Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Αύξηση βασικού επιτοκίου στο 0,5% στη Βρετανία

Αύξηση βασικού επιτοκίου στο 0,5% στη Βρετανία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Αύξηση βασικού επιτοκίου στο 0,5% στη Βρετανία

Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε χθες το βασικό επιτόκιο για πρώτη φορά μέσα σε μία δεκαετία, από το 0,25% στο 0,5%, προσπαθώντας να ισορροπήσει ανάμεσα στη μετριοπαθή ανάπτυξη της οικονομίας και στην αύξηση των τιμών μετά το δημοψήφισμα για το Brexit. Η Τράπεζα της Αγγλίας ακολουθεί την πολιτική των υπόλοιπων κεντρικών τραπεζών που με πολλή προσοχή περιορίζουν την επεκτατική νομισματική πολιτική των τελευταίων ετών.

Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση το επιτόκιο στο 0,5% μετά τη μείωσή του στο 0,25%, που επιβλήθηκε λίγο μετά την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ενωση στο δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016. Εκτοτε, η βρετανική οικονομία δεν βυθίστηκε στην ύφεση, όπως φοβούνταν διάφοροι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι και οικονομικοί αναλυτές. Πλην όμως το γενικευμένο κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί έπληξε την εμπιστοσύνη στην οικονομία και οδήγησε σε πτώση τη στερλίνα.

Εν τω μεταξύ, αναμένεται να παρουσιαστεί στο Κοινοβούλιο αναλυτική μελέτη από την κυβέρνηση για τις επιπτώσεις του Brexit σε 58 κλάδους της οικονομίας. Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ετοιμάζεται να προβεί σε αυτή την ενέργεια έπειτα από τις ισχυρές πιέσεις των Εργατικών. Πάντως πρέπει να γίνει με προσοχή, ώστε να αποφευχθούν αναταράξεις στην κοινωνία και την οικονομία, δήλωσε χθες στο Bloomberg ο νέος υπουργός για το Brexit Μάρτιν Κάλαναν.

Η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε, μετά τη λήξη χθεσινής συνεδρίασης της επιτροπής νομισματικής πολιτικής (MPC), ότι «η απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ενωση έχει επηρεάσει πάρα πολύ το οικονομικό κλίμα». «Η αύξηση του πληθωρισμού πάνω από τις προβλέψεις αντανακλά τις επιπτώσεις των τιμών στην πραγματική οικονομία από την πτώση της στερλίνας μετά το δημοψήφισμα». Επτά από τα 9 μέλη της επιτροπής ψήφισαν υπέρ της αύξησης του βασικού επιτοκίου κατά το ένα τέταρτο μιας ποσοστιαίας μονάδας, στο 0,5%, από το ιστορικό χαμηλό του 0,25% που είχε ανακοινωθεί τον Αύγουστο του 2016.

Λόγω της υποχώρησης της στερλίνας έναντι του ευρώ και του δολαρίου, ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί από το 0,9% τον Οκτώβριο του 2016 στο 3% τον Σεπτέμβριο, λόγω της ανόδου των τιμών στον κλάδο αναψυχής, στα τρόφιμα και στις μεταφορές. Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένει ο πληθωρισμός να κινηθεί άνω του 3% τον Οκτώβριο. Προβλέπει να μην επανέλθει στο 2% νωρίτερα από το 2020.

Παρότι η βρετανική οικονομία δεν οδηγήθηκε σε ύφεση μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, η ανάπτυξη υποχώρησε από το 0,7% το α΄ τρίμηνο του 2016 στο 0,3% το α΄ και β΄ τρίμηνο του 2017. To γ΄ τρίμηνο του έτους διαμορφώθηκε στο 0,4%. Ομως η ανεργία βρίσκεται στο ναδίρ των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών, δηλαδή στο 4,3%. Εφεξής το ερώτημα είναι αν θα υπάρξουν και άλλες αυξήσεις.

 

Πηγή: kathimerini.gr

24

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text