Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | Lamda: Συγκυριακοί παράγοντες επηρέασαν τα αποτελέσματα

Lamda: Συγκυριακοί παράγοντες επηρέασαν τα αποτελέσματα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Lamda: Συγκυριακοί παράγοντες επηρέασαν τα αποτελέσματα

Ζημίες της τάξεως των 22 εκατ. ανακοίνωσε χθες ο όμιλος της Lamda Development για το εννεάμηνο, έναντι οριακής κερδοφορίας 0,1 εκατ. κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Η διαφοροποίηση αυτή έγκειται κυρίως σε διαφορές αποτίμησης οικοπέδων (ζημίες 7,3 εκατ., έναντι ζημιών 1,1 εκατ. το 2016), καθώς και στη λογιστική απεικόνιση της εξαγοράς του 50% του The Mall Athens (δηλαδή της ιδιοκτήτριας εταιρείας Lamda Olympia Village) από τον όμιλο της HSBC. Χωρίς να υπολογίζονται οι ζημίες από τις εν λόγω αποτιμήσεις, η συνολική ενοποιημένη κερδοφορία του ομίλου ανήλθε σε 30,1 εκατ., ενισχυμένη κατά 12,7% σε σχέση με την περυσινή περίοδο.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα εντός του έτους, ο όμιλος προχώρησε στην απομείωση της αξίας του οικοπέδου Kalemegdan στο Βελιγράδι της Σερβίας, κατά 7,34 εκατ., σε 40 εκατ. και έναντι 55,7 εκατ. που είχε αποκτηθεί το 2007, στο πλαίσιο σχετικού δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού. Εντέλει, χθες ανακοινώθηκε ότι το ακίνητο αυτό πωλήθηκε αντί 25 εκατ., προκειμένου ο όμιλος να επικεντρωθεί στις εν Ελλάδι αναπτύξεις ακινήτων, με σημείο αναφοράς ασφαλώς το έργο του Ελληνικού. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου κ. Οδυσσέας Αθανασίου, η Lamda Development είναι έτοιμη να ξεκινήσει άμεσα τη σχετική επένδυση, παρά τα προβλήματα που έχουν προκύψει μέχρι σήμερα σε ό,τι αφορά την εκπλήρωση των προαπαιτουμένων από την πλευρά του Δημοσίου.

Αναφορικά με το ακίνητο στο Βελιγράδι, θα πρέπει να σημειωθεί ότι είχε αποκτηθεί προ δεκαετίας, στο πλαίσιο σχετικού διαγωνισμού της σερβικής κυβέρνησης. Σε αυτό στεγαζόταν η κρατική κλωστοϋφαντουργία ΒΕΚΟ προτού διακόψει τη λειτουργία της. Η Lamda Development δρομολογούσε μέχρι πρότινος την ανάπτυξη ενός μεικτού συγκροτήματος εμπορικών κέντρων, κατοικιών και γραφείων, όπως επίσης και ενός πολυτελούς ξενοδοχείου τύπου boutique, σε μια επένδυση που θα ξεπερνούσε τα 100 εκατ. ευρώ. Δεν πρόκειται πάντως για τη μοναδική πώληση ακινήτου στα Βαλκάνια, καθώς συνολικά από τις αρχές του 2016 μέχρι σήμερα, έχουν πωληθεί κι άλλα ακίνητα αντί συνολικού ποσού της τάξεως των 34 εκατ. (μαζί με τα 25 εκατ. του Kalemegdan). Πιο πρόσφατη ήταν η πώληση αντί ποσού 5,15 εκατ. ευρώ του ακινήτου της θυγατρικής εταιρείας TIHI EOOD στη λεωφόρο Λέφσκι, στη Σόφια της Βουλγαρίας.

Από την άλλη πλευρά, η προσθήκη του 50% του The Mall ώθησε τη λειτουργική κερδοφορία των τριών εμπορικών κέντρων σε νέο ιστορικό υψηλό περιόδου, καθώς καταγράφηκε αύξηση της τάξεως του 11,6% σε 35,7 εκατ. Χωρίς την εν λόγω εξαγορά, η αύξηση των λειτουργικών κερδών θα διαμορφωνόταν σε 2,2%. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, τα λειτουργικά κέρδη του The Mall διαμορφώθηκαν σε 13 εκατ., αυξημένα κατά 32,7%, ενώ τα κέρδη του Golden Hall αυξήθηκαν κατά 1,7% σε 11,8 εκατ. και του Mediterranean Cosmos κατά 2,8% σε 10,9 εκατ.




Πήγη: kathimerini.gr

25

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text