Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | Στο μικροσκόπιο της ΕΕ η χρηματοδότηση του επικουρικού της ΕΤΕ

Στο μικροσκόπιο της ΕΕ η χρηματοδότηση του επικουρικού της ΕΤΕ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Στο μικροσκόπιο της ΕΕ η χρηματοδότηση του επικουρικού της ΕΤΕ

Την παρέμβαση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της ΕΕ (DG Comp) προκαλεί η υπόθεση του επικουρικού ταμείου της Εθνικής Τράπεζας και με επιστολή προς τη διοίκηση της τράπεζας ζητά στοιχεία, προκειμένου να διερευνήσει εάν η χρηματοδότηση του Ταμείου του συνιστά αθέτηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η τράπεζα.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η "Καθημερινή", θέτει παράλληλα το θέμα της συμμετοχής του επικουρικού ταμείου (ΛΕΠΕΤΕ-Λογαριασμός Επικούρησης Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας) στις αυξήσεις κεφαλαίου της τράπεζας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η "Καθημερινή", η DG Comp ζητά στοιχεία για τη χρηματοδότηση του ΛΕΠΕΤΕ από το 2012 και μετά, για να διαπιστώσει εάν η Εθνική έχει παραβεί τις δεσμεύσεις που ανέλαβε μετά τη λήψη κρατικής βοήθειας στο πλαίσιο της πρώτης αλλά και της τρίτης ανακεφαλαιοποίησης.

Αν διαπιστωθεί κάτι τέτοιο, η τράπεζα είναι πιθανό να βρεθεί αντιμέτωπη ακόμη και με πρόστιμο. Στην επιστολή σημειώνεται ότι ο ΛΕΠΕΤΕ είναι ταμείο εγγυημένων εισφορών στο οποίο η ΕΤΕ εισφέρει ποσοστό 9% των αποδοχών των εργαζομένων και ζητά από την τράπεζα να τοποθετηθεί εάν τα τελευταία χρόνια διοχέτευσε πρόσθετους πόρους στο Ταμείο.

Η "Καθημερινή" αναφέρει ότι η DG Comp θέτει επτά ερωτήματα προς τη διοίκηση της τράπεζας: πόσα χρήματα έχουν δοθεί στον ΛΕΠΕΤΕ από το 2012 και μετά ανά έτος, τι αντίστοιχες προβλέψεις έχει πραγματοποιήσει ανά έτος, αν είχε τη δυνατότητα στο παρελθόν να τερματίσει την επιπλέον ενίσχυση του Ταμείου και γιατί δεν το έπραξε, αν ο ΛΕΠΕΤΕ συμμετείχε στις αυξήσεις κεφαλαίου της τράπεζας το 2013, το 2014 και το 2015, και με τι ποσά, ποια είναι η σχέση της τράπεζας με το Ταμείο και αν θα συνεχίσει να το χρηματοδοτεί και για πόσο.

Τέλος, η DG Comp ρωτάει εάν οι ελληνικές αρχές θεωρούν τη χρηματοδότηση του ΛΕΠΕΤΕ αλλά και τη συμμετοχή του στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου της ΕΤΕ, σύμφωνες με τις δεσμεύσεις της τράπεζας.

Την ίδια ώρα, συνταξιούχοι και εργαζόμενοι κλιμακώνουν με δικαστικές ενέργειες τη σύγκρουσή τους με τη διοίκηση της τράπεζας, υποστηρίζοντας ότι ο ΛΕΠΕΤΕ είναι ταμείο εγγυημένων παροχών και δεν μπορεί να ανατραπεί το ισχύον καθεστώς.

 

Πηγή: capital.gr

24

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text