Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | Αύξηση κερδοφορίας 88,8% για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο εννεάμηνο

Αύξηση κερδοφορίας 88,8% για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο εννεάμηνο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Αύξηση κερδοφορίας 88,8% για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο εννεάμηνο

Αύξηση της κερδοφορίας μετά από φόρους κατά 88,8% σε 47,2 εκατ. ευρώ, έναντι 25 εκατ. ευρώ πέρυσι, κατέγραψε ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατά το φετινό εννεάμηνο, εξέλιξη που οφείλεται στην άνοδο των κερδών από τις κατασκευές και στη σημαντική μείωση των ζημιών από συμμετοχές που είχαν καταγραφεί κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Συγκεκριμένα, οι φετινές ζημίες από συμμετοχές περιορίστηκαν σε 4,5 εκατ. ευρώ έναντι 19,5 εκατ. ευρώ πέρυσι. Αντίστοιχα, στον τομέα των κατασκευών, τα κέρδη μετά από φόρους και προ δικαιωμάτων μειοψηφίας ενισχύθηκαν σε 61,4 εκατ. ευρώ έναντι 48,6 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο κατά 26,5%. Η δε λειτουργική κερδοφορία του κατασκευαστικού τομέα ανήλθε σε 125 εκατ. ευρώ έναντι 91,5 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του ομίλου, οι ενοποιημένες πωλήσεις διαμορφώθηκαν σε 867,6 εκατ. ευρώ έναντι 840 εκατ. ευρώ κατά το περυσινό διάστημα, αυξημένες κατά 3,3%. Αυξημένη κατά 31,6% ήταν και η λειτουργική κερδοφορία προ αποσβέσεων (EBITDA) του ομίλου, καθώς ανήλθε σε 215,5 εκατ. ευρώ έναντι 163,8 εκατ. ευρώ κατά το περυσινό εννεάμηνο, ενώ τα προ φόρων και δικαιωμάτων κέρδη ανήλθαν σε 105,1 εκατ. ευρώ από 53,7 εκατ. ευρώ.

Τα οδικά έργα

Ενισχυμένη σε 2,3 εκατ. ευρώ ήταν και η κερδοφορία στον τομέα των παραχωρήσεων, όπου ο όμιλος διαθέτει υψηλή συμμετοχή στην Ιονία Οδό και στον Αυτοκινητόδρομο Κεντρικής Ελλάδας, ενώ συμμετέχει και στην Ολυμπία Οδό. Τα συνολικά επενδεδυμένα κεφάλαια στους εν λόγω οδικούς άξονες ανέρχονται σε 185 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τον κατασκευαστικό κλάδο, ο τζίρος προς τρίτους παρέμεινε σε υψηλό επίπεδο και ανήλθε σε 679 εκατ. ευρώ έναντι 702,4 εκατ. ευρώ, ενώ το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων διαμορφώνεται σε 1,8 δισ. ευρώ. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2018 αναμένεται να ενισχυθεί κατά περίπου 800 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι πρόκειται να ξεκινήσουν η κατασκευή του νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι του Ηρακλείου Κρήτης και το νότιο τμήμα του οδικού άξονα Λαμίας - Ξυνιάδας.

Στον τομέα της ενέργειας, τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 9,6 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 13,4 εκατ. ευρώ κατά το περυσινό εννεάμηνο. Σήμερα, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του ομίλου ανέρχεται σε 941 MW, εκ των οποίων 516 MW βρίσκονται εγκατεστημένα στην Ελλάδα, 293 MW στις ΗΠΑ, 102 MW στην Πολωνία και 30 MW στη Βουλγαρία.

Ο συνολικός καθαρός τραπεζικός δανεισμός του ομίλου διαμορφώνεται σε 556 εκατ. ευρώ από 463 εκατ. ευρώ στο τέλος του φετινού πρώτου εξαμήνου, με τα χρηματικά διαθέσιμα στο τέλος του εννεαμήνου να διαμορφώνονται σε 690 εκατ. ευρώ, ενώ τα ίδια κεφάλαια να ανέρχονται σε 650 εκατ. ευρώ.




Πήγη: kathimerini.gr

25

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text