Αρχική | Εταιρίες | Ξένες Εταιρίες | Ανατροπές στον κλάδο rent a car

Ανατροπές στον κλάδο rent a car

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ανατροπές στον κλάδο rent a car

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

 
Σε μετασχηματισμό βρίσκεται ο κλάδος ενοικίασης αυτοκινήτων, ο οποίος έχει σταθεροποιηθεί, με τους βασικούς παίκτες του να προσβλέπουν στην ενίσχυση των μεριδίων τους. Η διαδικασία αυτή αναμένεται να ενταθεί μετά την ολοκλήρωση της πώλησης της Avis για την οποία θα χρειαστεί ακόμη χρόνος, αλλά και αφότου ξεκαθαρίσει το τοπίο με την σχεδιαζόμενη πώληση μίας ακόμη εταιρείας του κλάδου.

Ο λόγος για την Sixt, τη γερμανική πολυεθνική, η οποία στην Ελλάδα δραστηριοποιείται με την μορφή αποκλειστικής δικαιόχρησης (franchising) από την εταιρεία Lion Rental με πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον Παναγιώτη Φωτόπουλο και μέλος του δ.σ. τη Δέσποινα Θεοχαράκη. Η εταιρεία, θυγατρική της Lion Ελλάς (επίσημου έμπορου αυτοκινήτων Renault και Dacia) ανήκει στον όμιλο επιχειρήσεων Θεοχαράκη.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις (2015), η εταιρεία παρουσίασε κύκλο εργασιών 26 εκατ. ευρώ, ζημιές προ φόρων 6 εκατ. ευρώ και καθαρές ζημιές ύψους 9,3 εκατ. ευρώ.

Βάσει της εικόνας για τη χρήση του 2015, η Sixt Rent a car διαθέτει συσσωρευμένες ζημίες περίπου 50 εκατ. ευρώ, έχει ομολογιακά δάνεια της τάξης των 21 εκατ. ευρώ και βραχυπρόθεσμο δανεισμό 71,4 εκατ. ευρώ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η διαδικασία πώλησης της εταιρείας, που φέρεται να προήλθε ύστερα από πιέσεις των τραπεζών, βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, με τη διαδικασία της αποτίμησης της Sixt να εξελίσσεται.

Ανατροπή στην Avis

Όσον αφορά την πώληση της ​Avis Hellas (Olympic Εμπορικές & Τουριστικές Επιχειρήσεις Α.Ε.) στο σχήμα Olympia Group  - Virtus International, ακόμη τίποτα δεν έχει κριθεί οριστικά. Κι αυτό καθώς η Avis Budged Group (ABG)  αποφάσισε να ασκήσει το δικαίωμα πρώτης άρνησης και τελικής συναίνεσης που διατηρούσε.

Όπως έχει μεταδώσει το Capital.gr, o αμερικανικός όμιλος, licensor των σημάτων  Avis, Budget και Payless, ενημέρωσε για την απόφαση του αυτή την Τράπεζα Πειραιώς, κάτοχο του 94% της Avis (Olympic), που πραγματοποίησε το διαγωνισμό για την πώληση της εταιρείας, ότι προτίθεται να προσφέρει τίμημα ίσο με εκείνο που πρόσφερε ο πλειοδότης επενδυτής. 

Παρότι είχε φανεί ότι αποσύρεται από τη διαδικασία, εν τέλει, η Avis Budged Group προτίθεται να αποκτήσει την Avis Hellas σε συνεργασία με την Otokoc Otomotiv, θυγατρική του ομίλου Koc στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας. Στην κοινοπραξία των δύο πλευρών, η ABG θα κατέχει ποσοστό 60% και ο τουρκικός όμιλος Koc το 40%.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται τρεις περίπου μήνες αφότου είχε υπογραφεί η σύμβαση μεταβίβασης από την Τράπεζα Πειραιώς του συνόλου των μετοχών της θυγατρικής της που κατέχει το master franchise της Avis Rent a Car, Budget Rent a Car και Payless για όλη την Ελλάδα, σε εταιρία συμφερόντων των εταιρειών "Olympia Group SA" και "Virtus International Partners LP". 

Το σχήμα είχε πλειοδοτήσει στο διαγωνισμό που είχε πραγματοποιήσει για λογαριασμό της Τράπεζας Πειραιώς οι Citigroup  Global Markets Ltd (χρηματοοικονομικός σύμβουλο) και "Ποταμίτης Βεκρής Law Firm" και  "Norton Rose Fulbright"  (νομικοί σύμβουλοι)  καταθέτοντας προσφορά συνολικού ύψους 83 εκατ. ευρώ, η οποία ανέβαζε το enterprise value της Avis Hellas σε επίπεδα λίγο πάνω από τα 320 εκατ. ευρώ.


Πήγη: capital.gr

25

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text