Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | ZeniΘ: ο νέος παίκτης στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

ZeniΘ: ο νέος παίκτης στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ZeniΘ: ο νέος παίκτης στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

Της Μάχης Τράτσα.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος και το πανελλαδικό λανσάρισμα της ZeniΘ. Πρόκειται για τη γνωστή Εταιρεία Προμήθειας Αερίου Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας (Aέριο Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας), η οποία αλλάζει όνομα, μπαίνει και στην αγορά ηλεκτρικού ρεύματος και κατεβαίνει με… δύναμη από τον Βορρά στις αγορές και άλλων περιοχών της χώρας. Σύντομα, μάλιστα, ανοίγει κατάστημα στην Αθήνα, από όπου θα προσφέρει στους πελάτες της συνδυαστικά πακέτα παροχής φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας. «Αμεσα θα επεκταθούμε σε όλες τις περιοχές, όπου ήδη υπάρχει και κάλυψη με δίκτυο φυσικού αερίου» αναφέρει μιλώντας στο «Βήμα» ο γενικός διευθυντής της εταιρείας κ. Φεντερίκο Ρέγκολα.

Σχετικά με το σχέδιο αποχώρησης της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) από την Αέριο Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας (μερίδιο 51% κατέχει η ΔΕΠΑ και 49% η ιταλική Eni), στο πλαίσιο των απαιτήσεων των θεσμών για το άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου στην Ελλάδα, ο κ. Ρέγκολα αναφέρει ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, αλλά δεν έχουν ακόμη καταλήξει. «Ελπίζουμε σε μια άμεση, δίκαιη και win-win λύση» τονίζει. Για την επίλυση του θέματος του value gap - δηλαδή της αποζημίωσης των μετόχων για την απώλεια του αποκλειστικού δικαιώματος που είχαν στην προμήθεια και το χάνουν με το άνοιγμα της αγοράς από την 1η Ιανουαρίου 2018 -, ο ιταλός επικεφαλής της εταιρείας επισημαίνει ότι έχει ανατεθεί η αποτίμηση σε μεγάλο και αξιόπιστο εκτιμητή, ο οποίος θα αποφανθεί για την αξία που πρέπει να επιστραφεί στους μετόχους από το ελληνικό Δημόσιο.

Κύριε Ρέγκολα, αναγγείλατε την περασμένη Παρασκευή γεωγραφική επέκταση της δραστηριότητας της εταιρείας στην προμήθεια σε όλη τη χώρα. Υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός;

«Βρισκόμαστε στο κατώφλι του 2018, έτοιμοι να αναλάβουμε την πρόκληση του "big bang" της λιανικής αγοράς φυσικού αερίου και την είσοδο της εταιρείας σε μια νέα εποχή, καθώς γινόμαστε μια πανελλήνια εταιρεία που καινοτομεί, προσφέροντας συνδυασμούς προϊόντων και υπηρεσιών στους υφιστάμενους και δυνητικούς πελάτες της. Η Aέριο Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας, με το νέο brand name ZeniΘ, εισέρχεται στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και σε αυτό το πλαίσιο εμπλουτίζουμε ακόμα περισσότερο τις υπηρεσίες και την προσφορά μας νέων, ολοκληρωμένων και ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών.

Η νέα μας πρόταση αποτελείται όχι μόνο από ανταγωνιστικές προσφορές σε ηλεκτρική ενέργεια, αλλά από την 1η Ιανουαρίου του 2018, για πρώτη φορά, από την πρώτη "διπλή προσφορά" συνδυασμένων προϊόντων αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας». 

Ποιες είναι οι νέες περιοχές στο πρόγραμμα ανάπτυξης της εταιρείας; 

«Θα παρέχουμε πανελλαδική κάλυψη από την αρχή της λειτουργίας μας με την είσοδό μας στον ηλεκτρισμό. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι άμεσα θα επεκταθούμε σε όλες τις περιοχές που ήδη υπάρχει και κάλυψη με δίκτυο φυσικού αερίου».

Περιλαμβάνεται και η Αττική;

«Η Αττική και η ευρύτερη περιοχή της Αθήνας και των επιμέρους δήμων της σαφώς και αποτελούν μια από τις πρώτες περιοχές στόχευσης λόγω της υψηλής πληθυσμιακής συγκέντρωσης αλλά και του μεγάλου περιθωρίου διείσδυσης στην αγορά φυσικού αερίου. H αλήθεια είναι, και αυτό είναι κάτι που αποκαλύπτουμε πρώτη φορά, ότι σχεδιάζουμε να ανοίξουμε κατάστημα και στην Αθήνα. Αποτελεί πρωταρχικό στόχο να είμαστε και σε φυσική μορφή κοντά στους πελάτες μας, όπως κάναμε 17 χρόνια τώρα με τα 7 καταστήματα εξυπηρέτησης που διαθέτουμε στις περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Θεσσαλίας. Στόχος μας είναι από την πρώτη ημέρα να αποτελέσουμε τον ολοκληρωμένο πάροχο επιλογής για όλο το κοινό του λεκανοπεδίου - είτε μας επιλέξει για το φυσικό αέριο είτε για την ηλεκτρική ενέργεια είτε για συνδυασμένες υπηρεσίες φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας».

