Αρχική | Πολιτική | Διεθνής Πολιτική | Αυτοκτόνησε με δηλητήριο στη Χάγη

Αυτοκτόνησε με δηλητήριο στη Χάγη

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Αυτοκτόνησε με δηλητήριο στη Χάγη

ΧΑΓΗ. Με μια δραματική αυτοκτονία ενώπιον του δικαστηρίου έκλεισε το κεφάλαιο της 24ετούς λειτουργίας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία, που εδρεύει στη Χάγη. Χθες το μεσημέρι, ο 72χρονος στρατιωτικός διοικητής των Κροατών της Βοσνίας, καταδικασθείς για εγκλήματα πολέμου, Σλόμπονταν Πράλιακ ήπιε δηλητήριο μόλις ο δικαστής ανακοίνωσε την απόρριψη της έφεσής του.

Ο 72χρονος σηκώθηκε όρθιος και είπε στα κροατικά: «Ο Σλόμπονταν Πράλιακ δεν είναι εγκληματίας πολέμου. Περιφρονώ την απόφασή σας». Την ίδια στιγμή εμφάνισε ένα μικροσκοπικό δοχείο, το οποίο άδειασε στο στόμα του. «Ο πελάτης μου είπε ότι πήρε δηλητήριο», ανακοίνωσε η συνήγορός του, καθώς η έδρα ζητούσε να κλείσει η κουρτίνα που χωρίζει τους κατηγορουμένους από το ακροατήριο και νοσηλευτές έσπευδαν στο σημείο.

Ο Πράλιακ και πέντε άλλοι πολιτικοί και στρατιωτικοί διοικητές των Κροατών της Βοσνίας είχαν καταδικαστεί πρωτοδίκως το 2013 για δολοφονίες αμάχων, τρομοκράτηση του πληθυσμού των μουσουλμάνων της Βοσνίας με τον βομβαρδισμό του ανατολικού Μόσταρ και υποχρεωτικές μετακινήσεις πληθυσμών. Σύμφωνα με το δικαστήριο, οι καταδικασθέντες λειτουργούσαν ως «εγκληματική συμμορία», στην οποία περιλαμβανόταν και η τότε ηγεσία της Κροατίας, υπό τον Φράνιο Τούτζμαν.

Κατά τα τεκμήρια από τις μεταξύ τους συνεννοήσεις, οι Κροάτες του Τούτζμαν και οι Σέρβοι του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς είχαν συμφωνήσει να διαιρέσουν μεταξύ τους τα εδάφη της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας της οποίας ο πληθυσμός ήταν ένα μωσαϊκό εθνοτήτων. Η διαίρεση αυτή δεν έγινε αναίμακτα. Οι Κροάτες της Βοσνίας αρχικά είχαν συμμαχήσει με τους μουσουλμάνους της Βοσνίας, αλλά στη δεύτερη φάση του πολέμου, από το 1993, στράφηκαν εναντίον τους προκειμένου να εδραιώσουν τη θέση τους στην πόλη Μόσταρ, την οποία εποφθαλμιούσαν ως πρωτεύουσα του κρατιδίου τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρονται στην πρωτόδικη απόφαση, κατά την πολιορκία από τις δυνάμεις των Κροατών της Βοσνίας έχασαν τη ζωή τους 539 άτομα στο ανατολικό Μόσταρ, εκ των οποίων 49,5% ήταν άμαχοι. Αλλοι 484 θάνατοι καταγράφηκαν στη διάρκεια της πολιορκίας, χωρίς να είναι σαφής ο τόπος θανάτου. Στις τελευταίες φάσεις του πολέμου κατέστρεψαν και την ονομαστή πέτρινη γέφυρα του Μόσταρ (Στάρι Μοστ), η οποία είχε ηλικία πολλών αιώνων. Οταν ο πόλεμος έληξε, οι πληθυσμιακές ισορροπίες στην πόλη είχαν αλλάξει δραστικά, με τους μουσουλμάνους να έχουν μετατραπεί σε μειονότητα.

Ενώ ο πόλεμος βρισκόταν σε εξέλιξη, το 1993, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ίδρυσε το ειδικό δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία. Την περασμένη εβδομάδα, το δικαστήριο καταδίκασε τελεσίδικα τον Σερβοβόσνιο στρατηγό Ράτκο Μλάντις σε ισόβια για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου. Το δικαστήριο θα ολοκληρώσει το έργο του και θα διαλυθεί στο τέλος της χρονιάς.


Πήγη: kathimerini.gr

25

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text