Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Ένα "τεχνικό πρόβλημα" του Brexit που θα μπορούσε να βλάψει την Ε.Ε. 1

Ένα "τεχνικό πρόβλημα" του Brexit που θα μπορούσε να βλάψει την Ε.Ε. 1

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ένα "τεχνικό πρόβλημα" του Brexit που θα μπορούσε να βλάψει την Ε.Ε. 1

Από τη συντακτική ομάδα του Bloomberg View.

Λίγοι αμφιβάλλουν ότι η βρετανική οικονομία θα "τραυματιστεί" σοβαρά εάν το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς μια νέα συμφωνία για το εμπόριο και το ρυθμιστικό πλαίσιο. Ωστόσο, υπάρχουν και κίνδυνοι και για την Ε.Ε. Ένας από αυτούς που δεν τράβηξε ιδιαίτερα την προσοχή αφορά την εκκαθάριση των τραπεζών.

Ένα Brexit στο "χείλος του γκρεμού" θα μπορούσε να καταστήσει πολύ πιο δύσκολο για τις αρχές της ΕΕ να επιβάλουν ζημιές στους επενδυτές σε περίπτωση κατάρρευσης μιας τράπεζας. Αυτό, με τη σειρά του, θα έθετε τους Ευρωπαίους φορολογούμενους σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

Το νέο καθεστώς εκκαθάρισης της ΕΕ υπαγορεύει ότι εάν καταρρεύσει μια τράπεζα, οι ομολογιούχοι της πρέπει να μοιραστούν μέρος του φορτίου μέσω του λεγόμενου μηχανισμού bail-in. Πολλά τραπεζικά ομόλογα υπόκεινται στο βρετανικό δίκαιο. Όσο το Ηνωμένο Βασίλειο ανήκει στην ΕΕ, θα εφαρμόζονται αυτομάτως οι αποφάσεις των αρχών εκκαθάρισης της ΕΕ για την επιβολή ζημιών στους πιστωτές. Μόλις η Βρετανία εγκαταλείψει την ΕΕ, αυτό θα σταματήσει.

Οι εποπτικές αρχές της ΕΕ το γνωρίζουν. Το Ενιαίο Συμβούλιο Εκκαθάρισης που είναι αρμόδιο για τις τράπεζες που καταρρέουν, προειδοποίησε τις ευρωπαϊκές τράπεζες ότι το χρέος που εκδίδεται βάσει του βρετανικού δικαίου ενδέχεται να μην είναι σύμφωνο με το δίκαιο της ΕΕ μετά το Brexit. Εν τω μεταξύ, το Συμβούλιο ζητά από τις τράπεζες να δημιουργήσουν επαρκή αποθέματα τίτλων που μπορούν να ενταχθούν σε bail-in, συνεπώς ο βαθμός του προβλήματος αυξάνεται.

Θεωρητικά, μετά το Brexit, οι τράπεζες θα μπορούσαν να εισαγάγουν μια ρήτρα στις υπάρχουσες συμβάσεις ομολόγων λέγοντας ότι οι τίτλοι υπόκεινται στις αποφάσεις της ΕΕ σχετικά με την εκκαθάριση. Αλλά οι επενδυτές ενδέχεται να μην συμφωνήσουν με την αλλαγή, επειδή θα τους καθιστούσε πιο ευάλωτους σε απώλειες.

Η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να υπογράψουν μια συμφωνία συνεργασίας, η οποία θα υπαγορεύει στα δικαστήρια τους να αναγνωρίζουν τις αποφάσεις περί εκκαθάρισης που λαμβάνονται υπό οποιαδήποτε δικαιοδοσία. Αυτό θα ήταν προς όφελος και των δύο πλευρών. Η ΕΕ δεν θέλει να δει τις συμφωνίες διάσωσης να καταρρέουν εν μια νυκτί και η Βρετανία θα διατηρήσει περισσότερες από τις δραστηριότητές της στον τομέα των νομικών υπηρεσιών, δεδομένου ότι οι τράπεζες που λειτουργούν στην ΕΕ θα συνεχίσουν να εκδίδουν ομόλογα σύμφωνα με το βρετανικό δίκαιο.

Η Βρετανία έχει πολύ περισσότερα να χάσει από ένα άτακτο Brexit από ό, τι η ΕΕ. Ωστόσο, η στενή συνεργασία πριν και μετά το Brexit είναι κάτι που και η ΕΕ θα πρέπει να επιδιώξει.


Πηγή: capital.gr


24

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text