Αρχική | Πολιτική | Πολιτική - Ελλάδα | «Βαφτίστηκε» Κίνημα Αλλαγής

«Βαφτίστηκε» Κίνημα Αλλαγής

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
«Βαφτίστηκε» Κίνημα Αλλαγής

Του Σταύρου Παπαντωνίου

Είδηση «έβγαλε» η χθεσινή συνάντηση μεταξύ Φώφης Γεννηματά και Σταύρου Θεοδωράκη στη Βουλή, καθώς με το πέρας του τετ α τετ δημοσιοποιήθηκε η κοινή πρόταση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ και του προέδρου του Ποταμιού, ο νέος φορέας να βαπτιστεί με το όνομα «Κίνημα Αλλαγής».

Το νέο όνομα, το οποίο θα αποτελεί την «ομπρέλα» του εγχειρήματος μέχρι το συνέδριο, όπου και αναμένεται να επικυρωθεί τυπικά, σύμφωνα με συνεργάτες της κ. Γεννηματά πληροί δύο βασικά χαρακτηριστικά: Η πρώτη λέξη «Κίνημα» αποτυπώνει τη στρατηγική του νέου φορέα να απευθυνθεί σε ευρύτερα μη κομματικά κοινά, κάτι απαραίτητο από τη στιγμή που στο εγχείρημα εμπλέκονται πολλοί φορείς και δύο κοινοβουλευτικά κόμματα. Παράλληλα, η δεύτερη λέξη «Αλλαγή» έχει πολιτική χροιά και εστιάζει στη βούληση για αλλαγή σελίδας και, όπως λένε οι πρωταγωνιστές του εγχειρήματος, στην ανατροπή τελικά των σημερινών πολιτικών συσχετισμών, εξέλιξη που έχει τεθεί εξαρχής σαν στόχος. Η συγκεκριμένη λέξη δεν μπορεί να διαφύγει την προσοχή πως έχει έντονο πολιτικό φορτίο «που συνδέει το αύριο με το χθες», όπως σημειώνουν πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, καθώς ταυτίζεται τόσο με τους μελλοντικούς στόχους του νέου φορέα όσο και με την κληρονομιά του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στις δηλώσεις της υποστήριξε πως το νέο κόμμα έχει στόχο μια δυνατή «ενιαία φωνή», ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ποταμιού ανέφερε πως «στόχος μας είναι αυτό το “Κίνημα Αλλαγής” να είναι στην ουσία ένα κίνημα αλλαγής για τη χώρα». Μετά τη συνάντηση των δύο προέδρων υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία της κ. Γεννηματά και με τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος ενημερώθηκε σχετικά και εξέφρασε τη συμφωνία του για το νέο όνομα, αλλά και με τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.

Συντονιστικό όργανο

Στα διαδικαστικά τώρα, στο επίκεντρο της συζήτησης Γεννηματά - Θεοδωράκη βρέθηκε ο τρόπος με τον οποίο θα συντονιστούν οι δύο Κοινοβουλευτικές Ομάδες. Ηδη κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την πώληση αμυντικού εξοπλισμού στη Σαουδική Αραβία, η κ. Γεννηματά μίλησε για πρώτη φορά εξ ονόματος «των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού». Για τον περαιτέρω καλύτερο συντονισμό αποφασίστηκε να υπάρξει ένα όργανο με ακριβώς αυτή την αρμοδιότητα, στο οποίο θα συμμετέχουν οι γραμματείς των κοινοβουλευτικών ομάδων και οι τέσσερις κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι.

Στα του συνεδρίου, μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται η δημιουργία της Επιτροπής Οργανωτικού που θα οδηγήσει την παράταξη συντεταγμένα στο συνέδριο, ενώ εκκρεμεί και η δημιουργία ενός Πολιτικού Συμβουλίου, που θα είναι το ανώτατο όργανο και μιας Εκτελεστικής Γραμματείας, ενός πιο διευρυμένου οργάνου. Ολες αυτές οι εξελίξεις θα δρομολογηθούν μετά τις προγραμματισμένες συναντήσεις της κ. Γεννηματά, σήμερα με τον Γιώργο Καμίνη και την Παρασκευή με τον Νίκο Ανδρουλάκη. Ο τελευταίος σύμφωνα με πληροφορίες επικοινώνησε με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς και τους εξέφρασε τη συμφωνία του για το όνομα. Αντιθέτως, ενόχληση υπήρχε στη ΔΗΜΑΡ, που θεωρεί πως τέτοιες πρωτοβουλίες πρέπει να είναι προϊόν ευρύτερης διαβούλευσης.


Πήγη: kathimerini.gr

25

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text