Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Η Wall Street κρατάει την ανάσα της

Η Wall Street κρατάει την ανάσα της

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η Wall Street κρατάει την ανάσα της

Οι επενδυτές ενσωματώνουν ολοένα και περισσότερο στην τιμή της μετοχής των αμερικανικών εταιρειών το αποτέλεσμα που θα έχει η μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων, που αποτελεί μία εκ των κορυφαίων προτεραιοτήτων του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Ωστόσο, αν το ελεγχόμενο από τους Ρεπουμπλικανούς Κογκρέσο δεν καταφέρει να περάσει το σχέδιο νόμου, τότε η αγορά θα έρθει αντιμέτωπη με άγριο ξεπούλημα. Ο χρηματιστηριακός δείκτης S&P 500 έχει ενισχυθεί κατά 6% σχεδόν από το επίπεδο όπου βρισκόταν τον Αύγουστο, καθώς η κυβέρνηση Τραμπ παρουσίασε πρόταση για μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, σύμφωνα με την οποία η φορολογία επιχειρήσεων θα μειωθεί από το 35% σήμερα στο 20%, ενώ θα επιτραπεί στις εταιρείες να επαναπατρίσουν μέρος των 2,6 τρισ. δολαρίων σε μετρητά που διατηρούν προς το παρόν σε λογαριασμούς στο εξωτερικό.

Ομως υπάρχουν σημάδια ότι η κυβέρνηση Τραμπ δεν έχει μεγάλο περιθώριο για λάθη, καθώς ετοιμάζεται να παρουσιάσει σήμερα το σχέδιο νόμου. Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε την περασμένη εβδομάδα, με μικρή πλειοψηφία, νομοθετικό μέτρο που ήταν απαραίτητο ώστε να ακολουθήσει η ψηφοφορία για τη φορολογική μεταρρύθμιση. Ωστόσο Ρεπουμπλικανοί βουλευτές από πολιτείες με υψηλή φορολογία, όπως η Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσεϊ, είχαν αντιταχθεί, ανησυχώντας πως με το σχέδιο νόμου θα καταργηθεί η έκπτωση φόρου για τους πολιτειακούς και δημοτικούς φόρους. Ο κ. Τραμπ θα πρέπει, επίσης, να καταπνίξει δυνητική ανταρσία σε σχέση με πρόταση που προβλέπει πως θα περιοριστεί το ύψος των συνταξιοδοτικών εισφορών που δεν υπολογίζονται στο φορολογητέο εισόδημα, φοροαπαλλαγή στην οποία στηρίζονται πολλοί Αμερικανοί ώστε να συνταξιοδοτηθούν. «Η άνοδος των μετοχών τους τελευταίους δύο μήνες οφείλεται στη μείωση της φορολογίας. Αν δεν υπάρξει αυτή, τότε η αγορά θα υποχωρήσει αρκετές ποσοστιαίες μονάδες», εξηγεί ο Εντουαρντ Πέρκιν, διευθύνων σύμβουλος της Eaton Vance. Σε ενημερωτικό της σημείωμα η Goldman Sachs ανέφερε προ ημερών πως αν δεν περάσει το σχέδιο νόμου για τη φορολογική μεταρρύθμιση, ο S&P 500 θα υποχωρήσει κατά 5% ή και περισσότερο. Στη διάρκεια των τελευταίων 30 ημερών, περισσότερες από 75 μεγάλες αμερικανικές εταιρείες έχουν εξηγήσει σε αναλυτές με ποιο τρόπο θα τις ωφελήσει η μείωση της εταιρικής φορολογίας, σημάδι πως η Wall Street επικεντρώνεται ολοένα και περισσότερο στο φορολογικό σχέδιο νόμου.

Η Goldman Sachs επισημαίνει ότι το σχέδιο του Λευκού Οίκου θα ενίσχυε το 2018 τα προσαρμοσμένα κέρδη των εταιρειών του δείκτη S&P 500 κατά 12% ανά μετοχή και ότι θα οδηγούσε σε επιπλέον αγορά ιδίων μετοχών κατά 75 δισ. δολάρια. Ο Πίτερ Τουζ, πρόεδρος του Chase Investment Council στη Σάρλοτσβιλ, προειδοποιεί πως η σύγκρουση του Τραμπ την περασμένη εβδομάδα με μέλη του ίδιου του κόμματος του θα μπορούσε να απειλήσει την επιτυχία του σχεδίου νόμου, διότι ενδεχομένως θα προκαλούσε τη δυσαρέσκεια και άλλων Ρεπουμπλικανών. Στη Γερουσία, οι Ρεπουμπλικανοί έχουν την πλειοψηφία (52-48), δηλαδή ο Τραμπ έχει την πολυτέλεια να χάσει μόνο δύο ψήφους. «Οταν αυξάνεται η πιθανότητα να καταψηφίσουν ορισμένοι γερουσιαστές των Ρεπουμπλικανών, τότε απειλείται ολόκληρη η φορολογική μεταρρύθμιση. Τους έχει ανάγκη όλους», εξηγεί. Ταυτόχρονα, η άνοδος του δείκτη S&P 500 κατά 14,4% από την αρχή του έτους σημαίνει πως ο δείκτης είναι ώριμος για πτώση τουλάχιστον κατά 5%, λέει ο Μπάρι Τζέιμς, διαχειριστής χαρτοφυλακίου του ταμείου James Balanced Golden Rainbow, με κεφάλαια υπό διαχείριση ύψους 3,1 δισ. δολαρίων. «Βρισκόμαστε σε επίπεδα όπου υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για τις μετοχές και προετοιμαζόμαστε για διόρθωση. Αν δεν υπάρξει η μείωση της φορολογίας που περιμένουν όλοι, τότε η διόρθωση θα είναι πολύ πιο μεγάλη», προειδοποιεί.

Πηγή: kathimerini.gr

24

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text