Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | Κέντρο της τεχνολογίας το νέο κτίριο της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ

Κέντρο της τεχνολογίας το νέο κτίριο της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Κέντρο της τεχνολογίας το νέο κτίριο της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ

Του Γιώργου Φιντικάκη

Ενα επιβλητικό γυάλινο κτίριο, 20 ορόφων, ελληνικής κατασκευής, το City Tower, δεσπόζει στο κέντρο της Σόφιας.

Εκεί έχει τη βάση του ένας διεθνούς εμβέλειας παίκτης πληροφορικής, η Telus, που απασχολεί παγκοσμίως 39.000 άτομα, κάνει τζίρο περίπου 13 δισ. δολάρια και έχει επιλέξει τη Σόφια ως ένα από τα περιφερειακά της κέντρα.

Η καναδική εταιρεία έχει μισθώσει ένα σημαντικό τμήμα του City Tower, από όπου και θα παρέχει υπηρεσίες τηλεφωνικής υποστήριξης (call center) σε συνολικά 35 γλώσσες σε όλον τον κόσμο.

Η μεγαλύτερη επένδυση

Το κτίριο, που είναι ένας από τους πλέον σύγχρονους γραφειακούς χώρους στη Σόφια, ανήκει στον όμιλο ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ και αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυσή του στον τομέα διαχείρισης και ανάπτυξης ακινήτων στη Βουλγαρία, καθώς η αξία της αποτιμάται σήμερα στα 80 εκατ. ευρώ.

Είναι κατά έναν μόλις όροφο το υψηλότερο κτίριο γραφείων της Σόφιας (74 μέτρα), ολοκληρώθηκε πρόσφατα και έχει ήδη μισθωθεί στο σύνολό του με μακροχρόνια συμβόλαια, κυρίως από εταιρείες του τεχνολογικού κλάδου.

Αδραξε την ευκαιρία

Τα τελευταία χρόνια η Βουλγαρία έχει θέσει ως στόχο να γίνει η τεχνολογική πρωτεύουσα των Βαλκανίων και όχι μόνο. Οπλα της, ένας από τους χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές στην Ευρώπη (10%), οι ταχείες διαδικασίες αδειοδότησης, οι χαμηλοί ακόμη μισθοί, αλλά και ένα αυξανόμενο σε αριθμό καταρτισμένο προσωπικό τεχνολογικών σχολών που τροφοδοτεί πολυεθνικές και εγχώριες επιχειρήσεις από τον κλάδο της πληροφορικής.

Ως αποτέλεσμα, η ζήτηση από τον συγκεκριμένο χώρο για σύγχρονους γραφειακούς χώρους στη βουλγαρική πρωτεύουσα αυξάνεται ραγδαία, γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο από τον ελληνικό όμιλο, ο οποίος και άδραξε την ευκαιρία.

Το City Tower ήρθε να καλύψει αυτήν ακριβώς την ανάγκη. Το επιφάνειας 55.000 τ.μ. κτίριο, εκ των οποίων 1.700 τ.μ. χώροι καταστημάτων στον 1ο όροφο, 36.000 τ.μ. χώροι γραφείων στους υπόλοιπους 19 ορόφους και έξι επίπεδα πάρκινγκ 17.600 τ.μ. (370 θέσεων), βρίσκεται στην καρδιά της Σόφιας, προσφέροντας εύκολη πρόσβαση σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Στην κατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν οι πλέον σύγχρονες μέθοδοι εξοικονόμησης ενέργειας, διαχείρισης νερού και απορριμμάτων, γι' αυτό και έχει πιστοποιηθεί με τη βρετανική μέθοδο BREEAM (Building Research Establisment Environmental Assessment Method), από τις πλέον διαδεδομένες διεθνώς στην περιβαλλοντική αξιολόγηση κτιρίων.

Δέκα χρόνια μετά την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, και παρά τις πολλές ακόμη παθογένειες που έχει, εντούτοις η Βουλγαρία προβλέπεται να αναπτυχθεί εφέτος με ρυθμό 3,9%, επίδοση στην οποία έχει σημαντική συμβολή το τεχνολογικό μπουμ των τελευταίων ετών. Το γεγονός έχει ωθήσει προς τα πάνω τόσο τη ζήτηση για σύγχρονους γραφειακούς χώρους όσο και τους μισθούς, με αποτέλεσμα στον κλάδο της πληροφορικής να κυμαίνονται ακόμη και στα 1.000 ευρώ, δηλαδή σε πρωτοφανή για τη χώρα επίπεδα.

Ειδικά στον τομέα της τεχνολογίας, μια νέα γενιά μηχανικών και προγραμματιστών, με εξωστρεφή προσανατολισμό, αναδεικνύει την προσπάθεια και το όραμα της Βουλγαρίας να καταστεί ένα νέο τεχνολογικό κέντρο για την ευρύτερη περιοχή. Οι απόφοιτοι πληροφορικής και πάσης φύσεως μηχανικοί έχουν πάψει στον ίδιο βαθμό με το παρελθόν να «μεταναστεύουν» στις ΗΠΑ, στη Γερμανία, και αλλού, προς αναζήτηση καλύτερων επαγγελματικών ευκαιριών.

Εργα 420 εκατ. ευρώ

Το City Tower δεν είναι η μοναδική επένδυση του ομίλου ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ στη Βουλγαρία. Η ΤΕΡΝΑ, θυγατρική του ομίλου, έχει μέχρι στιγμής αναπτύξει στη Βουλγαρία έργα συνολικού προϋπολογισμού 420 εκατ. ευρώ. Στο real estate ξεχωρίζουν το συγκρότημα γραφείων, καταστημάτων και κατοικιών «3Tops» στη Σόφια, το ξενοδοχείο μαζί με πολυτελείς βίλες Borovets Euphoria Club στο χιονοδρομικό κέντρο Μπόροβετς, και το συγκρότημα πολυτελών κατοικιών «Gerganitza Palace» στο προάστιο Μπογιάνα της πόλης.

Στα οικοδομικά έργα συγκαταλέγονται το εμπορικό κέντρο Hermes Park (242.000 τ.μ.) στη Σόφια και το ΙΚΕΑ (30.000 τ.μ.) και στα σιδηροδρομικά η ηλεκτροκίνηση και ανακαίνιση της γραμμής Plovdiv-Svilengrand και η κατασκευή της γραμμής Dimitrovgrad-Svilengrad. Οσο για τον τομέα της ενέργειας, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, θυγατρική του ομίλου, έχει αναπτύξει και λειτουργεί στη Βουλγαρία δύο αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 30 MW. 


Πήγη: tovima.gr

25
Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text