Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Εξαγωγές: Ποιοι κλάδοι ανέβηκαν και ποιοι «κάθισαν» τον Οκτώβριο

Εξαγωγές: Ποιοι κλάδοι ανέβηκαν και ποιοι «κάθισαν» τον Οκτώβριο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Εξαγωγές: Ποιοι κλάδοι ανέβηκαν και ποιοι «κάθισαν» τον Οκτώβριο

Οι αυξητικές τάσεις των ελληνικών εξαγωγών τον Οκτώβριο αποτυπώθηκαν σε συγκεκριμένους κλάδους. Έχει πάντα ενδιαφέρον να βλέπουμε τους κλάδους που "τσιμπάνε", αλλά και αυτούς που "κάθονται". Παράλληλα, αξίζει να παρακολουθούμε και τις χώρες που απορροφούν τα περισσότερα προϊόντα.

Σχετικά με τις μεγάλες κατηγορίες προϊόντων, τρεις κλάδοι εμφάνισαν αρνητικό πρόσημο τον Οκτώβριο του 2017 (τρόφιμα και ζώντα ζώα: -5,1%, λάδια: -58,9%, και ποτά-καπνός: -9,3%).

Οι υπόλοιποι κλάδοι κατέγραψαν άνοδο, με κάποιους να σημειώνουν αξιόλογη αύξηση, όπως τα βιομηχανικά (+31,1%), τα διάφορα βιομηχανικά (+20,3%), τα χημικά (+14,5%) και οι πρώτες ύλες (+16,9%).


Σε επίπεδο 10μήνου, τέσσερις κλάδοι κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι (μηχανήματα, λάδια, εμπιστευτικά προϊόντα και ποτά & καπνός). Στον αντίποδα σημαντική άνοδο παρουσιάζουν τα πετρελαιοειδή/καύσιμα (+29,7%), οι πρώτες ύλες (+28,4%), τα βιομηχανικά προϊόντα (+17,2%) και τα χημικά (+12,4%), κλάδοι οι οποίοι διατηρούν τη δυναμική τους.

Όσον αφορά στην πορεία των εξαγωγών ανά γεωγραφικές περιοχές τον Οκτώβριο, παρατηρείται σημαντική άνοδος προς όλους τους προορισμούς. Έτσι, η συνολική αξία των εξαγωγών, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, είναι αυξημένη τόσο προς τις Χώρες της ΕΕ (+10,9%) όσο και προς τις Τρίτες Χώρες (+6%).

Παρόμοια είναι η εικόνα όταν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, με τις εξαγωγές να καταγράφουν άνοδο τόσο προς τις Χώρες της ΕΕ (+9,7%) όσο προς τις Τρίτες Χώρες (+16,1%).

Αναφορικά με το ποσοστό των εξαγωγών που κατευθύνονται στις αγορές των κρατών-μελών, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών διαμορφώθηκε στο 54,3% από 53,2% τον Οκτώβριο του 2016 ενώ το ποσοστό των εξαγωγών προς τις Τρίτες Χώρες αυξήθηκε στο 45,7% από 46,8%. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, η αναλογία διαμορφώνεται στα επίπεδα του 64,4%-35,6% υπέρ των κρατών μελών της ΕΕ.



Πηγή: reporter.gr

25

 

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text