Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | Πώς η Qualcomm έχασε τη μαγεία της

Πώς η Qualcomm έχασε τη μαγεία της

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πώς η Qualcomm έχασε τη μαγεία της

Του Πάνου Μουρδουκούτα.

Η Qualcomm έχει χάσει τη μαγεία της στη Wall Street. Η μετοχή της εταιρείας έχει παραμείνει σχεδόν σταθερή τα τελευταία πέντε χρόνια, όταν οι υπόλοιπες μετοχές του κλάδου της τεχνολογίας έχουν κινηθεί ανοδικά.

Οι μη ικανοποιητικές επιδόσεις της Qualcomm στην Wall Street την έχουν καταστήσει έναν πιθανό "στόχο" για εξαγορά από "μνηστήρες" όπως η Broadcom, σύμφωνα με φήμες που κυκλοφόρησαν στον οικονομικό Τύπο το Σαββατοκύριακο.

Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές που συμμετέχουν ενεργά στη Qualocomm ζητούν τη διάλυση της εταιρείας.

Για χρόνια, η Qualcomm έκανε τα μαγικά της στην Wall Street, παρέχοντας ό,τι αναμένουν πάντα οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές: αυξανόμενα έσοδα και κέρδη. Για έναν προφανή λόγο: η Qualcomm βρισκόταν στη σωστή επιχειρηματική δραστηριότητα τη σωστή χρονική στιγμή – ήτοι στις ασύρματες τεχνολογίες - επωφελούμενη από τη μία τάση στην κινητή επικοινωνία μετά την άλλη. Τα καινοτόμα προϊόντα της αποτέλεσαν πρότυπα για τη βιομηχανία της τεχνολογίας, καθιστώντας την εταιρεία ως τη μοναδική που θα μπορούσε να επωφεληθεί από την πληρωμή ποσών για πατενταρισμένες τεχνολογίες από σχεδόν κάθε smartphone που κατασκευάζεται σε όλο τον κόσμο.

Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει τα ισχυρά λειτουργικά περιθώρια κέρδους της εταιρείας τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Ωστόσο, τα τελευταία πέντε χρόνια, η μαγεία της Qualcomm έχει ξεθωριάσει, καθώς η ανάπτυξη των εσόδων και των κερδών "τρεκκλίζει", ενώ τα περιθώρια κέρδους συμπιέστηκαν.

Τα περιθώρια κέρδους και τα έσοδα της Qualcomm έχουν συρρικνωθεί:

Ο λόγος; Ο ανταγωνισμός από την MediaTek και τη Samsung - οι οποίες έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν τα δικά τους chips για τα νέα smartphones. Επιπλέον, η Qualcomm αντιμετώπισε δυσκολίες στην είσπραξη δικαιωμάτων από την Κίνα, τη μεγαλύτερη αγορά της, αφού της επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους σχεδόν ενός δισ. δολ. από την κινεζική κυβέρνηση και λόγω της αλλαγής των κανόνων για την εταιρεία στην κρίσιμη αυτή αγορά.

Στη συνέχεια, υπήρξαν και οι εκτεταμένες απολύσεις που "έριξαν αλάτι στην πληγή", στερώντας από την εταιρεία το ταλέντο που χρειάζεται για να παραμείνει αποτελεσματικά ανταγωνιστική σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον στην αγορά.

Και υπάρχει ένα ακόμη σοβαρότερο πρόβλημα. Η αποτυχία της Qualcomm να καταλήξει στο "επόμενο μεγάλο πράγμα", με το οποίο θα "φάει τη σκόνη της" ο ανταγωνισμός, και θα δημιουργήσει νέους σταθμούς για τη συλλογή χρημάτων από τα δικαιώματα χρήσης των πατενταρισμένων τεχνολογιών της.

Για να είμαστε δίκαιοι, κανένα νέο πράγμα δεν θα ήταν αρκετά καλό για να δικαιολογήσει τη δέσμευση των πόρων που θα είναι απαραίτητοι για να ανταγωνιστεί η εταιρεία αποτελεσματικά έναντι της δικής της βασικής δραστηριότητας. Αυτό είναι που οι υπεύθυνοι χάραξης επιχειρηµατικής στρατηγικής ονομάζουν το "δίλημμα του καινοτόμου".

Επομένως ο χρόνος τελειώνει για την Qualcomm στη Wall Street. Στις τρέχουσες αποτιμήσεις, η εταιρεία είναι ευάλωτη είτε σε μία εξαγορά είτε σε μία διάλυση.

 

Πηγή: capital.gr

24

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text