Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Πού υπάρχουν ενδείξεις ανάκαμψης στην αγορά ακινήτων

Πού υπάρχουν ενδείξεις ανάκαμψης στην αγορά ακινήτων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πού υπάρχουν ενδείξεις ανάκαμψης στην αγορά ακινήτων

Του Δημήτρη Δελεβέγκου


Νησίδες ανάκαμψης εμφανίζει η ελληνική αγορά ακινήτων, αλλά, βέβαια, πόρρω απέχει από το να αφήσει πίσω της την κρίση, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής ​Πανγαία Αριστοτέλης Καρυτινός, κατά την πρόσφατη εκδήλωση του Urban Land Institute για τις τάσεις του 2018 στην ευρωπαϊκή κτηματαγορά.

"Μετά από την κακή χρονιά του 2015, η κατάσταση ξεκίνησε να ισορροπεί το 2016 και να σταθεροποιείται το 2017 ύστερα και από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Αυτό καταρχήν σημαίνει πτώση του ρίσκου και ότι σε συγκεκριμένα σημεία της αγοράς και για συγκεκριμένα ακίνητα είχαμε πτώση των αποδόσεων. Ωστόσο, δεν πρόκειται για γενικό φαινόμενο, με την αγορά να είναι κατακερματισμένη, διαθέτοντας, μόνο, νησίδες που εμφανίζουν σημάδια σοβαρής ανάκαμψης, με πτώση των αποδόσεων και άνοδο των ενοικίων. Ωστόσο, το φαινόμενο αυτό δεν συμπαρασύρει ανοδικά την αγορά ακινήτων" σημείωσε.

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό της αγοράς ακινήτων, όπως ανέφερε ο κ. Καρυτινός, είναι ο πολύ μεγάλος ανταγωνισμός για λιγοστά καλής ποιότητας (σ.σ.: σε καλή τοποθεσία, με καλή προβολή κτλ) ακίνητα.

"Η γενική εικόνα της αγοράς δεν είναι τόσο ρόδινη. Το επόμενο διάστημα θα φανεί ξεκάθαρα ποια σημεία της αγοράς είναι κατεστραμμένα και δεν έχουν ελπίδα να επανέλθουν, όπως και ποια τμήματα της αγοράς θα μπορούσαν να εμφανίσουν βελτιωμένες επιδόσεις" ανέφερε.

Στους επιμέρους τομείς, όπως εξήγησε, ο τουρισμός βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, αν και οι "συναλλαγές που πραγματοποιούνται δεν είναι πάρα πολλές".

Στους αποθηκευτικούς χώρους (logistics), όπως είπε, οι αποδόσεις έχουν καταγράψει πολύ μεγάλη πτώση, σε σχέση με δύο-τρία χρόνια.

Ακόμη, η φοιτητική κατοικία και η μετασκευή παλαιών κτηρίων σε οικιστικές μονάδες και ξενοδοχεία boutique είναι τομείς με προοπτικές, όπως ανάφερε ο κ. Καρυτινός.

Σημείωσε ακόμη ότι μέλλει να φανεί εάν η αγορά γίνει πιο "βαθιά" λόγω των συνδεδεμένων, με μη εξυπηρετούμενο, δανεισμό ακινήτων που θα τεθούν σε προσφορά από τις τράπεζες. "Η διαδικασία αυτή είναι πολύ σημαντική για την επιβίωση της αγοράς ακινήτων και των τραπεζών" σχολίασε.

Ρηχή η αγορά τουριστικών ακινήτων

Ο Στέφανος Δ. Βλαστός μέλος της Διοικητικής Ομάδας και διευθυντής στην Grivalia Hospitality, σημείωσε ότι είναι κρίσιμο την επόμενη διετία η χώρα να βελτιώσει το επίπεδο του ποιοτικού τουρισμού, ώστε όταν παρέλθει η κρίση που αντιμετωπίζουν οι γειτονικές χώρες, η Ελλάδα να διαθέτει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Όπως ακόμη ανέφερε, η ελληνική αγορά τουριστικών ακινήτων είναι ρηχή, καθώς είναι πολύ λίγα τα αξιόλογα ακίνητα. "Ένα ακόμη χαρακτηριστικό είναι ότι πολλοί παίκτες εμφανίζονται αρχικά (σ.σ.: σε διαγωνιστική διαδικασία πώλησης ακινήτου), αλλά λίγοι μένουν έως το τέλος της διαδικασίας" είπε.

Σημείωσε ότι απαιτείται να δημιουργηθεί σαφές πλαίσιο για την επιτάχυνση των επενδύσεων.

"Εμείς έχουμε ξένους θεσμικούς επενδυτές στους οποίους είναι πολύ δύσκολο να εξηγηθεί το ζήτημα του αιγιαλού, του ρέματος, της αρχαιολογίας κι ενώ θα πρέπει το σύνολο των απαιτούμενων μελετών να έχει ολοκληρωθεί με συγκεκριμένο προϋπολογισμό και χρονοδιάγραμμα" σχολίασε.


Πήγη: capital.gr

25

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text