Αρχική | Πολιτική | Πολιτική - Ελλάδα | «Επικίνδυνη και αχρείαστη η επίσκεψη Ερντογάν»

«Επικίνδυνη και αχρείαστη η επίσκεψη Ερντογάν»

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
«Επικίνδυνη και αχρείαστη η επίσκεψη Ερντογάν»

Του Σταύρου Παπαντωνίου

Την έντονη αντίδραση και της ήσσονος αντιπολίτευσης προκάλεσε η στάση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που έθεσε επί τάπητος ολόκληρη την ατζέντα της Τουρκίας τόσο κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο όσο και ακολούθως με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Η αντιπολίτευση έκανε λόγο για μια «επικίνδυνη» και «αχρείαστη» επίσκεψη που θέτει σε κίνδυνο τα εθνικά μας συμφέροντα.

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, εστίασε στη διπλωματική προετοιμασία της επίσκεψης, την οποία χαρακτήρισε απούσα, «επιβεβαιώνοντας όσα είχαμε προβλέψει». Η Φώφη Γεννηματά χρέωσε προσωπικά στον Αλ. Τσίπρα την ευθύνη για όσα διαδραματίστηκαν χθες το απόγευμα στην Αθήνα, εξαπολύοντας πυρά και εναντίον του Πρ. Παυλόπουλου, που θέλοντας να αποκρούσει τις αναφορές του Τούρκου προέδρου, περί αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάννης, έκανε λόγο για «ερμηνεία». «Ποτέ έως τώρα δεν έχει τεθεί από τη χώρα μας ζήτημα ερμηνείας, και ατόπως ετέθη», υπογράμμισε η κ. Γεννηματά, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως τέτοιες συζητήσεις «δεν προάγουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά τις γυρίζουν πίσω».

Το Ποτάμι

Από την πλευρά του, το Ποτάμι διερωτήθηκε «γιατί έπρεπε να γίνει τώρα αυτή η επίσκεψη», τονίζοντας πως ο Τούρκος πρόεδρος έθεσε με τον πιο επίσημο τρόπο «στην Αθήνα τις τουρκικές διεκδικήσεις». Η επίσκεψη, σύμφωνα με το Ποτάμι, «αποβαίνει εις βάρος των εθνικών συμφερόντων, αλλά και εις βάρος των διμερών σχέσεων».

«Για ανήθικες διεκδικήσεις» από πλευράς Τουρκίας έκανε λόγο η Ενωση Κεντρώων στην ανακοίνωσή της, προσθέτοντας πως στόχο είχαν την ενίσχυση του προφίλ του Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία. Σύμφωνα με την Ενωση Κεντρώων, οι απαντήσεις του Πρ. Παυλόπουλου δεν διασώζουν τα πράγματα.

Η επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας δεν επιβεβαίωσε το κλίμα το οποίο «τις προηγούμενες μέρες, με αμετροέπεια, καλλιεργούσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, χαρακτηρίζοντας τη συγκεκριμένη επίσκεψη ως “ιστορική”», αναφέρει μεταξύ άλλων το ΚΚΕ, εστιάζοντας παράλληλα στην πρωτοφανή, σε σχέση με παρελθόντα έτη, αύξηση των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων από πλευράς Τουρκίας.

Αντιδράσεις για την επίσκεψη υπήρξαν παράλληλα από πληθώρα στελεχών της αντιπολίτευσης, που είτε με επίσημες δηλώσεις είτε με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έσπευσαν να ασκήσουν κριτική στην κυβέρνηση.

Ενδεικτική η τοποθέτηση του εκπροσώπου της ΔΗΣΥ Ανδρέα Λοβέρδου πως «οι δηλώσεις Ερντογάν μέσα στο ελληνικό Προεδρικό Μέγαρο τραυματίζουν τα εθνικά συμφέροντα». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θ. Θεοχαρόπουλος σχολίασε πως «ενάμιση χρόνο μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία, είμαστε η δεύτερη χώρα που προσκαλεί επίσημα τον Ερντογάν».



Πήγη: kathimerini.gr

25

Έντυπη

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text