Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Καθυστερεί ο μηδενισμός του ELA

Καθυστερεί ο μηδενισμός του ELA

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Καθυστερεί ο μηδενισμός του ELA

Βασικό στόχο των ελληνικών τραπεζών αποτελεί ο περιορισμός κατά τουλάχιστον 50% της έκτακτης χρηματοδότησής τους από τον μηχανισμό της Τραπέζης της Ελλάδος ELA και η εξάλειψή της κάποια στιγμή μέσα στο 2019.

Με βάση τις οικονομικές καταστάσεις που έχει δημοσιοποιήσει η εγχώρια νομισματική αρχή, ο δανεισμός του συστήματος από τη συγκεκριμένη πηγή ρευστότητας στα τέλη του περασμένου μήνα είχε διαμορφωθεί λίγο κάτω από 20 δισ. ευρώ, μειωμένος σε ποσοστό άνω του 50% σε σχέση με τα τέλη του 2016. Η μείωση αυτή έχει συμβάλει στη βελτίωση των οργανικών τους αποτελεσμάτων. 

Ωστόσο, από εδώ και στο εξής τα περιθώρια ελιγμών των τραπεζών στο συγκεκριμένο ζήτημα έχουν περιοριστεί σημαντικά και θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια για να προσεγγίσει ξανά ο ELA το μηδέν. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει, πρώτον, να ανοίξουν και άλλο οι αγορές προς άντληση κεφαλαίων με ή χωρίς ενέχυρα και, δεύτερον, να υπάρξει σημαντική αύξηση των καταθέσεων.

Αξιοσημείωτη συμβολή προς την κατεύθυνση του μηδενισμού της έκτακτης χρηματοδότησης από την Τράπεζα της Ελλάδος θα μπορούσε να έχει το Δημόσιο, τοποθετώντας τα διαθέσιμά του, που βρίσκονται σήμερα εκτός συστήματος και υπολογίζονται πάνω από 10 δισ. ευρώ, σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

Από την άλλη πλευρά, τα ενέχυρα που είναι αποδεκτά από την ΕΚΤ έχουν σχεδόν εξαντληθεί, ενώ και από την αγορά των repos οι δυνατότητες είναι περιορισμένες και σίγουρα δεν μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Η εφετινή επίδοση

Τα αποτελέσματα, πάντως, της τελευταίας διετίας είναι σημαντικά. Τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν καταφέρει να μειώσουν τον ELA κατά περίπου 70 δισ. ευρώ σε σχέση με το καλοκαίρι του 2015 και κατά 24 δισ. ευρώ από την αρχή του 2017.

Οι επιδόσεις της εφετινής χρήσης προέρχονται από τις εξής μεταβολές:

¢ Την αύξηση των διατραπεζικών συναλλαγών repos στα επίπεδα των 10 δισ. ευρώ περίπου.

¢ Την ενίσχυση των καταθέσεων κατά περίπου 2,5 δισ. ευρώ.

¢ Τη συνεχιζόμενη απομόχλευση στα δάνεια του ιδιωτικού τομέα κατά περίπου 7 δισ. ευρώ.

¢ Τις νέες εκδόσεις καλυμμένων ομολόγων και τις τιτλοποιήσεις, μέσω των οποίων αντλήθηκαν περί τα 2,5 - 3 δισ. ευρώ.


Πηγή: tovima.gr

24

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text