Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | Ανοίγει ο χορός των μνηστήρων για τη Forthnet

Ανοίγει ο χορός των μνηστήρων για τη Forthnet

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ανοίγει ο χορός των μνηστήρων για τη Forthnet

Του Ν. Χρυσικόπουλου

Τα ονόματα των Vodafone και Wind καθώς και δύο ακόμη ενδιαφερόμενων προστέθηκαν στη λίστα των αρχικώς ενδιαφερόμενων για την απόκτηση του ελέγχου της Forthnet, στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας που "τρέχει” η Nomura International για λογαριασμό των τεσσάρων τραπεζών (Πειραιώς, Εθνική, Alpha, Αττικής), κύριων πιστωτών και κατόχων του 32,5% της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας.

Η επενδυτική τράπεζα εκκίνησε την περασμένη εβδομάδα τη διαδικασία για την πρόσκληση πιθανών επενδυτών, με σκοπό την υποβολή προσφορών σχετικά με τα ανοίγματά των τραπεζών (exposures) (συμπεριλαμβανομένων μετοχών και μετατρέψιμων ομολογιών) έναντι της Forthnet και των θυγατρικών της. Προς παραχώρηση είναι το 32,7% της εταιρείας που απέκτησαν μέσω της άσκησης του δικαιώματος μετατροπής ομολογιών (debt-to-equity conversion), ομολογίες που αντιστοιχούν στο εναπομένων ποσοστό και τα δάνεια της εταιρείας, ύψους 256 εκατ. ευρώ στο τέλος του Ιουνίου 2017.

Οι πρώτες πληροφορίες έπειτα από τη λήξη της προθεσμίας για την εκδήλωση αρχικού ενδιαφέροντος αναφέρουν πως οι Wind και Vodafone καθώς και δύο επενδυτικά κεφάλαια (σ.σ. πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται κάνουν λόγο για ένα εκ των δύο με ελληνικό ενδιαφέρον) ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για του συμβούλου του διαγωνισμού. Η παρουσία των δύο τηλεπικοινωνιακών παρόχων στι διαδικασία, παρότο μετέχουν ενεργά στον αντίστοιχο διαγωνισμό για την πώληση της Cyta (με προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών στις 18 Δεκεμβρίου) επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις ότι διατηρούν το ενδιαφέρον τους για τη Forthnet, το κατά πόσον όμως αυτό θα μετουσιωθεί δεσμευτικά θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο οι τράπεζες θα αποδεχθούν περαιτέρω ρύθμιση των υποχρεώσεων της Forthnet.

Σε κάθε περίπτωση, το mandate που έχει δοθεί στην Nomura είναι η διαδικασία να προχωρήσει ταχύτατα. Μέχρι το τέλος του έτους να υπάρχει σαφής εικόνα για το ποιοι από τους ενδιαφερόμενους θα εισέλθουν στη διαδικασία due diligence και μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018 να έχει επιτευχθεί η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την εύρεση στρατηγικού επενδυτή που θα αναλάβει το τιμόνι της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας.

Το εγχείρημα, ωστόσο, κρίνεται εξαιρετικά απαιτητικό καθώς δεν είναι μόνον το ζήτημα των υποχρεώσεων της εταιρείας και το κατά πόσο οι τράπεζες θα γίνει αποδεκτό ένα αίτημα για γενναίο "κούρεμα" δανείων,  αλλά και το γεγονός ότι η τηλεπικοινωνιακή αγορά στην Ελλάδα έχει εισέλθει σε μια περίοδο υλοποίησης εντατικών επενδύσεων σε υποδομές, με τους ρυθμούς ανάπτυξης όμως να παραμένουν (συνολικά) σταθεροί.

Το βέβαιο είναι πως η θέση της Forthnet στον κλάδο, τα αποτελέσματα της στρατηγικής να επικεντρωθεί στην αγορά του triple play και το αποκλειστικό περιεχόμενο που έχει εξασφαλίσει (με επίκεντρο τις Superleague και Euroleague) και το μέγεθος της συνδρομητικής της βάσης, λειτουργούν ελκυστικά. Στο τέλος του πρώτου εξαμήνου 2017, οι συνδρομητές συνδυαστικών υπηρεσιών/3play της εταιρείας ανήλθαν στις 296 χιλιάδες, οι συνδρομητές broadband υπηρεσιών στις 572 χιλιάδες και οι συνδρομητές pay TV υπηρεσιών στις 423 χιλιάδες. Την ίδια περίοδο τα συνολικά έσοδα της εταιρείας ανήλθαν σε 149 εκατ. ευρώ και τα EBITDA σε 16 εκατ. ευρώ, ενώ ο συνολικός τραπεζικός δανεισμός τον Ιούνιο του 2017 ανήλθε σε 256 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία έχει ανακοινώσει ότι συνεχίζει την ανάληψη πρωτοβουλιών μείωσης του λειτουργικού κόστους με έμφαση στη βελτιστοποίηση των λειτουργιών και τη μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας των υφιστάμενων υποδομών και εν γένει περιουσιακών στοιχείων της.

Υπενθυμίζεται πως τον Οκτώβριο του 2016 οι Τράπεζα Πειραιώς, Attica Bank, Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank κάλυψαν, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, το μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο που εξέδωσε η εταιρεία. Οι τέσσερις τράπεζες έβαλαν 70 εκατ. ευρώ (το ελάχιστο αναγκαίο ποσό σύμφωνα με τους όρους της έκδοσης του ΜΟΔ) και απέκτησαν περίπου 230 εκατ. ομολογίες. Από αυτές άσκησαν το δικαίωμα για περίπου 53 εκατ. (32,7%), και συνεχίζουν να έχουν στην κατοχή τους τις υπόλοιπες.


Πήγη: capital.gr

25

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text