Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Γιατί καταρρέει η τουρκική λίρα

Γιατί καταρρέει η τουρκική λίρα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Του Τάσου Μαντικίδη

Το αποτύπωμά της στην τουρκική οικονομία αφήνει ο διπλωματικός πόλεμος Αγκυρας - Ουάσιγκτον, με την τουρκική λίρα να σημειώνει ιστορικά χαμηλά και το κόστος δανεισμού να βρίσκεται σε νέα υψηλά, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών, των δίδυμων εγχώριων ελλειμμάτων και των παρεμβάσεων  του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κεντρική Τράπεζα της χώρας.

Στο επίκεντρο της αναταραχής βρίσκεται και η υπόθεση του τουρκο-ιρανού εμπόρου χρυσού Ρέζα Ζαράμπ, ο οποίος κατηγορείται στις ΗΠΑ ότι συνωμότησε με τούρκους κυβερνητικούς αξιωματούχους και με στελέχη κρατικής τράπεζας για να παρακάμψει τις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί επί Ομπάμα στο Ιράν εμπορευόμενος χρυσό αξίας δισεκατομμυρίων. Η δίκη έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 27 Νοεμβρίου στη Νέα Υόρκη, ενώ η τουρκική κυβέρνηση περιέγραψε την υπόθεση ως «σαφή συνωμοσία εναντίων της Τουρκίας».

Η λεκτική παρέμβαση οικονομικών συμβούλων του Ερντογάν τις τελευταίες ημέρες ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας μπορεί «ανά πάσα στιγμή» να αυξήσει τα επιτόκια συγκράτησε την πτώση της λίρας, η ισοτιμία της οποίας κατέρρευσε στα ιστορικά χαμηλά των 4,67 έναντι του ευρώ και των 3,95 έναντι του δολαρίου έχοντας σημειώσει απώλειες 17% από τα μέσα Σεπτεμβρίου. Παράλληλα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων αυξάνονται σε νέα υψηλά, ενώ οι ξένοι επενδυτές, που η χώρα χρειάζεται για να χρηματοδοτήσει τα μεγάλα ελλείμματα του προϋπολογισμού και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, ανησυχούν για τις πολιτικές πιέσεις προς την Κεντρική Τράπεζα.

Οι φόβοι αυτοί τροφοδοτούνται από τις συχνές αναφορές του Ερντογάν, που δηλώνει την απογοήτευσή του για τα υψηλά επιτόκια, ζητώντας τη μείωσή τους για να τονωθεί η ανάπτυξη, καθώς θεωρεί ότι η Κεντρική Τράπεζα κινείται στο «λάθος μονοπάτι».

Σε μια προσπάθεια να μη σπάσει το πρωτοφανές επίπεδο ισοτιμίας των 4 λιρών ανά 1 δολάριο, ο Ερντογάν ανέθεσε πάντως στους υπουργούς του να προετοιμάσουν επείγοντα μέτρα για την ενίσχυση του νομίσματος, αν και ιστορικά ο ίδιος είναι αρνητικός στην αύξηση των επιτοκίων, προτιμώντας να παρεμβαίνει στη νομισματική πολιτική.

Ωστόσο, η διακύμανση του νομίσματος έχει κάνει τον ίδιο να ανησυχεί για τις ζημιές που θα μπορούσε να προκαλέσει στην οικονομία, κάτι που μπορεί να αποτυπωθεί και στον περιορισμό της αποδοχή της κυβέρνησής του. Η Τουρκία έχει μία από τις πιο εύθραυστες οικονομίες, καθώς είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στις παγκόσμιες ροές κεφαλαίων, ενώ με την προοπτική περαιτέρω αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων η χώρα είναι εκτεθειμένη σε οποιαδήποτε ανατίμηση του δολαρίου.

Πιέσεις για αύξηση επιτοκίων

Για την καταπολέμηση του σπειροειδούς πληθωρισμού και τη σταθεροποίηση του νομίσματος, οι αγορές πιέζουν για αύξηση των επιτοκίων, με τους αναλυτές να θεωρούν επιβεβλημένη μία άνοδο κατά 150-200 μονάδες βάσης για να ενισχυθεί η λίρα, αν και κάτι τέτοιο προϋποθέτει και πολιτική σταθερότητα στη χώρα.


Πήγη: tovima.gr

25

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text