Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Ειδικοί εκτιμητές θα καθορίσουν τις νέες αντικειμενικές για το 2018

Ειδικοί εκτιμητές θα καθορίσουν τις νέες αντικειμενικές για το 2018

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ειδικοί εκτιμητές θα καθορίσουν τις νέες αντικειμενικές για το 2018

Του Νίκου Ρουσάνογλου και του Προκόπη Χατζηνικολάου

Πιστοποιημένοι εκτιμητές ακινήτων αναλαμβάνουν το δύσκολο έργο της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών για το 2018. Οπως προκύπτει από την τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, για τον προσδιορισμό των αντικειμενικών προβλέπεται ειδική διαδικασία που θα ισχύσει μόνο για μία χρονιά. Σύμφωνα με τη διάταξη, τις 13.000 τιμές ζώνης θα τις εισηγηθούν στον υπουργό Οικονομικών ειδικοί εκτιμητές, στους οποίους θα ανατεθεί με διαγωνισμό το έργο. Μάλιστα, οι νέες τιμές θα πρέπει να παραδοθούν στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών το αργότερο στις αρχές Μαρτίου.

Ωστόσο οι πιστοποιημένοι εκτιμητές ακινήτων του υπ. Οικονομικών θεωρούν απίθανο το ενδεχόμενο να τηρηθεί η προθεσμία που έχει τεθεί για το έργο καθορισμού των αντικειμενικών αξιών. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά στέλεχος της αγοράς, «πρέπει να προσλάβουμε όποιον μιλάει ελληνικά για να γίνουν οι εκτιμήσεις εντός του χρονικού ορίου που ζητείται». Παράλληλα, όπως τονίζει στην «Κ» ο κ. Θωμάς Ζιώγας της NAI Hellas και πρόεδρος του RICS Hellas, όπως έχει δομηθεί η σχετική διαδικασία, δεν διασφαλίζεται η ποιότητα των εκτιμήσεων, η λεγόμενη «εγγύηση καλής εκτέλεσης», δεδομένου ότι απουσιάζει ένας φορέας με βαθιά γνώση του αντικειμένου, που να έχει ρόλο επιβλέποντος της ποιότητας του παραγόμενου έργου. Επί της ουσίας, αυτό που ζητείται από τους εκτιμητές είναι να ορίσουν τις νέες τιμές ζώνης (όχι δηλαδή τις αντικειμενικές τιμές), επί τη βάσει συγκεκριμένων προτεινόμενων προδιαγραφών, δηλαδή λαμβάνοντας υπόψη ένα «θεωρητικό» ακίνητο και ειδικότερα νεόδμητο διαμέρισμα πρώτου ορόφου με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Σε κάθε περίπτωση, οι εκτιμητές ακινήτων που θα αναλάβουν το έργο θα πρέπει να εισηγηθούν τιμές ζώνης οι οποίες θα είναι στα επίπεδα των εμπορικών τιμών. Επί της ουσίας θα πρέπει να εξισωθούν οι αντικειμενικές αξίες με τις εμπορικές τιμές.

Πάντως την τελική απόφαση θα την έχει ο υπουργός Οικονομικών. Δηλαδή, η απόφαση για τις νέες τιμές που θα ισχύσουν το 2018 θα είναι πολιτική, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, προκειμένου να αποφευχθούν μεγάλες αυξήσεις σε λαϊκές περιοχές. Σύμφωνα με στοιχεία της αγοράς, το 2017 πραγματοποιήθηκαν περίπου 45.000 αγοραπωλησίες ακινήτων. Ωστόσο μόλις το 1/3 αυτών αφορούσε αστικά ακίνητα (τα υπόλοιπα είναι οικόπεδα και αγροτεμάχια). Αυτό σημαίνει ότι το έργο των εκτιμητών θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο έως ανέφικτο. Σύμφωνα με την τροπολογία:

• Για τον άμεσο προσδιορισμό των αντικειμενικών τιμών, το έργο ανατίθεται στους ειδικούς εκτιμητές που έχουν πιστοποιηθεί στο Μητρώο Πιστοποιημένων Εκτιμητών στο υπουργείο Οικονομικών και οι οποίοι διαθέτουν σημαντικά εχέγγυα γνώσης, πληροφόρησης, εμπειρίας και αμεροληψίας και δεσμεύονται από τον Κώδικα Δεοντολογίας του υπουργείου Οικονομικών.

• Οι εκτιμητές που θα αναλάβουν το έργο θα επιλεχθούν κατόπιν δημόσιας πρόσκλησης.

• Μέσω ειδικής πλατφόρμας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών θα διασταυρώνονται οι εισηγήσεις των εκτιμητών με τα διαθέσιμα στοιχεία από τα τραπεζικά ιδρύματα, προκειμένου να εξαχθούν όσο το δυνατόν ασφαλέστερα αποτελέσματα για τις τιμές ζώνης.

• Στις περιπτώσεις που δεν καταστεί εφικτός ο ασφαλής προσδιορισμός τιμών εκκίνησης, θα αναλαμβάνει να δώσει λύση επιτροπή που θα συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών.


Πήγη: kathimerini.gr

25

Έντυπη

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text