Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν το επίδομα τέκνων

Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν το επίδομα τέκνων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν το επίδομα τέκνων

Της Ρούλας Σαλούρου

Την πλήρη αναμόρφωση του ύψους του επιδόματος τέκνων αλλά και των εισοδηματικών κριτηρίων που ισχύουν, με στόχο τη στήριξη των οικογενειών με έως δύο παιδιά αλλά και των τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα, προβλέπει το τελικό σχέδιο του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που συμφωνήθηκε το Σάββατο μεταξύ κυβέρνησης και πιστωτών, στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης.

Βάσει των στοιχείων που εξέτασαν εξονυχιστικά οι δύο πλευρές κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, η εσωτερική αναδιανομή που επιτυγχάνεται, παράλληλα με την αύξηση του προϋπολογισμού κατά 40% (στα 910 εκατ. ευρώ το 2018 από 650 εκατ. ευρώ το 2017) έχει ως αποτέλεσμα περίπου 682.000 οικογένειες να δουν τα επιδόματα που ήδη λαμβάνουν, από το 2018 να αυξάνονται από 57% έως και 110%.

Στον αντίποδα, ένα μικρό ποσοστό στο σύνολο των δικαιούχων, περίπου 13.500 οικογένειες σε σύνολο 803.000 δικαιούχων, κυρίως τρίτεκνες με εισόδημα άνω των 34.000 ευρώ χάνουν τελείως την παροχή. Στους «χαμένους» συγκαταλέγονται επίσης 54.600 οικογένειες με εισοδήματα από 20.000 ευρώ και άνω, που θα δουν μειώσεις από 6 έως 53 ευρώ τον μήνα. Συνολικά, όπως εκτιμούν στο υπουργείο Εργασίας, στους «κερδισμένους» συγκαταλέγεται πάνω από το 90% των σημερινών δικαιούχων, καθώς ενισχύονται οι μονογονεϊκές οικογένειες και όλοι οι δικαιούχοι επιδόματος, ανεξάρτητα από τον αριθμό των παιδιών, που ανήκουν στην πρώτη εισοδηματική κατηγορία. Επίσης, εκτιμάται πως ενισχύονται όλες οι οικογένειες με 1-2 παιδιά, ανεξάρτητα από το εισόδημά τους. Οι τρίτεκνοι και πολύτεκνοι ευνοούνται μόνο εάν έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματα, ενώ σημαντικές απώλειες έχουν οικογένειες κυρίως με τρία παιδιά και μεσαία προς υψηλά εισοδήματα.

Η νέα αρχιτεκτονική

Αναλυτικά, η νέα αρχιτεκτονική του επιδόματος –που απορροφά το Ειδικό Επίδομα Τριτέκνων και Πολυτέκνων– αυξάνει σημαντικά το ποσό για το τρίτο και το τέταρτο παιδί. Το ποσό βάσης που φθάνει τα 70 ευρώ για πολύ χαμηλά εισοδήματα και περιορίζεται στα 28 ευρώ τον μήνα για τα υψηλά, διπλασιάζεται για το 2ο παιδί, 4πλασιάζεται για το 3ο παιδί, 6πλασιάζεται για το 4ο κ.ο.κ.

Τρεις κατηγορίες

Σύμφωνα με την αρμόδια αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης, οι εισοδηματικές κατηγορίες παραμένουν τρεις και διαμορφώνονται στις 0-6.000 ευρώ για το πλήρες ποσό, στις 6.001 - 10.000 ευρώ και στις 10.001-15.000 ευρώ για τμήμα ποσού.

Βελτιώνεται, όμως, σε σχέση με το ισχύον πλαίσιο, ο τρόπος υπολογισμού του κάθε μέλους στο νοικοκυριό, ενώ αυξάνεται κατά τι και το ποσό που δικαιούται κάθε οικογένεια που βρίσκεται στην υψηλότερη κάθε φορά εισοδηματική κλίμακα.

Τα κριτήρια ακολουθούν το πρότυπο του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, δηλαδή το δεύτερο μέλος του νοικοκυριού μετράει 1/2 (από 1/3 σήμερα) και το κάθε επόμενο 1/4 (από 1/6 σήμερα). Οσο για το ποσό, από τα 70 ευρώ της πρώτης κλίμακας, φαίνεται πως μειώνεται σε 46,6 ευρώ για τη μεσαία κλάση (2/3 του αρχικού ποσού) και περιορίζεται σε 28 ευρώ για την τελευταία «υψηλή» κλάση.

Η πρώτη κλάση, σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, προβλέπει 70 ευρώ τον μήνα για ένα παιδί από 40 σήμερα, 140 ευρώ για δύο παιδιά από 80 που είναι σήμερα, και 280 ευρώ για οικογένεια με 3 παιδιά από 242 ευρώ που είναι σήμερα. Μετά το 3ο θα προστίθενται άλλα 140 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι σήμερα το «ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων» κυμαίνεται από 13,33 έως 40 ευρώ τον μήνα για κάθε παιδί και καταβάλλεται σε οικογένειες με 1 ή περισσότερα παιδιά βάσει συγκεκριμένων εισοδηματικών κριτηρίων.

Παράλληλα, βέβαια, καταβάλλεται και το «ειδικό επίδομα τριτέκνων και πολυτέκνων» που ανέρχεται σε 500 ευρώ τον χρόνο για κάθε παιδί, ήτοι 1.500 ευρώ.





Πήγη: kathimerini.gr

25

Έντυπη

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text