Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Στα ύψη η τιμή του φυσικού αερίου μετά την έκρηξη στην Αυστρία

Στα ύψη η τιμή του φυσικού αερίου μετά την έκρηξη στην Αυστρία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Στα ύψη η τιμή του φυσικού αερίου μετά την έκρηξη στην Αυστρία

Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2013 εκτοξεύθηκε η τιμή του φυσικού αερίου στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο ICE, ύστερα από σειρά δραματικών γεγονότων. Η έκρηξη και η πυρκαγιά χθες το πρωί σε κέντρο διανομής στην Αυστρία, από το οποίο διέρχεται το ένα δέκατο του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ενέτεινε τους φόβους για ανεπάρκεια όσον αφορά την προσφορά ενέργειας στην Ευρώπη, όταν οι θερμοκρασίες είναι εξαιρετικά χαμηλές και η ανάγκη για θέρμανση πολύ υψηλή. Είχε προηγηθεί τη Δευτέρα η διακοπή λειτουργίας ενός δικτύου που συνδέει 85 πετρελαιοπηγές και πλατφόρμες φυσικού αερίου με τη Βρετανία, διότι διαπιστώθηκε ρωγμή σε έναν από τους αγωγούς.

Στην Ιταλία, η κυβέρνηση κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο. Μετεωρολόγοι μιλούν για τον πιο ψυχρό Δεκέμβριο της τελευταίας επταετίας στην Ευρώπη. Αυξημένη είναι, επίσης, η ζήτηση από την Κίνα, λόγω ενός μεγαλόπνοου προγράμματος που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση με στόχο την τροφοδοσία χιλιάδων νοικοκυριών με φυσικό αέριο.

Διεθνείς αγορές

Ολοι αυτοί οι παράγοντες έφεραν στο προσκήνιο τις διεθνείς αγορές φυσικού αερίου. Χθες η τιμή των προθεσμιακών συμβολαίων του ICE στο Λονδίνο, τα οποία λήγουν τον Ιανουάριο, έφθασε μέχρι τις 73,7 πένες ανά θερμική μονάδα, με ημερήσια άνοδο 23%. «Η ζήτηση φυσικού αερίου κυμαινόταν σε επίπεδα υψηλότερα του μέσου όρου, εξαιτίας των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών», εξηγεί ο Μάσιμο ντι Οντόαρντο, υπεύθυνος του τμήματος αναλύσεων για το φυσικό αέριο της Wood Mackinzie, στο πρακτορείο Bloomberg. Εκτιμά ότι η διακοπή της λειτουργίας του ενεργειακού δικτύου στη Βόρεια Θάλασσα ενδεχομένως να προκαλέσει ελλείψεις στην προσφορά, που να αναλογούν στο 10% του μέσου όρου της ζήτησης.

Οι ανοδικές τάσεις στο φυσικό αέριο εξαπλώθηκαν σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές, όπως και στο πετρέλαιο. Οι τιμές των συμβολαίων ηλεκτρικής ενέργειας στο γερμανικό χρηματιστήριο ΕΕΧ (European Energy Market) ενισχύθηκαν έως και 3,8%. Στο ευρωπαϊκό ICE, επίσης, η τιμή του άνθρακα (κάρβουνο) αναρριχήθηκε 2%, στα 90,75 δολάρια ο τόνος, ενώ ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στη Γαλλία και στις σκανδιναβικές χώρες. «Οι συνθήκες είναι καλές για το άνθρακα», δήλωσε ο Κονσταντίν Λεντζ, γενικός διευθυντής της Lenz Energy.

Κέρδη κατέγραψε, επίσης, η τιμή του Mπρεντ στο Λονδίνο, ξεπερνώντας τα 65 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά έπειτα από δυόμισι χρόνια, για να σταθεροποιηθεί μετά στα 63,30 δολάρια.

Η ενεργειακή εταιρεία OMV AG, μια από τις ισχυρότερες εισηγμένες εταιρείες στην Αυστρία, η οποία εκμεταλλεύεται το προαναφερόμενο κέντρο διανομής στο Μπαουμγκάρτεν, ανακοίνωσε ότι ίσως χρειαστούν αρκετές ημέρες για την αποκατάσταση της λειτουργίας του μετά τη χθεσινή έκρηξη. Το Μπαουμγκάρτεν βρίσκεται 50 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Βιέννης. Παράλληλα, το κλείσιμο του Forties Pipeline System, ακόμη και αν είναι προσωρινό, αναμένεται να έχει μεγάλες επιπτώσεις στη Βρετανία, καθώς προμηθεύει το 30% του πετρελαίου στη χώρα, επισημαίνει η εταιρεία αναλύσεων Wood McKinzie στη βρετανική εφημερίδα Guardian. Η διακοπή λειτουργίας του Forties Pipeline System θα επιφέρει, επίσης, επιπτώσεις στην Ineos, η οποία ολοκλήρωσε την εξαγορά του δικτύου από την British Petroleum (ΒΡ) στα τέλη Οκτωβρίου.

Οι προμηθευτές φυσικού αερίου αντέδρασαν άμεσα σε όλη την Ευρώπη. Τα φορτία φυσικού αερίου έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας τετραετίας στη Βρετανία, με τις εταιρείες μεταφορών να ανταποκρίνονται στην άνοδο των τιμών. Παρ’ όλα αυτά, τα τάνκερ μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου μπορεί να χρειαστούν ολόκληρες ημέρες ή και εβδομάδες μέχρι να φθάσουν στον προορισμό τους, σχολιάζουν οι αναλυτές της Wood Mackinzie. Για παράδειγμα, ένα τάνκερ μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) φθάνει από το Κατάρ στο Ηνωμένο Βασίλειο σε δύο εβδομάδες. Μέχρι στιγμής έχει επιβεβαιωθεί το δρομολόγιο μόνον ενός τάνκερ μεταφοράς LNG στη Βρετανία.




Πήγη: kathimerini.gr

25

Έντυπη

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text