Αρχική | Πολιτική | Κοινωνία | UΝESCO: Παγκόσμια κληρονομιά η ναπολιτάνικη πίτσα

UΝESCO: Παγκόσμια κληρονομιά η ναπολιτάνικη πίτσα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
UΝESCO: Παγκόσμια κληρονομιά η ναπολιτάνικη πίτσα

Η τέχνη του Ναπολιτάνου σεφ πίτσας, ο οποίος πετά αριστοτεχνικά την πίτσα στον αέρα, εντάχθηκε χθες στην άυλη παγκόσμια κληρονομιά μαζί με άλλους θησαυρούς, όπως η παραδοσιακή σαουδαραβική διακόσμηση των τοίχων από τις γυναίκες της περιοχής Ασίρ, σύμφωνα με την UNESCO.

Η επιτροπή ad hoc της UNESCO συνεδρίασε στο νοτιοκορεατικό νησί Τζετζού για να εξετάσει 34 αιτήσεις για εγγραφή στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο της πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας. Η εγγραφή είναι συμβολική, ωστόσο προσφέρει μια κάποια προβολή και οι προσπάθειες των θιασωτών της ναπολιτάνικης τέχνης στην παρασκευή πίτσας ευοδώθηκαν.

Δύο εκατομμύρια άνθρωποι είχαν υπογράψει μια «παγκόσμια αίτηση» για να στηρίξουν την υποψηφιότητα, σύμφωνα με τον Σέρτζιο Μιτσού, πρόεδρο των Ναπολιτάνων σεφ πίτσας.

Πέρα από τη δεξιοτεχνία των κινήσεων, είναι μια «γαστρονομική τεχνογνωσία» που συνδυάζει «τραγούδια, χαμόγελα, τεχνική και θέαμα», και χρονολογείται από τον 16ο αιώνα, υπογράμμιζε ο ιταλικός φάκελος υποψηφιότητας.

«Νίκη!», έγραψε στο Twitter ο Ιταλός υπουργός Γεωργίας Μαουρίτσιο Μαρτίνα. «Να ένα νέο βήμα για την προστασία της γαστρονομικής και οινοπαραγωγικής κληρονομιάς της Ιταλίας». Ο Πεκοράρο Σκάνο, ο πρώην υπουργός Γεωργίας της Ιταλίας που ήταν παρών στο Τζετζού, προσέθεσε στο Twitter: «Να ζήσει η τέχνη του Ναπολιτάνου σεφ πίτσας!».

Εστιάτορες στη Νάπολη προσέφεραν κομμάτια πίτσας στους περαστικούς νωρίς χθες το πρωί για να γιορτάσουν την εγγραφή της διάσημης τοπικής σπεσιαλιτέ στην άυλη παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO. Στην πόλη όμως η γιορτή είχε αρχίσει από προχθές βράδυ έξω από την πιτσαρία Sorbillo. «Επειτα από αναμονή 250 ετών, η πίτσα ανήκει στην κληρονομιά της UNESCO! Μπράβο Νάπολη!», φώναξε ενθουσιασμένος ο σεφ Εντζο Κοτσία, ενώ ο κόσμος χειροκροτούσε θερμά.

Από το 2003

Ο κατάλογος της UNESCO, που δημιουργήθηκε το 2003, αριθμούσε ήδη 365 καταγραφές, παραδόσεις, διάφορες μορφές τέχνης ή εορτασμούς, όπως το ισπανικό φλαμένκο ή το ινδονησιακό μπατίκ. Ο κατάλογος κοσμείται πλέον και από το Αλ-Κατ Αλ Ασίρι, μια παραδοσιακή μορφή αυθόρμητης τέχνης που ασκείται στην περιοχή Ασίρ της Σαουδικής Αραβίας από τις γυναίκες που διακοσμούν τους τοίχους. Το Μπανγκλαντές με το «σιτάλ πατί» του, την παραδοσιακή παρασκευή μικρών χαλιών πλεγμένων δεξιοτεχνικά με ινδικό κάλαμο, επίσης εντάχθηκε στον κατάλογο.

Αϋλες πολιτιστικές παραδόσεις που απειλούνται με εξαφάνιση έχουν καταχωριστεί σε έναν κατάλογο επείγουσας προστασίας, ο οποίος επιτρέπει στα κράτη να κινητοποιήσουν την απαραίτητη διεθνή συνεργασία και βοήθεια προκειμένου να τις διαφυλάξουν.



Πήγη: kathimerini.gr

25

Έντυπη

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text