Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Stress tests για τις τράπεζες η έναρξη των πλειστηριασμών

Stress tests για τις τράπεζες η έναρξη των πλειστηριασμών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Stress tests για τις τράπεζες η έναρξη των πλειστηριασμών

Του Μάρκου Αγη

Δρόμος στρωμένος με αγκάθια και προβλήματα που ξεπηδούν σαν τη λερναία ύδρα αποδεικνύεται η πορεία των τραπεζών προς τα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), τα οποία ξεκινούν τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Οι διοικήσεις τους θέλουν να βελτιώσουν μέχρι τότε όσο το δυνατόν περισσότερο τις επιδόσεις τους στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, ωστόσο κάθε φορά που παρακάμπτεται ένα εμπόδιο εμφανίζεται ένα νέο. Το γεγονός αυτό δυσκολεύει την προσπάθεια των τραπεζών να έχουν στα χέρια τους, σε τρεις μήνες από σήμερα, στοιχεία που να δείχνουν πρόοδο στο συγκεκριμένο μέτωπο, ώστε να κατευνάσουν τις ανησυχίες τόσο του επόπτη τους όσο και του ΔΝΤ για τη δυνατότητα υλοποίησης των σχεδίων ανάκτησης των επισφαλειών.

Τελεσίγραφο

Το νέο ζήτημα που ενέσκηψε την περασμένη εβδομάδα αφορά την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Οι ενώσεις των συμβολαιογράφων, με στόχο να πιέσουν την κυβέρνηση να ληφθούν μέτρα προστασίας των μελών τους από επιθέσεις που δέχονται από μέλη κινημάτων αλληλεγγύης, αποφάσισαν να απόσχουν από όλους τους πλειστηριασμούς μέχρι και το τέλος του έτους, ηλεκτρονικούς και μη. Το φάντασμα μιας τέταρτης, από το 2013, ανακεφαλαιοποίησης άρχισε να πλανάται ξανά πάνω από τις έδρες των συστημικών τεσσάρων ομίλων στο κέντρο της Αθήνας. Κι αυτό διότι όλοι οι θεσμοί, ΕΚΤ, ΔΝΤ και Κομισιόν, έχουν στείλει τελεσίγραφο για έναρξη των εκποιήσεων μέσω της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας... χθες. Σε διαφορετική περίπτωση, μπορεί να υπάρξουν πέναλτι, ικανά να φέρουν τον κλάδο προ νέων αυξήσεων κεφαλαίου.

Οι πιέσεις

Χαρακτηριστική των διαθέσεων των δανειστών ήταν η πίεση που δέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, τόσο από τους ομολόγους του στην ευρωζώνη όσο και από τον διοικητή της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, οι οποίοι, ούτε λίγο ούτε πολύ, διεμήνυσαν στην ελληνική αποστολή ότι τα ψέματα τελείωσαν.

Μάλιστα, έγινε σαφές ότι τρίτη αξιολόγηση χωρίς πλειστηριασμούς δεν κλείνει. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το κόστος για την οικονομία και τις τράπεζες θα ήταν σημαντικό, ανακόπτοντας την πορεία σταδιακής βελτίωσης στην οποία έχουν εισέλθει. Η κινητοποίηση της κυβέρνησης ήταν άμεση. Επειτα από συνάντηση που είχε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής με εκπροσώπους των συμβολαιογράφων, υπό τον πρόεδρό τους Γιώργο Ρούσκα, το θέμα βαίνει προς εκτόνωση.

Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή νομοσχέδιο με το οποίο θα προβλέπεται και αυτεπάγγελτη δίωξη όσων παρεμποδίζουν τους πλειστηριασμούς. Επιπλέον, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υποσχέθηκε την ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων στα ειρηνοδικεία που βρίσκονται στις μεγάλες πόλεις και όπου αλλού χρειαστεί. Την Πέμπτη συνεδρίασε το διοικητικό συμβούλιο των συμβολαιογραφικών ενώσεων και παρέπεμψε τις όποιες αποφάσεις στις γενικές συνελεύσεις που θα πραγματοποιηθούν το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Αποφασισμένες

Τραπεζικές πηγές δηλώνουν πάντως αποφασισμένες να προχωρήσουν τους πλειστηριασμούς με κάθε τρόπο. Σε αυτό το θέμα υπάρχει απόλυτη σύμπνοια με τον κ. Τσακαλώτο, ο οποίος τάχθηκε μετά το τελευταίο Eurogroup ξεκάθαρα υπέρ των πλειστηριασμών. Εκανε δε λόγο για εξαίρεση ακινήτων αντικειμενικής αξίας έως 300.000 ευρώ από τις επερχόμενες εκποιήσεις, όριο μη νομοθετημένο, αλλά προϊόν άτυπης συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών.

Σε ανεπίσημη ενημέρωση του υπουργού Οικονομικών, επισημάνθηκε η υποχρέωση να πληρώνουν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές τα χρέη τους στις τράπεζες και υπερτονίστηκε «η σταθερή θέση της κυβέρνησης και φυσικά και του υπουργού Οικονομικών» σε αυτό το θέμα. Επιπλέον, υπήρξε δέσμευση ότι θα ληφθούν όλα τα μέτρα «ώστε να μην κρύβονται αυτοί οι στρατηγικοί κακοπληρωτές πίσω από επιθέσεις κατά συμβολαιογράφων».

Οι στόχοι

Οι τράπεζες δέχθηκαν με ικανοποίηση την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες μετάπτωσης πλειστηριασμών που βρίσκονται καθ' οδόν προς τα ειρηνοδικεία προς το νέο σύστημα ηλεκτρονικών δημοπρασιών. Οι πρώτες πράξεις αναμένονται στα τέλη αυτού του μήνα, ενώ μέχρι το τέλος του έτους εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί 100-150 πλειστηριασμοί μέσω του νέου συστήματος.

Πρόκειται ένα test drive της νέας εφαρμογής, η επιτυχία του οποίου θα αποδείξει στην ΕΚΤ ότι οι τράπεζες είναι σε θέση να αυξήσουν τις εισπράξεις από αυτές τις συναλλαγές και να πιάσουν τον στόχο για έσοδα 5 δισ. ευρώ το 2018. Για την ερχόμενη χρονιά στοχεύουν στη ρευστοποίηση 10.000 ακινήτων, εκ των οποίων τα 6.500 θα είναι επαγγελματικά και τα 3.500 οικιστικά, με ελάχιστη αντικειμενική αξία τα 300.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι στα αναθεωρημένα πλάνα που έχουν αποσταλεί στην ΕΚΤ προβλέπεται ο διπλασιασμός των εισπράξεων από τους πλειστηριασμούς το 2018 σε σχέση με τους αρχικούς σχεδιασμούς.

Πήγη : tovima.gr
25

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text