Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | CVC: Metropolitan, Ιασώ General και έπεται συνέχεια

CVC: Metropolitan, Ιασώ General και έπεται συνέχεια

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
CVC: Metropolitan, Ιασώ General και έπεται συνέχεια

Της Βασιλικής Κουρλιμπίνη.

Την επιβεβαίωση της στρατηγικής της CVC Capital Partners να επενδύσει στο χώρο της Υγείας, ενισχύοντας την παρουσία της στην αγορά- και δη με γρήγορος ρυθμούς-, αποτελεί η εξαγορά του Ιασώ General. Το deal, που ανακοινώθηκε χθες από τις δύο πλευρές, και αφορά στην πώληση του 97,2% των μετοχών της γενικής κλινικής επί της λεωφόρου Μεσογείων, αποτελεί τη δεύτερη μεγάλη κίνηση της CVC Capital στον κλάδο της ιδιωτικής περίθαλψης μετά την εξαγορά του νοσοκομείου Metropolitan φέτος τον Απρίλιο. 

Η πρόταση για εξαγορά του Ιασώ General από τη CVC, μέσω της εταιρείας Hellenic Healthcare, είχε ανακοινωθεί στις αρχές του Οκτωβρίου και οι διαπραγματεύσεις κάθε άλλο παρά χρονοβόρες ήταν. Η αποτίμηση του Ιασώ General (enterprise value) ανήλθε σε 48 εκατ. ευρώ, ενώ μετά την αφαίρεση του τραπεζικού δανεισμού, η αποτίμηση των μετοχών καθορίστηκε σε 20 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων στην εταιρεία αντιστοιχεί το ποσό των 19,45 εκατ. ευρώ (τίμημα). 

Οι πληροφορίες λένε πως σε πρώτη φάση το fund δεν αναμένεται να αλλάξει το τρόπο λειτουργίας της κλινικής (υπηρεσίες, συνεργασίες με γιατρούς), εντούτοις σε επόμενο στάδιο εκτιμάται πως θα αναζητήσει τρόπους για τη βελτίωση της θέσης του στο εξαιρετικά ανταγωνιστικό περιβάλλον της παροχής υπηρεσιών υγείας, διεκδικώντας μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα των μεγάλων θεραπευτηρίων. 

Πρωταρχικό ρόλο στις επαφές και διαπραγματεύσεις που γίνονται ευρύτερα στον κλάδο για λογαριασμό της CVC, έχουν οι επικεφαλής της "Περσεύς”. Οι βασικοί μέτοχοι Β. Θεοχαράκης και Δ. Σπυρίδης, μετά το deal CVC- Metropolitan, είχαν ανακοινώσει πως θα επαναεπενδύσουν στην "Hellenic Healthcare” ως μέτοχοι μειοψηφίας και ότι θα συνεχίσουν να ηγούνται του νοσοκομείου ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος αντίστοιχα. 

Η πρόσφατη απόκτηση του Metropolitan, αλλά και το ισχυρό ενδιαφέρον, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, για το νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν, δείχνουν να ανοίγουν το δρόμο για μελλοντικές συνέργειες στην αγορά της περίθαλψης. 

Ο διαγωνισμός για την πώληση του Ερρίκος Ντυνάν από την τράπεζα Πειραιώς, που αναμένεται εντός της επόμενης χρονιάς, θεωρείται "κομβικός” για την αγορά. Στην κούρσα διεκδίκησης του νοσοκομείου, εκτός από το fund, θεωρείται πως θα δώσουν το παρόν τόσο ο όμιλος Υγεία, όσο και το Ιατρικό Αθηνών. Το όνομα του επενδυτικού κεφαλαίου, με έδρα το Λουξεμβούργο, ακούγεται πάντως έντονα και όσον αφορά την πώληση των δανείων της Euromedica.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, ο όμιλος Ιασώ μετά τη συμφωνία με τη CVC προχωρά στην αναδιαπραγμάτευση του δανεισμού του (reprofiling), με στόχο την επίτευξη ευνοϊκότερων όρων. Ο συνολικός δανεισμός του ομίλου, όπως αναφέρεται στην οικονομική έκθεση του α΄εξαμήνου, ανέρχεται  158 εκατ. ευρώ. Οι συζητήσεις με την Εθνική Τράπεζα προς αυτή την κατεύθυνση θα ξεκινήσουν μέσα στις επόμενες ημέρες. Σε δεύτερο στάδιο, η εισηγμένη θέλει να ενισχύσει στην παρουσία τους στον τομέα της μαιευτικής, με ενίσχυση των επενδύσεων στο μαιευτήριο Ιασώ (κυρίως σε ότι αφορά τον εξοπλισμό), χωρίς εντούτοις να επεξεργάζεται επέκταση των κτιριακών υποδομών.

Η CVC, που ιδρύθηκε το 1981, συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους επενδυτικούς οργανισμούς ιδιωτικών κεφαλαίων παγκοσμίως, έχοντας πραγματοποιήσει πάνω από 300 τοποθετήσεις. Διαχειρίζεται πάγια άνω των 52 δισ. δολαρίων, ενώ διαθέτει ένα δίκτυο 24  γραφείων σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία. 

 

Πηγή: capital.gr

24

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text