Αρχική | Πολιτική | Διεθνής Πολιτική | Kurier: Ο απερχόμενος Αυστριακός ΥΠΟΙΚ δεν έχει καμία πιθανότητα να αναλάβει νέος επικεφαλής του Eurogroup

Kurier: Ο απερχόμενος Αυστριακός ΥΠΟΙΚ δεν έχει καμία πιθανότητα να αναλάβει νέος επικεφαλής του Eurogroup

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Kurier: Ο απερχόμενος Αυστριακός ΥΠΟΙΚ δεν έχει καμία πιθανότητα να αναλάβει νέος επικεφαλής του Eurogroup

Ενώ στις αρχές της περασμένης εβδομάδας οι προερχόμενοι από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης φέρεται να αποφάσισαν την προώθηση του απερχόμενου Αυστριακού υπουργού Οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλινγκ του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος για τη θέση του επικεφαλής του Eurogroup ως διάδοχο του Γερούν Ντάισελμπλουμ, η αυστριακή εφημερίδα Kurier επισημαίνει σε σημερινό δημοσίευμά της ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τη θέση αυτή δεν μπορεί να αναλάβει κάποιος συντηρητικός πολιτικός, καθώς τρία ανώτατα αξιώματα στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση --δηλαδή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - καλύπτονται ήδη από πολιτικούς προερχόμενους από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Από την πλευρά του, ο απερχόμενος Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς -- ο οποίος ως νικητής των πρόσφατων πρόωρων βουλευτικών εκλογών της 15ης Οκτωβρίου έχει λάβει την εντολή σχηματισμού της νέας αυστριακής κυβέρνησης - θεωρεί "σε κάθε περίπτωση" τον Χανς Γεργκ Σέλινγκ κατάλληλο για την ανάληψη της θέσης του επικεφαλής του Eurogroup.

΄Οπως δήλωσε ο Κουρτς πριν από την έναρξη του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών και ΄Αμυνας στις Βρυξέλλες, το γεγονός πως είναι υπό συζήτηση για αυτή τη θέση, αποτελεί διάκριση για τον Σέλινγκ, ο οποίος με την εμπειρία του ως υπουργού Οικονομικών επί χρόνια, έχει "καλό όνομα" τόσο στην Αυστρία όσο και στις Βρυξέλλες.

Ταυτόχρονα ο ίδιος επισήμανε ότι είναι φυσικό να ληφθεί υπόψη από ποια πολιτική παράταξη του Ευρωκοινοβουλίου θα προέρχεται ο μελλοντικός επικεφαλής του Eurogroup.

Παρατηρητές στη Βιέννη είχαν θεωρήσει ενδεικτικό για την πιθανή ανάληψη της θέσης από τον Χανς Γεργκ Σέλινγκ, το γεγονός ότι ο ίδιος, κατά την συγκρότηση σε σώμα της νέας αυστριακής Βουλής την περασμένη Πέμπτη, είχε ανακοινώσει την παραίτησή του από το βουλευτικό αξίωμα.

Προϋπόθεση πάντως για την ανάληψη της θέσης του επικεφαλής του Eurogroup θα ήταν η παραμονή του Χανς Γεργκ Σέλινγκ στη θέση του υπουργού Οικονομικών και στη νέα αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού, για την οποία διεξάγονται από την προπερασμένη εβδομάδα συγκεκριμένες και εντατικές διαπραγματεύσεις του Λαϊκού Κόμματος με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, το οποίο σήμερα ανακοίνωσε πως διεκδικεί το ίδιο την θέση του υπουργού Οικονομικών.

Η θητεία του νυν επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ λήγει στα μέσα Ιανουαρίου και μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθούν οι υποψηφιότητες για τη διαδοχή του, που προγραμματίζεται να αποφασιστεί κατά την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 4 Δεκεμβρίου.

Πήγη: capital.gr

25

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text