Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Οι μεταρρυθμίσεις δεν τελειώνουν το 2018, διαμηνύει ο Κοστέλο

Οι μεταρρυθμίσεις δεν τελειώνουν το 2018, διαμηνύει ο Κοστέλο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οι μεταρρυθμίσεις δεν τελειώνουν το 2018, διαμηνύει ο Κοστέλο

Της Ειρήνης Χρυσολωρά

Το μήνυμα ότι το τέλος του μνημονίου δεν σημαίνει και το τέλος των υποχρεώσεων της Ελλάδας, αφού οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν για πολλά χρόνια και όσες έγιναν να μην ανατραπούν, έστειλε χθες από το Capital Link Forum, στη Νέα Υόρκη, ο επικεφαλής της αποστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Ντέκλαν Κοστέλο, την ίδια ώρα που ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλούσε για καθαρή έξοδο από το μνημόνιο.

Επιμένοντας στη γραμμή που είχε κρατήσει την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα, στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ο κ. Κοστέλο είπε: «Είναι φανερό πως μια βιώσιμη ανάκαμψη θα απαιτήσει τη συνέχιση της εφαρμογής μεταρρυθμίσεων για πολλά χρόνια ακόμη. Αυτό περιλαμβάνει τη διατήρηση των μεταρρυθμίσεων σε τομείς όπως το φορολογικό σύστημα, στα μέτρα που καθιστούν την Ελλάδα έναν πιο ελκυστικό επενδυτικό προορισμό και στις ενέργειες για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και του δικαστικού συστήματος».

Ο κ. Τσακαλώτος, κεντρικός ομιλητής στο γεύμα, παρουσίασε την πιο ρόδινη εκδοχή. Είπε ότι ο προϋπολογισμός του 2018, που συζητείται στη Βουλή, σηματοδοτεί την έξοδο της Ελλάδας από μακρά περίοδο προγραμμάτων. «Το επόμενο έτος», σημείωσε, «θα χαρακτηρίζεται από τις συζητήσεις σχετικά με τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα χρέους και τις προσπάθειες της κυβέρνησης να δημιουργήσει επαρκή αποθέματα που θα επιτρέψουν και την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων δανεισμού και θα υποστηρίξουν την καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα, πράγμα το οποίο αποτελεί στόχο τόσο της Ελλάδας όσο και των εταίρων της».

Με υποχρεώσεις δημοσιονομικής πειθαρχίας για την Ελλάδα –αν και με μεγαλύτερα περιθώρια ελιγμών– βλέπει, εξάλλου, την επόμενη μέρα του προγράμματος και η Deutsche Bank. Σε χθεσινή έκθεσή της για την Ελλάδα εκτιμά, μάλιστα, ότι η ελάφρυνση του χρέους ή ακόμη και η συμμετοχή στις επανεπενδύσεις του QE της ΕΚΤ είναι πιθανό να συνδεθούν με την τήρηση αυτών των υποχρεώσεων. H τράπεζα πιθανολογεί εκλογές το δ΄ τρίμηνο του 2018, μετά την έξοδο από το πρόγραμμα αλλά πριν από τη λήψη δημοσιονομικών μέτρων το 2019. Αντιθέτως, η Citi σε σημείωμά της τις τοποθετεί το φθινόπωρο του 2019, απορρίπτοντας το σενάριο για εκλογές την άνοιξη του 2018, γιατί –οπως λέει– η κυβέρνηση δεν θα ρισκάρει να τις χάσει.

Στο συνέδριο της Νέας Υόρκης μίλησε και ο επικεφαλής της αποστολής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Νικόλα Τζιαμαρόλι, κρατώντας επιφυλακτική στάση για την ελάφρυνση του χρέους. Περιορίστηκε να πει ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα εφαρμόσθηκαν με επιτυχία και αναμένεται να μειώσουν το χρέος κατά 25% ώς το 2060, χωρίς να κάνει αναφορά σε περαιτέρω μέτρα.

Στο ίδιο συνέδριο, ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής αποκάλυψε ότι το τελευταίο σχήμα οικειοθελούς αποκάλυψης εισοδημάτων ήταν επιτυχές, αφού έφερε έσοδα πάνω από 711 εκατ. ευρώ από τον Δεκέμβριο του 2016 έως το τέλος Νοεμβρίου φέτος, σε αντίθεση με τα δύο προηγούμενα σχήματα που είχαν ασήμαντα αποτελέσματα. Κι αυτό γιατί, κατά τον κ. Πιτσιλή, λειτούργησε η απειλή ελέγχων, με βάση πληροφορίες που έχει η Αρχή από τις τραπεζικές συναλλαγές.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρεϊ Πάιατ μίλησε για επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας, τονίζοντας ότι ήδη επιχειρήσεις από τις ΗΠΑ δραστηριοποιούνται με επιτυχία στην Ελλάδα και ότι νέα ενεργειακά έργα, είτε πρόκειται για ιδιωτικοποιήσεις, εξερεύνηση και παραγωγή υδρογονανθράκων, παραγωγή λιγνίτη, είτε για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έχουν τη δυνατότητα να φέρουν δισ. δολάρια σε άμεσες ξένες επενδύσεις και να δημιουργήσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας, ενισχύοντας και τη θέση της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου.

Για την επιδίωξη της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας να βελτιώσει την απόδοση των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, να ενισχύσει τη μακροπρόθεσμη αξία τους και να αυξήσει τα έσοδα του Δημοσίου μίλησε η διευθύνουσα σύμβουλός της Ράνια Αικατερινάρη.

Ο κ. Τσακαλώτος συναντήθηκε την Παρασκευή με εκπροσώπους των τραπεζών Paribas και JPMorgan. Επίσης, έλαβε μέρος και σε ξεχωριστή συνάντηση, η οποία διοργανώθηκε σε συνεργασία με τις επενδυτικές τράπεζες που υποστηρίζουν το συνέδριο με θεσμικούς επενδυτές, εκπροσώπους μεγάλων ξένων funds, μεταξύ των οποίων: Bluecrest, Cyrus Capital, Fir Tree, Knighthead Capital, Stonehill Capital, Waterwheel Capital, Graham Capital, Greylock, Hayman Capital, Oppenheimer, Serengeti, American Century, Caxton, Goldentree, Marathon Asset Management, Prudential, Smithcove Capital.

 

Πηγή: kathimerini.gr

24

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text