Εχετε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την επέκταση της εταιρείας στην υπόλοιπη χώρα;

«Κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, η εταιρεία μας ξεπέρασε τις προσδοκίες παρέχοντας 300.000 συνδέσεις, αριθμός που τη διατηρεί στην πρώτη θέση των προμηθευτών φυσικού αερίου στην Ελλάδα σε αριθμό συνδέσεων. Για να το επιτύχουμε αυτό, βασιστήκαμε σε μεγάλο βαθμό στην τεχνογνωσία που κληρονομήσαμε από την Eni, έναν παγκόσμιο σημαντικό παίκτη του ενεργειακού τομέα, ο οποίος διαχειρίζεται 9 εκατομμύρια πελάτες στην Ευρώπη. Η Εni επενδύει στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες, συνεχίζοντας να τη στηρίζει και να την εμπιστεύεται κατά τη διάρκεια ακόμη και των χειρότερων περιόδων κρίσης. Με αυτήν την παρακαταθήκη θα συνεχίσουμε και το 2018 με σταθερά βήματα. Βρισκόμαστε σε συζητήσεις με συνεργάτες μας σε όλη την Ελλάδα».

Είπατε νωρίτερα ότι η εταιρεία εισέρχεται στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Οι δημοπρασίες τύπου ΝΟΜΕ θα αποτελέσουν την κύρια πηγή εφοδιασμού;

«Προς το παρόν θα αποτελέσουν φυσικά την κύρια πηγή προμήθειας, συνδυαστικά με τη συμμετοχή μας στη δευτερογενή αγορά. Καταλαβαίνετε ότι χτίζουμε βήμα-βήμα τον ρόλο μας στη νέα αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας».

Μιλήσατε για συνδυαστικά πακέτα προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Πώς μπορεί να ωφεληθεί ένα νοικοκυριό ή μια επιχείρηση;

«Η ZeniΘ έρχεται με μια ολιστική πρόταση να ικανοποιήσει τις ανάγκες του ελληνικού νοικοκυριού και της επιχείρησης. Είμαστε ο πρώτος πανελλαδικός πάροχος ολοκληρωμένης ενέργειας, με την παροχή φυσικού αερίου - όπου υπάρχει διαθέσιμο δίκτυο - και ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό σημαίνει ότι ο πελάτης πολύ σύντομα θα επωφεληθεί από το να έχει έναν μοναδικό πάροχο για όλες τις ενεργειακές του ανάγκες, κάτι που σίγουρα οδηγεί σε όφελος. Ο πελάτης θα απολαμβάνει μια σειρά από πλεονεκτήματα που έχουν να κάνουν με την οικονομία του νοικοκυριού, καθώς σε αυτό το ενεργειακό "DoublePlay" προσφέρουμε on top και υπηρεσίες που είναι ικανές να ανακουφίσουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό, μειώνοντας άλλα πάγια έξοδά του. Αυτά, για παράδειγμα, μπορεί να είναι ένα πακέτο τεχνικών επισκευών για το σπίτι ή μια κάρτα υγείας για τα μέλη της οικογένειας, που άλλωστε ανακοινώσαμε τις προηγούμενες ημέρες».

«Δέσμευσή μας η επένδυση στην Ελλάδα»

Με τις διαπραγματεύσεις θεσμών - κυβέρνησης για τα ενεργειακά ζητήματα, έγινε μεγάλος θόρυβος για την αναγκαστική αποχώρηση της ΔΕΠΑ από την εταιρεία. Πώς προχωρούν οι διαπραγματεύσεις; Είστε κοντά σε συμφωνία; Συμφωνεί η ENI στην εξαγορά του 51% της ΔΕΠΑ; 

«Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για το νέο μετοχικό σχήμα. Οπως καταλαβαίνετε, δεν μπορούμε να μπούμε σε λεπτομέρειες. Ελπίζουμε σε μια άμεση, δίκαιη και win-win λύση προς όφελος της εταιρείας, των πελατών αλλά και της ελληνικής αγοράς. Εκείνο όμως που μπορούμε να υπογραμμίσουμε είναι η έμπρακτη δέσμευση του μετόχου στην επένδυσή του στην Ελλάδα, η οποία θα ενισχυθεί και θα διευρυνθεί ακόμη περισσότερο, αρχής γενομένης από το πανελλαδικό λανσάρισμα της ZeniΘ».

Η ENI, μετά την κατάργηση του αποκλειστικού δικαιώματός της στη λιανική αγορά φυσικού αερίου, εγείρει θέμα αποζημίωσης από το Δημόσιο;

«Ολα αυτά τα χρόνια της παρουσίας μας στην αγορά υπάρχει ένα πολύ καλό κλίμα συνεργασίας με το κράτος και σε αυτό το εποικοδομητικό κλίμα θα επιλυθεί ακόμα και το ζήτημα του valuegap, με την ανάθεση της αποτίμησής του σε μεγάλο και αξιόπιστο εκτιμητή, που θα αποφανθεί για την αξία που πρέπει να επιστραφεί».


Πηγή: tovima.gr

24
Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text