Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | Σκληρή επίθεση ΟΤΕ κατά ΕΕΤΤ για εύνοια υπέρ των ανταγωνιστών

Σκληρή επίθεση ΟΤΕ κατά ΕΕΤΤ για εύνοια υπέρ των ανταγωνιστών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Σκληρή επίθεση ΟΤΕ κατά ΕΕΤΤ για εύνοια υπέρ των ανταγωνιστών

Του Βαγγέλη Μανδραβέλη

«Αυτό που αντιμετωπίζουμε δεν έχει προηγούμενο. Η πολιτική της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) δεν βοηθάει τον ανταγωνισμό, αποθαρρύνει τους πραγματικούς επενδυτές και ζημιώνει τη χώρα και τους πολίτες».

Τα παραπάνω ανέφερε, χθες, σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ. Ο πρόεδρος του ΟΤΕ σημείωσε ότι τις θέσεις αυτές έχει κοινοποιήσει τόσο στην ηγεσία της ΕΕΤΤ πριν από μερικές εβδομάδες όσο και στην ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής. Η πολιτική αυτή της ΕΕΤΤ, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΟΤΕ, στόχο έχει να αποδυναμώσει τον Οργανισμό και να ενισχύσει τους ανταγωνιστές του. Ο ίδιος έκανε λόγο για «έμμεση ενίσχυση των ανταγωνιστών του», αλλά και για μια πολιτική γραφειοκρατίας η οποία πλήττει τον ΟΤΕ και τη δυνατότητά του ν’ ανταγωνίζεται στην αγορά.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΟΤΕ, από τις αρχές τις δεκαετίας, ο Οργανισμός έχει επενδύσει 2 δισ. ευρώ στον εκσυγχρονισμό του δικτύου του και πρόκειται να επενδύσει άλλο 1,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2020. Ο ΟΤΕ μέχρι τώρα, είπε, «έχει 11.000 καμπίνες και οι δύο (ανταγωνιστές) μαζί είναι ζήτημα αν έχουν ενεργοποιήσει 400 καμπίνες. Διαφημίζουν τεχνολογία και οπτικές ίνες στην πλάτη του ΟΤΕ».

Κατά τον κ. Τσαμάζ, η ΕΕΤΤ είχε σταματήσει τις επενδύσεις του ΟΤΕ στα δίκτυα νέας γενιάς εδώ για πολλά χρόνια, μέχρι να προετοιμαστεί ο ανταγωνισμός. Επειτα από πολυετείς καθυστερήσεις τελικά δόθηκε το «πράσινο φως», αλλά ακόμη και σήμερα, όπως ανέφερε, οι ανταγωνιστές του ΟΤΕ είναι διστακτικοί στις επενδύσεις. Σύμφωνα με τον κ. Τσαμάζ, στο τέλος του 2016 ο ΟΤΕ είχε επενδύσει σε 7.000 καμπίνες φέρνοντας οπτική ίνα σ’ αυτές. Εμεναν 11.000 καμπίνες οι οποίες προσφέρθηκαν στους ανταγωνιστές του από την ΕΕΤΤ. Οι Vodafone και Wind επέλεξαν μόλις 3.000 καμπίνες εκάστη, δηλαδή συνολικά 6.000. Ο ΟΤΕ αναγκαστικά επέλεξε τις υπόλοιπες 5.000 καμπίνες.

Σήμερα, σχεδόν ένα χρόνο αργότερα, ο ΟΤΕ κάλυψε τις περισσότερες καμπίνες αφού η ΕΕΤΤ του έδωσε περιθώριο μόλις 8 μήνες να ολοκληρώσει το έργο, ενώ σε Vodafone και Wind έδωσε χρονικό περιθώριο δύο έτη. Ετσι ο ΟΤΕ σήμερα καλύπτει 11.000 γειτονιές με οπτικές ίνες και σύντομα θα φτάσει τις 13.000, ενώ οι ανταγωνιστές του μόλις 400.

Τις διακρίσεις αυτές ο πρόεδρος του ΟΤΕ επισήμανε με επιστολές του, τόσο προς την ηγεσία της ΕΕΤΤ όσο και την ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής. Στην επιστολή του προς την ΕΕΤΤ, ο κ. Τσαμάζ στηλιτεύει τα εμπόδια της ρυθμιστικής αρχής, σημειώνοντας ότι η τελευταία «ασκεί μια ρυθμιστική πολιτική αδικαιολόγητα επιθετική και αδιαφανής απέναντι στον ΟΤΕ, η οποία με όχημα τη γραφειοκρατία, τηρεί μια εκδικητική στάση απέναντι στον μεγαλύτερο επενδυτή στις τηλεπικοινωνίες στη χώρα». Η ΕΕΤΤ δεν είναι ο ρυθμιστής, παραδέχεται ο πρόεδρος του ΟΤΕ, αλλά ασκεί καθήκοντα εμπορικού διευθυντή, «επιλέγοντας στην παραμικρή λεπτομέρεια Τι, Πώς, Πότε και Αν θα πουλήσει ο ΟΤΕ τις υπηρεσίες στους καταναλωτές». Προς επίρρωση των ανωτέρω ανέφερε ότι στις 13 Οκτωβρίου 2017 εκκρεμούσαν στα συρτάρια της ΕΕΤΤ για έγκριση 425 προγράμματα του ΟΤΕ, μερικά εκ των οποίων είχαν υποβληθεί το... 2016.

Κατά τον κ. Τσαμάζ, η ΕΕΤΤ «πληθωρίζει» τα 35 πακέτα του ΟΤΕ και χάρις σ’ αυτή την πληθώρα εγκρίσεων, δημιουργεί εμπόδια στην εμπορική του πολιτική. Κατέληξε δε ότι μια χριστουγεννιάτικη προσφορά του ΟΤΕ, αν τελικά εγκριθεί από την ΕΕΤΤ, θα δοθεί το... Πάσχα, ασκώντας έτσι μια παρεμβατική πολιτική υπέρ των ανταγωνιστών του που μπορούν να κάνουν οποιαδήποτε προσφορά και όποτε το θελήσουν.


Πήγη: kathimerini.gr

25

Έντυπη

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text