Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Η Ελλάδα συναντά την ελίτ της Wall Street

Η Ελλάδα συναντά την ελίτ της Wall Street

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η Ελλάδα συναντά την ελίτ της Wall Street

Του Μαντικίδη Τάσου

Με στόχο να προβάλει την Ελλάδα ως επενδυτικό και επιχειρηματικό προορισμό, προσελκύοντας ξένα επενδυτικά κεφάλαια που θεωρούνται καταλυτικής σημασίας για την ανάκαμψη της οικονομίας, ξεκινά τη Δευτέρα στο Metropolitan Club της Νέας Υόρκης το επενδυτικό συνέδριο της Capital Link, το οποίο σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και μεγάλες διεθνείς επενδυτικές τράπεζες και οργανισμούς προσελκύει παραδοσιακά την ελίτ της Wall Street.

«Το ενδιαφέρον των επενδυτών εντείνεται, μια και ύστερα από χρόνια ύφεσης η Ελλάδα φαίνεται να μπαίνει σε μια περίοδο οικονομικής ανάκαμψης, ενώ η προσέλκυση ξένων επενδύσεων μπορεί να συμβάλει αποτελεσματικά στην οικονομική ανάκαμψη» αναφέρει ο κ. Νίκος Μπορνόζης, πρόεδρος της Capital Link, σημειώνοντας ότι ο συνδυασμός ελκυστικών αποτιμήσεων και η αρχή μιας οικονομικής ανάκαμψης αποτελούν σημαντικό δέλεαρ για διεθνή κεφάλαια.
 Για τους επενδυτές, όπως αναφέρει, η Ελλάδα παρουσιάζει επενδυτικές ευκαιρίες στον χρηματοπιστωτικό τομέα, στις ασφάλειες, στη βιομηχανία, στον τουρισμό, στις υποδομές, στην ενέργεια, στα ακίνητα και στις νέες τεχνολογίες. Για τα διεθνή κεφάλαια πάντως η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων και η ανάγκη ρύθμισης των «κόκκινων» δανείων αποτελούν προτεραιότητα, ενώ πάγιο αίτημά τους είναι και η πολιτική σταθερότητα, αλλά και το σταθερό φορολογικό πλαίσιο, η ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης και η ταχύτερη και πιο αποτελεσματική λειτουργία του δημόσιου τομέα.


Η αφρόκρεμα

 
Για πρώτη φορά στο επενδυτικό συνέδριο που προσελκύει την αφρόκρεμα της Wall Street θα συμμετάσχουν ταυτόχρονα οι θεσμοί, οι οίκοι αξιολόγησης και κορυφαίοι επενδυτές.

Στις προοπτικές της οικονομίας θα αναφερθούν ο κ. Charles Seville της Fitch Ratings, η κυρία Elena Duggar της Moody's Investor Service, ο κ. Πάνος Τσακλόγλου, καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο επικεφαλής των θεσμών εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Declan Costello και ο εκπρόσωπος του ESM στους θεσμούς κ. Nicola Giammarioli.

Τις ευκαιρίες στα ελληνικά κυβερνητικά και εταιρικά ομόλογα θα σημειώσουν οι κ.κ. Βασίλης Κότσιρας της Εθνικής, Guy Morgan της Goldman Sachs, Giulio Baratta της BNP Paribas, Philip Brown της Citi και Henrik Johnsson της Deutsche Bank.

Για τις προοπτικές του ελληνικού συστήματος με συντονιστή τον κ. Πάνο Παπάζογλου της EY θα συζητήσουν οι κ.κ. Νίκος Καραμούζης (πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, αλλά και της Eurobank), Λεωνίδας Φραγκιαδάκης (διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής), Χρήστος Μεγάλου (διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς), Βασίλειος Ψάλτης (γενικός διευθυντής της Alpha Bank) και Francesco Drudi (εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ).


Οι επενδυτές


Στις επενδύσεις στον ελληνικό χρηματοπιστωτικό τομέα με συντονιστή τον κ. Απόστολο Σκουτζίνη θα αναφερθούν οι κ.κ. David Vaillant της BNP ParibasAlex Pretzner της Citi, Γιώργος Τριανταφύλλου της Goldman Sachs, Στέφανος Παπαπαναγιώτου της UBS AG και Σπύρος Τσίλογλου της Credit Suisse.

Στον τουρισμό και στη φιλοξενία, ύστερα από την παρέμβαση της κυρίας Ελενας Κουντουρά και με συντονιστή τον κ. Julian Allen, Head of EMEA Real Estate & Lodging Group της Citi, θα αναφερθούν οι κ.κ. Ηλίας Αθανασίου του Enterprise Greece και Νίκος Χαντζής της Marriott International Inc.

