Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Όταν το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου συνάντησε... τους πλειστηριασμούς

Όταν το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου συνάντησε... τους πλειστηριασμούς

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Όταν το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου συνάντησε... τους πλειστηριασμούς

Του Νίκου Χρυσικόπουλου

 Για κάποιους μπορεί να αποτελεί απλώς μια σύμπτωση. Για άλλους, ένα περίεργο παιχνίδι της ζωής. Όποια εξήγηση και να δοθεί, αυτό που δεν αλλάζει είναι ότι ένας από τους πρώτους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα, έχει αναφορές πίσω στην περιβόητη υπόθεση με τις "μετοχές-φούσκες” του Χρηματιστηρίου κατά τη διετία 1999-2000.

 Η Eurobank εκπλειστηρίασε προχθές μια τριώροφη μεζονέτα στην Κηφισιά, συνολικής επιφάνειας 320 τ.μ., με δύο θέσεις στάθμευσης, με τιμή πρώτης προσφοράς τις 718 χιλιάδες ευρώ. Το ακίνητο κατασχέθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, για οφειλή 1,2 εκατ. ευρώ που βρισκόταν επί μακρόν σε καθυστέρηση.

Το ακίνητο βρισκόταν στην ιδιοκτησία της συζύγου του επιχειρηματία Τρύφωνα Αποστολόπουλου, ενός από τα πρόσωπα-κλειδιά στην πολύκροτη υπόθεση του αποκαλούμενου σκανδάλου του Χρηματιστηρίου, που διερευνούσε από το 2008 η πρώην  ανακρίτρια Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια.

Μάλιστα, με έναν περίεργο τρόπο, η υπόθεση αυτή επανήλθε μόλις προ ημερών στην επικαιρότητα αφού η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, Αθηνά Θεοδωροπούλου, άσκησε αναίρεση κατά της αθωωτικής απόφασης για τους 36 κατηγορημένους που έχουν απομείνει στο εδώλιο, καθώς έξι από τους αρχικά 42 κατηγορούμενους έχουν αποβιώσει .

Η διαδρομή

Ο επιχειρηματίας Τρύφων Αποστολόπουλος, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής, είχε διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στην υπόθεση καθώς εμφανίζονταν να είχε χειραγωγήσει τη μετοχή της κατασκευαστικής εταιρείας "Σιγάλας ΑΤΕ”, μιας από τις 23 που είχαν απασχολήσει τη Δικαιοσύνη (σ.σ. πλην της Σιγάλας, των Αθηναϊκές Συμμετοχών, Αλκάρ, ΑΤΕΜΚΕ, Βιοσώλ, Γενικές Αποθήκες, Δάριγκ, Δίας ΕΕΧ, Ελληνική Υφαντουργία, Εμπορικός Δεσμός, Εργάς, Ερμής, Εσκιμό, Θεσσαλική, Intersat, Κλωνατέξ, Κλωστήρια Ναούσης, Μακεδονικά Κλωστήρια, Νηματεμπορική, Παρνασσός, Προοδευτική, Τεχνοδομή και Χαλυβδόφυλλων).

Ως ένας από τους βασικούς μετόχους της "Σιγάλας" την περίοδο εκείνη, ο Τρύφων Αποστολόπουλος, ο οποίος έχει κατηγορηθεί πως μέσω των offshore εταιρειών "Plexus Corporation” και "Vega International”, χειραγωγούσε τη μετοχή της "Σιγάλας" αποκομίζοντας υπεραξίες που ξεπερνούσαν τα 17 δισ. δραχμές. Κατά την εξέταση της υπόθεσης, ο Αποστολόπουλος είχε αντικρούσει όλες τις κατηγορίες που του αποδόθηκαν

Η Σιγάλας ΑΤΕ

Ο επιχειρηματίας ήταν τότε ένα από τα πιο γνωστά ονόματα της χρηματιστηριακής αγοράς. Ξεκίνησε τη δραστηριότητα του στα τέλη της δεκαετίας του '70 ως στέλεχος της American Express στην Αθήνα και στη συνέχεια εργάζεται για την εταιρεία Rudolf Wolf & Co., έναν από τους μεγάλους brokers της εποχής στο London Metal Exchange.

Λόγω της ενασχόλησής του με τα μεταλλεύματα και τη διαπραγμάτευσή τους ως χρηματιστηριακό προϊόν, εμφανίζεται να έχει δραστηριοποιηθεί με το εμπόριο πολύτιμων λίθων στην Αφρική, στη Σιέρρα Λεόνε, τη Γκάνα και σε άλλα αφρικανικά κράτη.

 Η ενασχόλησή του με την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά τόσο κατά την πρώτη μεγάλη άνοδο του Χρηματιστηρίου το 1990 (λόγω των προσδοκιών τότε για την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 1996 από την Αθήνα) και στη συνέχεια προ της μεγάλης έκρηξης της αγοράς το 1999, ήταν έντονη. Καθίσταται μέτοχος της κατασκευαστικής εταιρείας "Σ. Σιγάλας”, ενώ γνωρίζεται και συνδέεται φιλικά και κοινωνικά με τον κατασκευαστή Παναγιώτη Πανούση ιδιοκτήτη της ΑΤΤΙΚΑΤ.

 Τη έρευνα για χειραγώγηση των μετοχών της "Σιγάλας” είχε αναλάβει η πρώην ανακρίτρια Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια. Αποστολόπουλος και Μπουρμπούλια είχαν γνωριστεί κοινωνικά στις Σπέτσες το Καλοκαίρι του 2001, όπως ο ίδιος είχε αναφέρει σε υπόμνημά του προς τον Εφέτη-Ανακριτή Αθηνών που είχε αναλάβει την υπόθεση το 2007.

 Όταν, ωστόσο, αποκαλύφθηκε στο πλαίσιο της έρευνας για το "παραδικαστικό” κύκλωμα πως σε λογαριασμό στην τράπεζα UBS της Ζυρίχης που ανήκε στην πρώην ανακρίτρια που είχε χειριστεί την υπόθεση, είχαν κατατεθεί 378.000 ευρώ από τον Τρ. Αποστολόπουλο, η υπόθεση έλαβε άλλη τροπή. Τότε, ο Τρ. Αποστολόπουλος και η Κ. Μπουρμπούλια είχαν ισχυριστεί πως το ποσό αυτό δεν ήταν προϊόν χρηματισμού της ανακρίτριας, αλλά το αντίτιμο χρυσών λιρών που προερχόταν από τον πατέρα της, και τις οποίες εξαργύρωσε ο Τρύφων Αποστολόπουλος.

Εν τέλει, η η πρώην ανακρίτρια Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια κρίθηκε ένοχη για κατάχρηση εξουσίας και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και καταδικάστηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε ποινή 12 ετών.

Ο Τρ. Αποστολόπουλος είχε κριθεί προφυλακιστέος τον Νοέμβριο του 2007, για δυο κακουργήματα (απάτη και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος), αλλά αργότερα, σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους, καταβάλλοντας εγγύηση 1,3 εκατ. ευρώ.



Πήγη: capital.gr

25

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text