Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Ενταξη Τουρκίας σε μαύρη λίστα φορο-παραδείσων ζητεί η Ε.Ε.

Ενταξη Τουρκίας σε μαύρη λίστα φορο-παραδείσων ζητεί η Ε.Ε.

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ενταξη Τουρκίας σε μαύρη λίστα φορο-παραδείσων ζητεί η Ε.Ε.

Από τη μια, οι σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού, επειδή η τελευταία έχει συλάβει και κατηγορεί Τούρκους πολίτες για παραβίαση των κυρώσεων κατά του Ιράν. Από την άλλη, η Ε.Ε. εξετάζει την προοπτική να συμπεριλάβει άμεσα τη γειτονική μας χώρα στη μαύρη λίστα των φορολογικών παραδείσων. Την ίδια στιγμή, κι ενώ η τουρκική λίρα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, ο οίκος Fitch προειδοποιεί την Aγκυρα για ενδεχόμενη υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των τραπεζών της.

Σύμφωνα με πηγές της Ε.Ε. και απόρρητα έγγραφα εργασίας που διέρρευσαν στο Bloomberg, η αρμόδια ομάδα της Ε.Ε. διαπίστωσε ότι η Τουρκία «δεν δεσμεύεται επαρκώς» για την ανταλλαγή πληροφοριών και την κατάργηση των ειδικών φορολογικών καθεστώτων. Η ομάδα του κώδικα δεοντολογίας σκοπεύει να εισηγηθεί στους υπουργούς Οικονομικών της Ε.Ε. να καταχωρισθεί η Τουρκία στη μαύρη λίστα των χωρών που δεν συνεργάζονται για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Σε ό,τι αφορά την προοπτική να επιβληθούν οικονομικές κυρώσεις στην Τουρκία, επικρατεί διχογνωμία μεταξύ των χωρών-μελών της Ε.Ε. Οπως, όμως, τονίζει το Bloomberg, και μόνον η καταχώριση της χώρας στη μαύρη λίστα θα αποτελέσει πλήγμα για το κύρος και τη φήμη της και θα λειτουργεί αποθαρρυντικά προς τις επιχειρήσεις της Ε.Ε., πιέζοντάς τις να περιορίσουν ή και να ακυρώσουν τις επενδύσεις τους στη χώρα. Σημειωτέον ότι η Τουρκία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους ξένους επενδυτές και το ξένο κεφάλαιο με το οποίο καλύπτει τα μεγάλα ελλείμματά της.

Πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, τάσσονται υπέρ της επιβολής οικονομικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας, όπως, για παράδειγμα, τον αποκλεισμό της από τη διεθνή χρηματοδότηση. Παράλληλα, η Γερμανία εκμεταλλεύεται την επιρροή της στα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, επιδιώκοντας τον αποκλεισμό της Τουρκίας από τη χρηματοδότηση όχι μόνον της γερμανικής κρατικής τράπεζας KfW αλλά και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης. Παράλληλα, οι γερμανικές τράπεζες επανεξετάζουν την έκθεσή τους στην Τουρκία, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος έχει αναφερθεί στο ενδεχόμενο να διακόψει η Ε.Ε. τη χρηματοδότηση στην Τουρκία ως αντίδραση στις αυταρχικές και αντιδημοκρατικές μεθόδους της κυβέρνησης Ερντογάν. Διαφορετική από τη γενικότερη τάση στους κόλπους της εν λόγω ομάδας εργασίας ήταν η θέση του Βρετανού εκπροσώπου, που τόνισε ότι η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος της Ε.Ε. Εισέπραξε, πάντως, την απάντηση των ειδικών ότι οποιαδήποτε απόφαση να παρακαμφθούν τα τεχνικής φύσεως κριτήρια μπορεί να ληφθεί μόνο σε πολιτικό επίπεδο.

Το θέμα πρόκειται να συζητηθεί μεταξύ των εκπροσώπων των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, ενόψει του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών στις 5 Δεκεμβρίου. Μέχρι στιγμής, στην επίμαχη μαύρη λίστα συμπεριλαμβάνονται 36 χώρες, μεταξύ των οποίων η Σερβία, η Αρμενία, ο Παναμάς, η Τυνησία και τα Νησιά Μάρσαλ. Σε ό,τι αφορά τον αντίκτυπο που έχουν οι διεθνείς σχέσεις της Τουρκίας στην οικονομία της, ο οίκος Fitch προειδοποίησε χθες ότι «ο θόρυβος γύρω από τις ανακρίσεις Τούρκων στις ΗΠΑ μπορεί να πλήξει τη φήμη των τουρκικών τραπεζών και να τις αποκλείσει από την πρόσβαση στην αγορά ή να τους επιβληθούν βαρύτατα πρόστιμα». Αιτία είναι οι κατηγορίες εναντίον του ιρανικής καταγωγής Τούρκου διαπραγματευτή χρυσού Ρεζά Ζαράμπ, ότι διευκόλυνε τον Ιράν να παρακάμψει τις εναντίον του οικονομικές κυρώσεις κατά την περίοδο 2010-2015. Μεταξύ των συλληφθέντων για την υπόθεση συγκαταλέγεται και ο Μεχμέτ Χακάν Ατίλα, πρώην διευθύνων σύμβουλος της τουρκικής τράπεζας Halkbank. Την ίδια στιγμή, η τουρκική λίρα συνεχίζει την ελεύθερη πτώση της.





Πήγη: kathimerini.gr

25

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text