Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Συστήνονται 75 επιτροπές για τις νέες αντικειμενικές αξίες

Συστήνονται 75 επιτροπές για τις νέες αντικειμενικές αξίες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Συστήνονται 75 επιτροπές για τις νέες αντικειμενικές αξίες

Του Σπύρου Δημητρέλη


Έτοιμη είναι η διάταξη του υπουργείου Οικονομικών που ανοίγει το δρόμο για τον καθορισμό των νέων τιμών ζώνης. Η διάταξη, σύμφωνα με πληροφορίες, θα κατατεθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες στη Βουλή και θα ξεκινήσει και τυπικά η αντίστροφη μέτρηση για την εκπλήρωση της μνημονιακής υποχρέωσης "ευθυγράμμισης” των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες των ακινήτων.

Η διάταξη θα προβλέπει τον ορισμό του μηχανισμού για την "ευθυγράμμιση” και συγκεκριμένα τη δημιουργία 75 ειδικών επιτροπών σε όλη τη χώρα οι οποίες και θα αποφασίσουν τις νέες τιμές ζώνης. Οι επιτροπές αυτές θα λάβουν υπόψη τους για τον καθορισμό των νέων τιμών μια σειρά από στοιχεία, όπως είναι το τίμημα που αναγράφεται στις δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων, τα στοιχεία για τις εμπορικές αξίες που επεξεργάζεται η Τράπεζα της Ελλάδος καθώς και άλλες πηγές αξιών όπως είναι τα δεδομένα από μεγάλα δίκτυα μεσιτικών γραφείων.

Τα στοιχεία από τις παραπάνω πηγές θα τροφοδοτήσουν έναν ειδικό αλγόριθμο που έχει "οικοδομήσει” η αρμόδια ομάδα μελέτης του υπουργείου Οικονομικών για τις αντικειμενικές αξίες Από τον αλγόριθμο θα προκύψει μια τιμή ζώνης. Στη συνέχεια οι 75 επιτροπές που θα συσταθούν θα υπολογίσουν τις δικές τους "εμπορικές” τιμές ζώνης. Εφόσον η διαφορές μεταξύ των τιμών που θα προκύψουν με τον αλγόριθμο θα διαφέρουν σημαντικά σε σχέση με τις τιμές ζώνης που θα προτείνουν οι επιτροπές τότε, θα παραπέμπεται το θέμα σε δευτεροβάθμια επιτροπή που θα παίρνει και την τελική απόφαση για την τιμή ζώνης που θα ισχύσει.

Όλη η διαδικασία προβλέπεται, βάση μνημονίου, να ολοκληρωθεί έως το τέλος Μαρτίου 2018. Στη συνέχεια θα υπολογιστεί η επίπτωση που θα έχουν στα φορολογικά έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ οι νέες τιμές ζώνης. Εφόσον προκύπτει μείωση του συνολικού ποσού βεβαίωσης των 3,2 δισ ευρώ, τότε θα γίνουν παρεμβάσεις στις κλίμακες και τους συντελεστές του φόρου. Σε κάθε περίπτωση, όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, ο ΕΝΦΙΑ του 2018 θα υπολογιστεί με βάση τις νέες τιμές ζώνης και οι φορολογούμενοι θα λάβουν τα εκκαθαριστικά τον ερχόμενο Αύγουστο.



Πήγη: capital.gr

25

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text