Αρχική | Πολιτική | Δημόσια Διοίκηση | Οι παλινωδίες του Δημοσίου φρενάρουν τις επενδύσεις

Οι παλινωδίες του Δημοσίου φρενάρουν τις επενδύσεις

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οι παλινωδίες του Δημοσίου φρενάρουν τις επενδύσεις

Του Νίκου Ρουσάνογλου

Δεν παύει να εκπλήσσει η αδυναμία της ελληνικής δημόσιας διοίκησης να υποστηρίξει επενδύσεις στην αγορά ακινήτων, ακόμα κι αν γι’ αυτές έχουν εκδοθεί όλες οι νόμιμες άδειες, καθώς ποτέ δεν θα πρέπει να αποκλειστεί μια πιθανή ανατροπή των δεδομένων και φυσικά και των όποιων επιχειρηματικών σχεδίων. Μια τέτοια περίπτωση είναι η ανάπτυξη οικοπέδου της τάξεως των οκτώ στρεμμάτων στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος (Φάωνος και Διονύσου) από τη REDS, θυγατρική του ομίλου «Ελλάκτωρ».

Η εταιρεία εξασφάλισε οικοδομική άδεια το 2008 για την ανέγερση κτιρίου γραφείων που θα γειτνίαζε με το Χ.Α., τα γραφεία της Alpha Bank και της Εθνικής και άλλων εταιρειών και φορέων. Το συνολικό ύψος της επένδυσης αναμενόταν να αγγίξει τα 25 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, η σχετική έρευνα πριν από την απόκτηση του οικοπέδου έδειξε ότι αυτό διέθετε όλα τα απαιτούμενα έγγραφα και ότι βρισκόταν σαφώς οριοθετημένο έξω από τον αρχαιολογικό χώρο. Ετσι, κατέστη εφικτή και η λήψη όλων των απαιτούμενων εγκρίσεων, συμπεριλαμβανομένου και του υπ. Πολιτισμού. Ως εκ τούτου, η εταιρεία ξεκίνησε τις αρχικές εργασίες εκσκαφών και τη θεμελίωση του ακινήτου, υπό την επίβλεψη μάλιστα αρμόδιας ομάδας αρχαιολόγων, χωρίς να εντοπιστεί κάποιο αρχαιολογικό εύρημα.

Λίγο αργότερα, και συγκεκριμένα το 2011, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), το οποίο νωρίτερα είχε γνωμοδοτήσει θετικά, με έτερη απόφασή του, η οποία υιοθετήθηκε και από το υπ. Πολιτισμού, κατέστησε ανενεργή την εκδοθείσα οικοδομική άδεια της REDS. Η αιτιολογία ήταν ότι το οικόπεδο θα έπρεπε να απαλλοτριωθεί ή να εξαγοραστεί για αρχαιολογικούς σκοπούς. «Δηλαδή, χωρίς καμία προηγούμενη ένδειξη, το ελληνικό Δημόσιο αποφάσισε ένα πρωί ότι θέλει να επεκτείνει τα όρια του αρχαιολογικού χώρου, ενσωματώνοντας εντός αυτού και το οικόπεδο της REDS», σημειώνει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της εταιρείας Δημήτρης Καλλιτσάντσης. Οπως συχνά συμβαίνει δε, η απαλλοτρίωση ουδέποτε προχώρησε, δεδομένου ότι δεν το επέτρεψε η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Εκτοτε και μέχρι σήμερα, η εισηγμένη βρίσκεται σε συνεχή δικαστική διαμάχη με το Δημόσιο, αιτούμενη αποζημίωση της τάξεως των 25 εκατ. ευρώ.


Πήγη: kathimerini.gr


25

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text