Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | Στο fund KKR το εργοστάσιο και η παραγωγή της «Ελαΐς» - Unilever

Στο fund KKR το εργοστάσιο και η παραγωγή της «Ελαΐς» - Unilever

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Στο fund KKR το εργοστάσιο και η παραγωγή της «Ελαΐς» - Unilever

Της Δήμητρας Μανιφάβα

Στην αμερικανική επενδυτική εταιρεία KKR περνούν το εργοστάσιο και η παραγωγή της «Ελαΐς» - Unilever, καθώς και τα σήματα των μαργαρινών που παράγονται στην Ελλάδα. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί μέρος της συνολικής συμφωνίας ανάμεσα στη Unilever και στην KKR για την εξαγορά από τη δεύτερη έναντι 6,83 δισ. ευρώ όλων των δραστηριοτήτων της πρώτης στα προϊόντα επάλειψης παγκοσμίως με εξαίρεση αυτές στη Νότια Αφρική. Η διαδικασία της μεταβίβασης του ιστορικού εργοστασίου της «Ελαΐς» που μετράει 97 χρόνια ζωής αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του τρίτου τριμήνου του 2018.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά ειδικά την Ελλάδα, στον έλεγχο της KKR περνούν η δραστηριότητα της «Ελαΐς» - Unilever, ήτοι η παραγωγή του ελαιολάδου «Αλτις» και των σπορελαίων, το εργοστάσιο της εταιρείας επί της οδού Πειραιώς στο Νέο Φάληρο, μαζί με τον μηχανολογικό εξοπλισμό και τις συμβάσεις εργασίας του προσωπικού. Επίσης, στην KKR και σε ό,τι αφορά την Ελλάδα περνούν τα σήματα μαργαρινών Flora, «Αλτις», Becel ProActiv, Super Fresco και «Βιτάμ». Μάλιστα, εντός του 2018 η παραγωγή των μαργαρινών που σήμερα γίνεται στο έτερο εργοστάσιο της Unilever στην περιοχή του Ρέντη θα μεταφερθεί στο εργοστάσιο της οδού Πειραιώς. Σημειώνεται εδώ ότι η «Δέλτα», θυγατρική της Vivartia, θα συνεχίσει να παράγει τα γαλακτοκομικά με το σήμα Becel ProActiv για όσο διάστημα προβλέπει η συμφωνία (τριετής) που είχε συναφθεί με τη Unilever το φθινόπωρο του 2016.

Από την άλλη, στο εργοστάσιο του Ρέντη θα εγκατασταθεί γραμμή παραγωγής υγρών απορρυπαντικών, όπως Skip και OMO, για την κάλυψη –σε πρώτη φάση τουλάχιστον– των αναγκών της ελληνικής αγοράς. Στο εργοστάσιο του Ρέντη θα παράγονται 10.000 τόνοι υγρών απορρυπαντικών ετησίως, που σήμερα εισάγονται από την Ιταλία. Κανονικά, εξάλλου, θα συνεχιστεί η υπόλοιπη δραστηριότητα στο εργοστάσιο της εταιρείας στου Ρέντη σε ό,τι αφορά την παραγωγή της χλωρίνης Klinex. Σε λειτουργία κανονικά παραμένουν και η μονάδα παραγωγής τοματοειδών στη Γαστούνη Ηλείας, καθώς και η παραγωγή παγωτών στο εργοστάσιο της ΕΒΓΑ στην Ιερά Οδό.

Οι δραστηριότητες της Unilever στην Ελλάδα, οι οποίες θα πωληθούν στην KKR, υπολογίζονται ότι έχουν τζίρο ύψους άνω των 100 εκατ. ευρώ με τα σήματα που περιλαμβάνονται στο «πακέτο» να έχουν κυρίαρχη θέση στην αγορά. Με δεδομένο, πάντως, ότι μέχρι τώρα στην Ελλάδα η KKR ήταν γνωστή για την ανάληψη «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων και για την αναδιάρθρωση υπερχρεωμένων επιχειρήσεων (μέσω και της πλατφόρμας Pillarstone), η είσοδός της σε μια κερδοφόρο εταιρεία προξενεί αν μη τι άλλο εντύπωση. Βεβαίως, η συμφωνία της Unilever τόσο για την Ελλάδα όσο και παγκοσμίως έγινε με το τμήμα της KKR που αφορά τη δραστηριότητα private equity. Εντύπωση, επίσης, προξενεί η πώληση των εν λόγω δραστηριοτήτων σε ένα fund που συνήθως παραμένει σε μια επένδυση, πριν την πουλήσει εκ νέου, από 3 έως 10 χρόνια κατά μέσον όρο.

H KKR ιδρύθηκε το 1976 και εδρεύει στη Νέα Υόρκη. Σήμερα, η εταιρεία διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία συνολικής αξίας 150 δισ. δολ. και το χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνει 113 εταιρείες. Στην πλατφόρμα της Pillarstone έχουν ενταχθεί, μεταξύ άλλων, η φαρμακοβιομηχανία Famar (του ομίλου Μαρινόπουλου), ενώ η KKR Credit είχε κάνει πρόταση μαζί με το fund Bartons για την εξαγορά των σούπερ μάρκετ «Μαρινόπουλος».



Πήγη: kathimerini.gr

25

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text