Στις επενδύσεις στο Real Estate και στις υποδομές θα αναφερθούν ο γενικός γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης κ. Γιώργος Τζιάλλας, ο κ. Γιώργος Χρυσικός (CEO της Grivalia Properties), ο κ. Οδυσσέας Αθανασίου (CEO της Lamda Development) και ο κ. Αριστοτέλης Καρυτινός (CEO της NBG Pangaea REIC). Κορυφαίοι διεθνείς επενδυτές θα αναφερθούν στις επενδύσεις στην Ελλάδα, όπως οι κ.κ. Stephen Johnson (WL Ross & Co. LLC), John Koudounis, (Calamos Investments), John Wollen (Waterwheel Capital Management), Antonios Achilleoudis (AXIA Ventures Group Ltd), J. Kyle Bass (Hayman Capital Management) και Αντώνης Διαμαντάκης (Citi)


Η ενέργεια


Στον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου θα αναφερθούν με συστονιστή τον Piotr Mietkowski της BNP Paribas, οι κ.κ. Γρηγόρης Στεργιούλης των ΕΛΠΕ, Amos Hochstein της Tellurian Inc., Edward F. Cox της Noble Energy και Εμμανουήλ Παναγιωτάκης της ΔΕΗ. Στον τομέα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων θα αναφερθούν οι κ.κ. Θεόδωρος Αθανασόπουλος της Alpha Bank, Γιώργος Γεωργακόπουλος της Πειραιώς, Γιώργος Κατσίκας της UBS London, Δημήτρης Ψαρρής της Oliver Wyman και Martin Czurda του ΤΧΣ. Στις προοπτικές της ναυτιλίας, με συντονιστή τον κ. Michael S. Pak της AXIA Capital, θα αναφερθούν οι κ.κ. Χάρης Κοσμάτος της Tsakos Energy Navigation, Hamish Norton της Star Bulk Carriers, Peter Shaerf της Seaspan Corporation, Fotis Giannakoulis της Morgan Stanley, Νικόλας Νοτιάς της SteelShips, Robert Burke της Ridgebury Tankers, Tasos Aslidis της Euroseas Ltd.


800 διαχειριστές και στελέχη επιχειρήσεων και τραπεζών


Στο συνέδριο αναμένονται περισσότεροι από 800 διαχειριστές και στελέχη επιχειρήσεων και τραπεζών, επιχειρηματίες, επενδυτές και τραπεζίτες από την Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αμερική. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Αλέξης Τσίπρας μέσω τηλεόρασης θα απευθύνει το μήνυμα της κυβέρνησης προς τους διεθνείς επενδυτές, ενώ κεντρικός ομιλητής θα είναι ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Στη Νέα Υόρκη θα βρεθούν επίσης ο κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου (υπουργός Oικονομίας και Aνάπτυξης), η κυρία Ελενα Κουντουρά (υπουργός Τουρισμού), ο κ. Γιώργος Τζιάλλας (γενικός γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, υπουργείο Τουρισμού) και ο κ. Γεώργιος Πιτσιλής (διοικητής Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων).
Επτά μεγάλες επενδυτικές τράπεζες, οι BNP Paribas, Citi, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, UBS και AXIA Ventures Group Ltd, θα συνδράμουν στην όλη προσπάθεια. Tην Τρίτη 12 Δεκεμβρίου θα λάβει χώρα και ειδική εκδήλωση ως «Ημέρα Ελλάδος στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης», με τον κ. Τσακαλώτο, την ελληνική αποστολή, αλλά και τις εταιρείες ελληνικών συμφερόντων που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης καθώς και άλλες που θα συμμετάσχουν στο Συνέδριο να χτυπούν το καμπανάκι της λήξης των εργασιών του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης.

Για τη συμβολή του στην ελληνική οικονομία θα βραβευτεί («2017 Hellenic Capital Link Leadership Award»), ο κ. Ανδρέας Καλατζόπουλος, CEO της Philip Morris International.

Επίσης θα συμμετάσχουν ανώτεροι εκπρόσωποι από ευρωπαϊκούς, διεθνείς και ελληνικούς οργανισμούς, όπως ο επικεφαλής των θεσμών εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο κ. Declan Costello, ο εκπρόσωπος του ESM στους θεσμούς κ. Nicola Giammarioli, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Francesco Drudi, ο κ. Ιωάννης Καλτσάς (EIB), η κυρία Sabina Dziurman (EBRD), ο κ. Martin Czurda (Hellenic Financial Stability Fund) και η κυρία Ράνια Αικατερινάρη του υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

Ο πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ κ. Χάρης Λαλάκος θα πραγματοποιήσει την εναρκτήρια ομιλία, ενώ ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Ελλάδα κ. Geoffrey R. Pyatt θα αναφερθεί στο νέο γεωπολιτικό και ενεργειακό τοπίο στην περιοχή.

Από τις εταιρείες και τους οργανισμούς που θα συμμετάσχουν σημειώνουμε μεταξύ άλλων τις Allen & Overy LLP, Morgan Stanley, A.S. Papadimitriou & Partners Law Firm, Μυτιληναίος, Alpha Bank, Εθνική, Atlantic Bank, NBG Pangaea REIC, AXIA Capital Markets, New York Stock Exchange, Eldorado Gold Corporation, Noble Energy, Enterprise Greece, Oliver Wyman, Eurobank Ergasias SA, ONEX Technologies Inc., EY, ΟΠΑΠ, First Athens Corporate Finance, ΟΤΕ, Fitch Ratings Inc., Παπαστράτος, Flott & Co. PC, Philip Morris International, Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, Πειραιώς, Grivalia Properties, ΔΕΗ, Ελληνική Ενωση Τραπεζών, Reed Smith, Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, Ridgebury Tankers, ΕΛΠΕ, Seaspan Corporation, Intralot, Shearman & Sterling (London) LLP, Lambadarios Law Firm, Star Bulk Carriers, Lamda Development, SteelShips Levant Partners,Tellurian Inc., Marriott International Inc., Tsakos Energy Navigation, McKinsey & Company, Watson Farley & Williams, Moody's Investor Service, Zepos & Yannopoulos



Πήγη: tovima.gr

25
Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text