Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Μείωση κόκκινων δανείων, ενίσχυση καταθέσεων για Πειραιώς

Μείωση κόκκινων δανείων, ενίσχυση καταθέσεων για Πειραιώς

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Μείωση κόκκινων δανείων, ενίσχυση καταθέσεων για Πειραιώς

Επίτευξη του στόχου μείωσης των μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων (NPEs), ενίσχυση καταθέσεων αλλά και βελτίωση κεφαλαιακής επάρκειας πέτυχε ο όμιλος Πειραιώς.

Η τράπεζα παρουσίασε στο τρίτο τρίμηνο κέρδη πριν από προβλέψεις και φόρους ύψους 294 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 22% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016. Ωστόσο μετά τις προβλέψεις για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, ύψους 312 εκατ. ευρώ (+49% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016), το τελικό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε ζημία 19 εκατ. ευρώ έναντι οριακών κερδών 27 εκατ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2016. Τα λειτουργικά έσοδα ενισχύθηκαν κατά 7% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2016, ενώ οι λειτουργικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 4%.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Πειραιώς στο τρίτο τρίμηνο είχε καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με τις τάσεις της αγοράς στη μείωση τόσο των NPΕs όσο και των δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών (NPLs). Παράλληλα, επιταχύνονται οι διαδικασίες για την πώληση κόκκινων δανείων συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ. Αναλυτικότερα, τα NPEs μειώθηκαν κατά 700 εκατ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση, ενώ συνολικά, από τα υψηλά του Σεπτεμβρίου, η μείωσή τους φτάνει τα 3,9 δισ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τον σχηματισμό νέων NPEs (πριν από διαγραφές), ήταν αρνητικός κατά 300 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τα NPLs, υποχώρησαν κατά 900 εκατ. ευρώ και κατά 5,8 δισ. από τα υψηλά του Σεπτεμβρίου 2015, ενώ αρνητικός κατά 500 εκατ. ευρώ ήταν ο σχηματισμός νέων NPLs (προ διαγραφών). Στο τέλος Σεπτεμβρίου ο δείκτης NPEs διαμορφώθηκε στο 55% (έναντι 52% στο τέλος Ιουνίου) ενώ ο δείκτης NPLs διαμορφώθηκε στο 36,2% (έναντι 37,1% στο τέλος Ιουνίου).

Η βελτίωση των συνθηκών στην οικονομία οδήγησε στην αύξηση των καταθέσεων κατά 900 εκατ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο, συμβάλλοντας αποφασιστικά στη μείωση της εξάρτησης της τράπεζας από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) κατά 2,5 δισ. ευρώ. Ετσι στο τέλος Σεπτεμβρίου το υπόλοιπο του ELA διαμορφώθηκε στα 7,8 δισ. ευρώ, ενώ τον Νοέμβριο υποχώρησε περαιτέρω στα 6 δισ. ευρώ λόγω της ενίσχυσης των καταθέσεων και της αύξησης των συναλλαγών στη διατραπεζική αγορά (repos).

Στα τέλη Σεπτεμβρίου 2017, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Common Equity Tier 1 (CET-1) του ομίλου, τόσο με τη μεταβατική, ισχύουσα, μορφή όσο και με την πλήρη εφαρμογή του πλαισίου της Βασιλείας ΙΙΙ, βελτιώθηκε σε τριμηνιαία βάση για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, στο 17,0% και 16,6% αντιστοίχως. Σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016, το ενεργητικό του ομίλου μειώθηκε κατά 18% και διαμορφώθηκε στα 68,2 δισ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο δανείων (πριν από προβλέψεις) έφτασε τα 61,04 δισ. ευρώ μειωμένο κατά 2%.

Με αφορμή τα αποτελέσματα του εννεαμήνου, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Χρήστος Μεγάλου σημείωσε: «Επειτα από μια περίοδο αβεβαιότητας στην αρχή του έτους, η ελληνική οικονομία επανήλθε σε ανοδική τροχιά. Οι κύριοι δείκτες σε βασικούς τομείς της οικονομίας επιστρέφουν σε θετικό έδαφος και το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται. Η αύξηση του ΑΕΠ αναμένεται να ξεπεράσει το 1% φέτος και το 2% το 2018, ενώ η αγορά εργασίας έχει αρχίσει να ανακάμπτει, με την ανεργία να υποχωρεί στο επίπεδο του 20% από τα υψηλά του 28%. Αυτές οι εξελίξεις τροφοδοτούν σταδιακά και την τραπεζική αγορά». «Είναι ήδη σε εξέλιξη οι διαδικασίες για 2 συναλλαγές πώλησης NPE, μία για επιχειρηματικά και μία για καταναλωτικά δάνεια, συνολικού ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ. Για το έτος 2017, δεσμευόμαστε για την εκπλήρωση των στόχων μας για τα NPE και στοχεύουμε σε θετικό αποτέλεσμα».




Πήγη: kathimerini.gr

25

Έντυπη

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text