Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Από 5 ως 3.234 ευρώ τα αναδρομικά στους συνταξιούχους

Από 5 ως 3.234 ευρώ τα αναδρομικά στους συνταξιούχους

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Από 5 ως 3.234 ευρώ τα αναδρομικά στους συνταξιούχους

Από 5 ως και 3.234 ευρώ κυμαίνονται τα αναδρομικά που θα δουν σήμερα το βράδυ στους λογαριασμούς τους 1.008.277 συνταξιούχοι του Δημοσίου, ΙΚΑ, Ταμείων ΔΕΚΟ, τραπεζών, ΟΑΕΕ, και ΝΑΤ με την επιστροφή των «λάθος» κρατήσεων που είχαν στην κύρια σύνταξη για το διάστημα από 1ης/1/2012 ως και 30/6/2016.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, την Τρίτη, εκτός πληρωμής μένουν περίπου 110.000 συνταξιούχοι λόγω χηρείας ή και γήρατος που υπέβαλαν αίτηση πριν από τις 12/5/2016 και συνταξιοδοτήθηκαν πρόσφατα, παίρνοντας οριστική σύνταξη και αναδρομικά.

Για αυτές τις περιπτώσεις τα Ταμεία δεν έστειλαν έγκαιρα στην ΗΔΙΚΑ τα στοιχεία των συνταξιούχων με τις επιστροφές που δικαιούνται να λάβουν. Το πρόβλημα θα διορθωθεί όμως, όπως είπαν στην εφημερίδα αρμόδια στελέχη του υπουργείου Εργασίας, και η καταβολή των αναδρομικών που δικαιούνται για όσο καιρό είχαν τις λάθος κρατήσεις στην εισφορά ασθενείας, θα γίνει στις 21-22 Δεκεμβρίου που πληρώνεται η σύνταξη Ιανουαρίου.

Τα ποσά των αναδρομικών δεν απαλλάσσονται του μέτρου της κατάσχεσης. Οσοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορία και Ταμεία, κινδυνεύουν να μην πάρουν τίποτε, αν ο λογαριασμός τους εμφανίσει ποσό άνω των 1.250 ευρώ που είναι το όριο του ακατάσχετου λογαριασμού.

Συνολικά θα δοθούν 295 εκατ. ευρώ, αλλά μετά το φόρο 20% στους συνταξιούχους θα φτάσουν τα 236 εκατ. ευρώ.

Τα μεγαλύτερα ποσά θα λάβουν όσοι συνταξιοδοτήθηκαν πριν από το 2012. Οσοι αποχώρησαν το 2014, θα πάρουν λιγότερα, γιατί είχαν τις λάθος κρατήσεις ασθενείας στην κύρια σύνταξη για λιγότερους μήνες, ενώ όσοι αποχώρησαν με σύνταξη από 1/1/2015 θα λάβουν ακόμη λιγότερα σε σύγκριση με τους υπόλοιπους.

Το ύψος των αναδρομικών που πιστώθηκε στους λογαριασμούς των συνταξιούχων εξαρτάται όχι από τη σύνταξη που παίρνουν σήμερα, αλλά από το ποσό που είχαν είτε από μια σύνταξη (κύρια) είτε από άθροισμα συντάξεων (κύρια, επικουρική ή και μέρισμα) πριν από τις μειώσεις του Μνημονίου.



Πήγη: reporter.gr

25

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text