Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | Το χρόνο έκδοσης εταιρικού ομολόγου εξετάζει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Το χρόνο έκδοσης εταιρικού ομολόγου εξετάζει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Το χρόνο έκδοσης εταιρικού ομολόγου εξετάζει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Του Νίκου Χρυσικόπουλου

Το κατάλληλο χρονικό πλαίσιο ώστε να προχωρήσει στην έκδοση εταιρικού ομολόγου, αξιολογεί ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο όμιλος έχει ήδη επιλέξει το σχήμα των συντονιστών κύριων αναδόχων και αναδόχων και έχει προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό στο σκέλος της προετοιμασίας του σχετικού φακέλου και του ενημερωτικού δελτίου.

Ωστόσο, ο χρόνος που θα θα πραγματοποιηθεί η έκδοση, θα εξαρτηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από το γενικότερο περιβάλλον στην εγχώρια αγορά, ιδιαίτερα από τη στιγμή που θα επιλεγεί η εισαγωγή των ομολογιών προς διαπραγμάτευση στην κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της οργανωμένης αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Σε αντίθεση με την εικόνα των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών, η ελληνική βρίσκεται από το περασμένο Καλοκαίρι – μετά την έκδοση του 5ετούς ελληνικού ομολόγου με το οποίο η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές - σε φάση εσωστρέφειας και οι επόμενοι μήνες μέχρι το τέλος του έτους δεν αναμένεται να διαφοροποιηθούν. Στο πλαίσιο αυτό κύκλοι του ομίλου εκτιμούν ότι πιθανότερο σενάριο είναι η έκδοση να πραγματοποιηθεί με το νέο έτος. Αυτό που δεν αναμένεται να μεταβληθεί, εκτός σημαντικού απροόπτου, είναι το ύψος της έκδοσης που τοποθετείται άνω των 100 εκατ.ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η θυγατρική του ομίλου, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, πέρυσι συγκέντρωσε κεφάλαια 60 εκατ.ευρώ από τη διάθεση 60.000 κοινών ανώνυμων ομολογιών μέσω δημόσιας προσφοράς. Η ευρεία ανταπόκριση του κοινού στη συγκεκριμένη έκδοση είχε ως αποτέλεσμα να καλυφθεί η Δημόσια Προσφορά κατά 2,57 φορές. Η συνολική ζήτηση που εκδηλώθηκε από τους επενδυτές ανήλθε σε 154,4 εκατ. ευρώ, ενώ η τελική απόδοση των ομολογιών ορίστηκε σε 3,85%.

Σήμερα η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας με Με παρουσία σε 16 χώρες και 4 ηπείρους ο Όμιλος με παράλληλες δραστηριότητες στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη, τις ΗΠΑ, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Έχει αναπτύξει επιχειρηματική δραστηριότητα στους τομείς των κατασκευών, της παραγωγής, προμήθειας και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας, των παραχωρήσεων, της διαχείρισης απορριμμάτων, των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων και της ανάπτυξης και διαχείρισης ακινήτων.

Στο πρώτο εξάμηνο του 2017, ο όμιλος πραγματοποίησε πωλήσεις 604,6 εκατ. ευρώ( έναντι 580,8 εκατ. ευρώ το α' εάμηνο του 2016) αυξημένες κατά 4,1% και κατέγραψε σημαντική αύξηση της καθαρης κερδοφορίας κατά 48,3 εκατ.ευρώ (35,6 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 24 εκατ. ευρώ). Ο συνολικός καθαρός τραπεζικός δανεισμός διαμορφώθηκε στα 463 εκατ. ευρώ και τα τα συνολικά ίδια κεφάλαια διαμορφώθηκαν σε 636 εκατ. ευρώ.

Προ ολίγων εβδομάδων η FF Group άντλησε 150 εκατ. ελβετικά φράγκα μέσω της έκδοσης 4ετους ομολόγου (με σταθερό κουπόνι στο 3,25%) που εισήχθη χθες προς διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο SIX Swiss Stock Exchange. Αντίστοιχα η Intralot πέτυχε να συγκεντρώσει κεφάλαια 500 εκατ.ευρώ μέσω της έκδοσης ομολογιών 7ετούς διάρκειας, με απόδοση 5,25%. Οι ομολογίες βρίσκονται σε διαπραγμάτευση στην αγορά Euro MTF του Χρηματιστηρίου του Λουξεμβούργου. Επίσης, η Jumbo δρομολογεί έκδοση ομολόγου ύψους 250 εκατ.ευρώ.

Μέχρι σήμερα, το παράθυρο ευκαιρίας για τους εγχώριους ομίλους στο σκέλος της άντλησης μέσω του Χ.Α. φθηνότερων έναντι των τραπεζικών, κεφαλαίων, έσπευσαν να αξιοποιήσουν, μεταξύ άλλων οι Μυτιληναίος, ΜΟΗ, ΟΠΑΠ, Sunlight, Housemarket, MLS, ΤΕΝΕΡΓ, ενώ έχει υπαρξει ενδιαφέρον και από την Autohellas και Costamare. Σε ό,τι αφορά στην τελευταία, εφόσον επιλυθούν τα διάφορα τεχνικής φύσεως ζητήματα που έχουν ανακύψει, θα αποτελέσει το πρώτο ομόλογο ελληνικής ναυτιλιακής εταιρείας που θα εκδοθεί στην Ελλάδα και θα εισαχθεί προς διαπραγμάτευση και στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Πηγή: capital.gr

24

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text