Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Πρόταση μετασχηματισμού ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο

Πρόταση μετασχηματισμού ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πρόταση μετασχηματισμού ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο

Της Ελένης Βαρβιτσιώτη

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. 
Προτάσεις για την εμβάθυνση της Ευρωζώνης αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που θα δημιουργήσουν εντάσεις και συζητήσεις σε διάφορες πρωτεύουσες. Αυτό γίνεται λίγες ημέρες πριν έρθουν οι ηγέτες της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, όπου στη Σύνοδο Κορυφής θα συζητήσουν τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να ενδυναμώσουν περισσότερο την Ευρωζώνη. Στη βελγική πρωτεύουσα γνωρίζουν πολύ καλά ότι το παράθυρο που είναι ανοιχτό για μεταρρυθμίσεις τέτοιου τύπου είναι μικρό. «Εχουμε μπροστά μας ένα παράθυρο ευκαιρίας, το οποίο όμως δεν θα παραμείνει ανοικτό για πάντα», έλεγε τον Σεπτέμβριο ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Και ενώ όλοι συμφωνούν ότι είναι η ώρα των μεταρρυθμίσεων, ποιες ακριβώς θα είναι αυτές δεν είναι ξεκάθαρο.

Μία από τις βασικές μεταρρυθμίσεις που αναμένεται να προτείνει σήμερα η Ευρ. Επιτροπή είναι η μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, προικίζοντάς το με περισσότερες εξουσίες, έτσι ώστε σε μια μελλοντική οικονομική κρίση ένα κράτος-μέλος να στρέφεται μόνο στον ESM για χρηματοδότηση με την τεχνική στήριξη της Ε.Ε., κρατώντας το ΔΝΤ μακριά από ευρωπαϊκά σύνορα.

Ολες οι σημαντικές αποφάσεις, όπως η άντληση κεφαλαίων από τις αγορές, που θα παίρνει ο ενισχυμένος ΕSM ή κατά πόσον θα πρέπει να διασωθεί ένα κράτος-μέλος, θα απαιτούν ομοφωνία. Το πόσο μεγάλο θα είναι το ποσό της διάσωσης θα αποφασίζεται αν υπάρχει πλειοψηφία 85% – περισσότερο από το 80% που ίσχυε έως τώρα. Αυτή η τελευταία ρύθμιση δίνει στα ισχυρά κράτη-μέλη, όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία, το δικαίωμα του βέτο.

Μία άλλη πρόταση της Επιτροπής είναι η δημιουργία ειδικού προϋπολογισμού για την Ευρωζώνη. Αυτός ο ειδικός προϋπολογισμός θα έχει σκοπό να βοηθήσει σε περίπτωση οικονομικών κρίσεων που δεν θα είναι απαραίτητα δημοσιονομικές (θα μπορούσαν να είναι κρίσεις λόγω κλιματικής αλλαγής ή λόγω κάποιου απρόβλεπτου γεγονότος). Συγχρόνως θα μπορούσαν τα κράτη-μέλη να έχουν πρόσβαση σε περαιτέρω κονδύλια, με αντάλλαγμα διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Σε αυτήν την πρόταση μπορεί να αντισταθεί η Γαλλία, η οποία θα ήθελε ο εν λόγω προϋπολογισμός να χρησιμοποιηθεί περισσότερο για την τόνωση των επενδύσεων, αλλά και η Γερμανία, που δεν θέλει καθόλου τη δημιουργία ενός τέτοιου προϋπολογισμού.

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιέζει και για τη δημιουργία θέσης «υπερυπουργού» Οικονομικών της Ευρωζώνης. Οποιος αναλάβει αυτήν τη θέση θα έχει δύο αρμοδιότητες, καθώς θα είναι και αντιπρόεδρος της Επιτροπής και επικεφαλής του Eurogroup. Η δημιουργία μιας τέτοιας θέσης αναμένεται να βρει μεγάλη αντίσταση από ορισμένα κράτη-μέλη, μιας και ήδη οι Γερμανοί έχουν τονίσει ότι απαιτεί αλλαγή στις συνθήκες, ενώ άλλοι αξιωματούχοι μιλούν για μεταρρύθμιση που θα μπορούσε να γίνει αργότερα, μετά το 2025.

Φορολογικοί παράδεισοι

Το πρώτο δειλό βήμα για τον περιορισμό των φορολογικών παραδείσων έγινε χθες στις Βρυξέλλες. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. ενέκριναν μια μαύρη λίστα, στην οποία εντάσσονται 17 χώρες που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν κυρώσεις αν δεν αλλάξουν τις φορολογικές πρακτικές τους για να αντιμετωπίσουν τη φοροδιαφυγή από πολυεθνικές, αλλά και από πολίτες. Αλλες 47 χώρες, που εντάχθηκαν σε μια γκρίζα λίστα, δεσμεύθηκαν να αλλάξουν τη φορολογική νομοθεσία τους. Στον κατάλογο με τους φορολογικούς παραδείσους περιλαμβάνονται χώρες όπως Nότια Κορέα, Παναμάς, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαρμπέιντος, Γρενάδα, Μακάο, Νήσοι Μάρσαλ, Παλάου, Σάντα Λουτσία, Μπαχρέιν, Γκουάμ, Σαμόα, Aμερικανική Σαμόα, Ναμίμπια, Τρινιντάντ και Τομπάγκο, Τυνησία και Μογγολία, οι οποίες δεν πληρούν τα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα φορολόγησης.


Πήγη: kathimerini.gr

25

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text