Αρχική | Πολιτική | Διεθνής Πολιτική | Χωρίς συμφωνία για Brexit

Χωρίς συμφωνία για Brexit

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Χωρίς συμφωνία για Brexit

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Χωρίς συμφωνία για το Brexit έληξε η χθεσινή συνάντηση ανάμεσα στη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες, με το ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων να δυναμιτίζει το κατά τα άλλα καλό κλίμα. Το προτεσταντικό κόμμα DUP, που στηρίζει τη βρετανική κυβέρνηση, κατέστησε σαφές στην Τερέζα Μέι ότι μια συμφωνία που θα κατοχύρωνε διαφορετικό καθεστώς για τη Βόρεια Ιρλανδία, σε σχέση με την υπόλοιπη Βρετανία, θα ήταν απαράδεκτη για το κόμμα.

Μετά την αυστηρή τηλεοπτική προειδοποίηση της επικεφαλής του DUP, Αρλίν Φόστερ, που οδήγησε στην αποτυχία των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, είναι διάχυτη η εντύπωση ότι ίσως παίχθηκε η τελευταία σκηνή διαπραγματευτικής θεατρικής παράστασης, στην οποία οι εμπλεκόμενοι πρέπει να διατυμπανίσουν τις σκληρές θέσεις τους, λίγο προτού καταλήξουν σε συμφωνία. Παράλληλα όμως, αναδείχθηκαν με δραματικό τρόπο οι αντιφάσεις και οι αποσταθεροποιητικές επιδράσεις του Brexit.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις διέρρευσε το προσχέδιο της συμφωνίας, σύμφωνα με το οποίο η Βρετανία κατ’ ουσίαν αναγνωρίζει ότι η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει στην κοινή αγορά και την τελωνειακή ένωση, ενώ το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει, ξεκίνησε χορός διαμαρτυριών από τη Σκωτία και την Ουαλλία. Τόσο η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, όσο και ο πρωθυπουργός της Ουαλλίας, Κάρουιν Τζόουνς, ζήτησαν την ίδια μεταχείριση. «Αν ένα τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί να διατηρήσει ρυθμιστική εναρμόνιση με την Ε.Ε. και να μείνει ντε φάκτο στην κοινή αγορά (όπως είναι η σωστή λύση για τη Βόρεια Ιρλανδία) δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην μπορούν και τα άλλα», είπε η Στέρτζον. Ακόμη και ο δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Χαν, αστειεύθηκε ότι εφόσον το Λονδίνο ψήφισε υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε., δικαιούται το ίδιο καθεστώς προνομιακών σχέσεων με την Ε.Ε. όπως η Βόρεια Ιρλανδία.

Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, τα σύνορα ανάμεσα στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και στη Βόρεια Ιρλανδία, που ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι «αόρατα», εξέλιξη που βοήθησε στον τερματισμό των βίαιων συγκρούσεων ανάμεσα στους οπαδούς της ενιαίας Ιρλανδίας και στους οπαδούς της συνεχιζόμενης παραμονής της Βόρειας Ιρλανδίας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Χωρίς ειδική μέριμνα για τη Βόρεια Ιρλανδία, το Brexit θα οδηγήσει υποχρεωτικά στην επανεμφάνιση συνοριακών ελέγχων, αφού η συνοριακή γραμμή θα αποτελεί εξωτερικό σύνορο της Ε.Ε. Αναγνωρίζοντας, εμμέσως, ότι μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να ξυπνήσει τα φαντάσματα του βίαιου παρελθόντος, το προσχέδιο της συμφωνίας Μέι - Γιούνκερ ανέφερε ότι θα συνεχίσουν να τηρούνται «οι κανόνες της κοινής αγοράς και της τελωνειακής ένωσης που υποστηρίζουν, τώρα ή στο μέλλον, τη συνεργασία ανάμεσα στον Βορρά και στον Νότο της Ιρλανδίας και προστατεύουν την (ειρηνευτική) συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής».

Το γεγονός ότι το βορειοϊρλανδικό DUP διαφωνεί ριζικά με μια τέτοια προσέγγιση δεν θα είχε ιδιαίτερη βαρύτητα εάν το κόμμα αυτό δεν κρατούσε το κλειδί για την επιβίωση της κυβέρνησης Μέι. Υπενθυμίζεται πως η Βρετανίδα πρωθυπουργός προκήρυξε πρόωρες εκλογές την άνοιξη για να ενισχύσει τη διαπραγματευτική ισχύ της απέναντι στις Βρυξέλλες και κατέληξε να χάνει την πλειοψηφία της, παραμένοντας στην πρωθυπουργία μόνο χάρη στο DUP.

Οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες αναμένεται να ξαναρχίσουν στα τέλη της εβδομάδας, ώστε να υπάρξει συμφωνία πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της 14ης-15ης Δεκεμβρίου.


Πήγη : kathimerini.gr

25

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text