Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Κατά 10,2% αυξήθηκαν τα έσοδα από τον τουρισμό το εννεάμηνο

Κατά 10,2% αυξήθηκαν τα έσοδα από τον τουρισμό το εννεάμηνο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Κατά 10,2% αυξήθηκαν τα έσοδα από τον τουρισμό το εννεάμηνο

Του Ήλια Μπέλλου

Αύξηση των εισπράξεων από τον εισερχόμενο τουρισμό κατά 10,2% στο πρώτο εννεάμηνο του 2017 δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το ισοζύγιο πληρωμών του Σεπτεμβρίου. Η εξέλιξη έρχεται να επιβεβαιώσει τις ενδείξεις και από τα προηγούμενα τρίμηνα, αλλά και εμπειρικές εκτιμήσεις που δείχνουν αφενός άνοδο των εισπράξεων παράλληλα με την αύξηση των επισκεπτών και, κυρίως, επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν. Από την αρχή του έτους έως και τον Σεπτέμβριο οι ταξιδιωτικές εισπράξεις διαμορφώθηκαν στα 12,994 δισ. έναντι 11,781 δισ. το αντίστοιχο διάστημα του 2016 με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία της ΤτΕ. Μόνον τον Σεπτέμβριο οι εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 15% στα 2,470 δισ. έναντι 2,138 δισ. τον Σεπτέμβριο του 2016, ενώ ξεπέρασαν και τις καλές επιδόσεις του 2015.

Τα δεδομένα αυτά προμηνύουν και αύξηση της μέσης εισερχόμενης τουριστικής είσπραξης ανά επισκέπτη το 2017, όπως προκύπτει άλλωστε και από τα στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο. Η Ελλάδα θα μπορέσει να ανακτήσει έτσι σημαντικό μέρος των απωλειών που σημειώθηκαν το προηγούμενο έτος. Στο σύνολο της χώρας η μέση είσπραξη ανά επίσκεψη την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου ανήλθε σε 435 ευρώ και ανά διανυκτέρευση σε 67 ευρώ, ενώ η μέση διάρκεια παραμονής σε 6,5 νύχτες. Αυτό μεταφράζεται σε άνοδο 1% σε σχέση με το 2016 για τις εισπράξεις ανά επίσκεψη, 1,9% για τις εισπράξεις ανά διανυκτέρευση και πτώση 0,9% στη διάρκεια της παραμονής των επισκεπτών μας.

Οπως επισημαίνει το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (SETE Intelligence) που επεξεργάστηκε τα δεδομένα της ΤτΕ, παρουσιάζονται σημαντικές διαφοροποιήσεις μεταξύ των περιφερειών (Νότιο Αιγαίο, Κρήτη, Αττική, Κεντρική Μακεδονία, οι τέσσερις προορισμοί με τις καλύτερες επιδόσεις στο α΄ εξάμηνο). «Παρά το ότι δεν είναι η ακμή της σεζόν, η υψηλότερη είσπραξη ανά επίσκεψη παρατηρείται στους κλασικούς προορισμούς «Ηλιος και Θάλασσα» (Κρήτη, Ιόνια Νησιά, Νότιο Αιγαίο) και στο Βόρειο Αιγαίο, όπου αν και η μέση είσπραξη ανά διανυκτέρευση ανέρχεται μόλις στα 39 ευρώ, καταλαμβάνει την 4η θέση στις εισπράξεις ανά επίσκεψη λόγω του ότι έχει τη μεγαλύτερη διάρκεια παραμονής από τις 13 περιφέρειες», σημειώνει χαρακτηριστικά. Αξιοσημείωτη είναι επίσης η άνοδος της Αθήνας στους σχετικούς δείκτες. Η υψηλότερη είσπραξη ανά διανυκτέρευση παρατηρείται στους κλασικούς προορισμούς «Ηλιος και Θάλασσα», Ιόνια Νησιά, Κρήτη, Νότιο Αιγαίο αλλά και στην Αττική όπου ανθεί το προϊόν City Break.

Αυτό εξηγεί άλλωστε και την αυξημένη επενδυτική κινητικότητα από ξένους ομίλους στην Αθήνα αλλά και ελληνικούς, όπως η εξαγορά του King George έναντι 43 εκατ. από τη «Λάμψα». Υπενθυμίζεται πως αναμένεται η λειτουργία του πρώτου Grand Hyatt στο Athens Ledra, πιθανότατα στα μέσα του επόμενου έτους μετά την εξαγορά του από την Hines και τον όμιλο Γιάννη και Τίνας Δασκαλαντωνάκη, η επαναλειτουργία του Metropolitan από τη Marriott και η λειτουργία του πρώτου Ibis hotel στην Αθήνα από την Accor.

Παράλληλα «τρέχουν» τα επιχειρηματικά σχέδια της κοινοπραξίας Home Holdings, στην οποία συμμετέχουν οι ΤΕΜΕΣ Α.Ε. και D-Marine, που εξαγόρασε το Athens Hilton και τον Μάιο αναμένονται τα εγκαίνια του Astir Palace στη Βουλιαγμένη υπό τη διαχείριση της Four Seasons.

Στην αθηναϊκή αγορά διατηρούν ή έχουν λάβει θέσεις επίσης η Accor με τα Novotel και Sofitel, η Carlson Rezidor με το Radisson Blu, η
Intercontinental Hotels Group με τα Crowne Plaza, Intercontinental και Holiday Inn, η Starwood, η Hilton, η Wyndham, η Melia Hotels, η Best Western, η Hapimag και άλλοι. Συνολικά οι παραπάνω εταιρείες διαχειρίζονται 18 ξενοδοχεία με 3.087 δωμάτια σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της GBR Consulting.





Πήγη: kathimerini.gr

25

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text