Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Το σχέδιο για μόνο ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς (από την άνοιξη)

Το σχέδιο για μόνο ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς (από την άνοιξη)

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Το σχέδιο για μόνο ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς (από την άνοιξη)

Του Παναγιώτη Στάθη


Με ένα μικτό σύστημα πλειστηριασμών που μέχρι την Άνοιξη θα μετατραπεί σε αποκλειστικά ηλεκτρονικό, σχεδιάζει η κυβέρνηση να κάνει ένα βήμα προς τα εμπρός στο ευαίσθητο και κοινωνικά δύσκολο ζήτημα των πλειστηριασμών. 

Η αυριανή ημέρα, κατά τη διάρκεια της οποίας θα εξελιχθούν (πιθανότατα) πάλι εκπλειστηριάσεις ακινήτων στα Ειρηνοδικεία, προκαλεί πονοκεφάλους καθώς θεωρείται πολύ πιθανόν να υπάρξουν εκ νέου σφοδρές αντιδράσεις με μεγάλο κοινωνικό αντίκτυπο. Το σχέδιο που επεξεργάζεται το επεξεργάζονται τα υπουργεία Δικαιοσύνης και  Οικονομικών είναι – κατ’ αρχήν- προγραμματισμένο να έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του χρόνου πλην υπάρχουν πολλά ανοιχτά ζητήματα τα οποία θα πρέπει να διευθετηθούν  μέχρι να φτάσουμε στην ολοκληρωτική απόσυρση των Ειρηνοδικείων από τη διαδικασία πλειστηριασμών. Έτσι πιθανότατα μέχρι την Άνοιξη θα προχωρούμε με τα δυο συστήματα παράλληλα.  

Οι συμβολαιογράφοι  

Το συγκεκριμένο ζήτημα έχει διττή σημασία δεδομένου πως αφενός αφορά ιδιαίτερα τους συμβολαιογράφους των οποίων αποτελεί και αίτημα, και αφετέρου μπορεί να κατευνάσει τις αντιδράσεις και της εσωκομματικής αντιπολίτευσης η οποία κινείται ιδιαίτερα δραστήρια το τελευταίο διάστημα εντός του ΣΥΡΙΖΑ με αιχμή την πρώτη κατοικία. Άλλωστε τα πρόσωπα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των αντιδράσεων ή ανήκουν ή ανήκαν ή κινούνται στις παρυφές του συγκεκριμένου κόμματος.

Όσον αφορά στους συμβολαιογράφους δεν πρέπει να ξεχνούμε πως αν συνεχιστούν τα έκτροπα στα Ειρηνοδικεία, το προσεχές διάστημα , τότε δεν αποκλείεται να ξεκινήσουν εκ νέου αποχή από τα καθήκοντά τους κάτι που μπορεί να τινάξει στον αέρα τη συμφωνία για την 3η αξιολόγηση. Άλλωστε η απόφαση για αναστολή των κινητοποιήσεων ελήφθη με τον αστερίσκο να επανεξεταστεί η κατάσταση  το νέο χρόνο. Επίσης υπάρχει στον ορίζοντα και η σημερινή απόφαση του ΣτΕ επί αιτήματος αναστολής των πλειστηριασμών μετά από αίτημα συμβολαιογράφου με δικηγόρο την Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Χρέη στο Δημόσιο

Πληροφορίες αναφέρουν πως αναμένεται να ενταχθούν στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και τα χρέη στο δημόσιο. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση εκτιμά ότι η πλήρης ψηφιοποίηση των πλειστηριασμών  θα αποφορτίσει τις εσωκομματικές πιέσεις που δέχεται. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ομάδα των 53 συνεδρίασε το Σαββατοκύριακο και ετοιμάζουν συγκεκριμένη πρόταση που θα εξαιρεί την πρώτη κατοικία από τους πλειστηριασμούς και το 2018 (τώρα ισχύει μόνο για όσους ενταχθούν στο νόμο Κατσέλη)  κάτι που η κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχτεί καθώς είναι άλλη η συμφωνία με τους δανειστές.  



Πήγη: capital.gr

25

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text