Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Λ. Παπαδήμος: «Κλειδί» για την ανταγωνιστικότητα είναι οι μεταρρυθμίσεις

Λ. Παπαδήμος: «Κλειδί» για την ανταγωνιστικότητα είναι οι μεταρρυθμίσεις

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Λ. Παπαδήμος: «Κλειδί» για την ανταγωνιστικότητα είναι οι μεταρρυθμίσεις

Τη σημασία υλοποίησης μεταρρυθμίσεων προκειμένου να καταστεί πιο ανταγωνιστική η εγχώρια οικονομία στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουκάς Παπαδήμος.

Μιλώντας σε εκδήλωση της Ακαδημίας Αθηνών με θέμα «Ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη», ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε ότι αν και οι προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας τα επόμενα δύο έτη διαγράφονται γενικώς θετικές, ωστόσο η αναπτυξιακή προοπτική της οικονομίας σε πιο μακροχρόνιο ορίζοντα εξαρτάται ουσιαστικά από το αν η διεθνής ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας θα βελτιωθεί σημαντικά και γρήγορα. «Είναι αναγκαίο να εφαρμοστούν πολιτικές και να υλοποιηθούν μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν τη χώρα περισσότερο ανταγωνιστική στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία», τόνισε.

Οπως σημείωσε, σε μια σχετικά μικρή ανοικτή οικονομία όπως η ελληνική, η εγχώρια αγορά είναι πολύ περιορισμένη για να στηρίξει συνεχή και σημαντική άνοδο των εισοδημάτων και της συνολικής ζήτησης. «Χρειάζεται, επομένως, ουσιαστική διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας και αύξηση των επενδύσεων εκείνων που θα συντελέσουν στη δυναμική αύξηση των εξαγωγών και την υποκατάσταση των εισαγωγών.

Η επιδιωκόμενη αύξηση των εξαγωγών και των επενδύσεων δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί απλώς και μόνο με την ψήφιση νόμων, τη θέσπιση κινήτρων και την ενθάρρυνση των επενδυτών – Ελλήνων και ξένων. Απαιτούνται ενέργειες που να ευνοούν την υλοποίηση νέων επενδύσεων, με μακροχρόνιο ορίζοντα. Απαιτούνται δράσεις που θα συντελέσουν ώστε να υιοθετηθεί και εφαρμοστεί ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο και να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον, ένα οικοσύστημα, τα οποία θα προάγουν ουσιαστικά και αποτελεσματικά τη βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας».

«Σήμερα, έπειτα από μακρόχρονη και επίπονη δημοσιονομική και διαρθρωτική προσαρμογή, έχει βελτιωθεί σημαντικά η δημοσιονομική θέση της χώρας και έχει αποκατασταθεί πλήρως η ανταγωνιστικότητα σε όρους κόστους εργασίας», ωστόσο «άλλοι προσδιοριστικοί παράγοντες της ανταγωνιστικότητας, όπως οι συνθήκες χρηματοδότησης, το κόστος της ενέργειας, το θεσμικό πλαίσιο, η αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης κ.λπ., δεν έχουν μεταβληθεί ουσιαστικά προς τη σωστή κατεύθυνση».

Οπως τόνισε ο κ. Παπαδήμος, πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας των υπηρεσιών της δημόσιας διοίκησης και γενικότερα του δημόσιου τομέα, την αποδοτικότερη λειτουργία του συστήματος απονομής δικαιοσύνης, την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος ώστε να γίνει απλούστερο, διεθνώς ανταγωνιστικό και κοινωνικά πιο δίκαιο, τη βελτίωση της ποιότητας του εκπαιδευτικού συστήματος και τη διαμόρφωση ενός πρόσφορου θεσμικού, εκπαιδευτικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος, που θα δώσει ώθηση στην καινοτομία και στον υγιή ανταγωνισμό.


Πήγη: kathimerini.gr

24

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text