει τότε η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, στην οποία επισημαίνετο μεταξύ άλλων ότι «η αντιμετώπιση της Δικαιοσύνης ως θεσμικού εμποδίου είναι άκρως επικίνδυνη λογική και η ζημιά που γίνεται στη χώρα και στη δημοκρατία από τέτοιες δηλώσεις είναι ανυπολόγιστη», κάνοντας παράλληλα λόγο για κλιμακούμενη επίθεση της εκτελεστικής κατά της δικαστικής εξουσίας.

Πηγή : kathimerini.gr

23

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text