Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | Το Εφετείο Κομοτηνής επικύρωσε πρόστιμο 38,2 εκατ. στη ΣΕΚΑΠ

Το Εφετείο Κομοτηνής επικύρωσε πρόστιμο 38,2 εκατ. στη ΣΕΚΑΠ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Το Εφετείο Κομοτηνής επικύρωσε πρόστιμο 38,2 εκατ. στη ΣΕΚΑΠ

Του Ανέστη Ντόκα

Το Διοικητικό Εφετείο Κομοτηνής, με απόφασή του στις 8 Δεκεμβρίου 2017, επικύρωσε το πρόστιμο ύψους 38,2 εκατ. ευρώ που είχε επιβάλει το οικείο τελωνείο στην καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ, απορρίπτοντας την προσφυγή της εταιρείας. Η επιβολή προστίμου αφορά τελωνειακές παραβάσεις σε εξαγωγές που πραγματοποιήθηκαν το 2008. Σημειώνεται ότι τον περασμένο Απρίλιο η κυβέρνηση είχε προσπαθήσει με τροπολογία να απαλλάξει την επιχείριση από την καταβολή του προστίμου, καθώς με «φωτογραφική» διάταξη προέβλεπε ότι πρόστιμα ή λοιπές επιβαρύνσεις που τυχόν καταλογίζονται σε αποκρατικοποιημένους φορείς του Δημοσίου, ακόμα και για «εξαιρετικές περιπτώσεις των παραβάσεων λαθρεμπορίας», δεν θα επιβαρύνουν τον επενδυτή.

Η ΣΕΚΑΠ πρόκειται άμεσα να καταθέσει προσωρινή αίτηση αναστολής των μέτρων για να αποφύγει την πιθανότητα να μπλοκαριστούν οι λογαριασμοί της εταιρείας, γεγονός που θα προκαλέσει την οικονομική ασφυξία της επιχείρησης που απασχολεί σήμερα 170 εργαζομένους. Ταυτόχρονα η εταιρεία θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας καταθέτοντας αίτηση ακύρωσης της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής.

Σύμφωνα με στελέχη της ΣΕΚΑΠ, την τριετία 2013-2015 η καπνοβιομηχανία έχει συνολικά πληρώσει στο Δημόσιο το ποσόν των 89 εκατ. ευρώ σε ειδικό φόρο κατανάλωσης και διάφορα τέλη για τη χρήση του 2015. Μετά την εξαγορά της ΣΕΚΑΠ το 2013 έναντι 5 εκατ. ευρώ από τη ρωσική εταιρεία Donskoy, η οποία ανήκει στον όμιλο Agrokom του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, οι συνολικές επενδύσεις για την ανάπτυξη της επιχείρησης ανήλθαν στα 35 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανόμενης και της επένδυσης του νέου εξοπλισμού, που κόστισε περίπου 4,2 εκατ. ευρώ. Εχει εγκατασταθεί εξοπλισμός για τη συσκευασία των τσιγάρων σε κασετίνες Senator, εκσυγχρονίστηκε η γραμμή παραγωγής καπνού σε σακουλάκια - ITM SAK, η οποία επιτρέπει στην εταιρεία να επεξεργάζεται συσκευασίες με διαφορετικό βάρος. Σε συνεργασία με την εταιρεία GD, υλοποιήθηκε εκσυγχρονισμός γραμμής συσκευασίας μεγάλων πακέτων.

Η ΣΕΚΑΠ παράγει και στέλνει στη Ρωσία τσιγάρα όπως Aroma Rich, Continent, Nasha Marka, Donskoy Tabak, και το πιο γνωστό σήμα της, το Cooper.

Εξάγει επίσης τσιγάρα σε Τουρκμενιστάν, Πορτογαλία, Κόσοβο, Λιβύη, Ν. Κορέα και Ουκρανία. Ο συνολικός όγκος των εξαγωγών για τη χρήση του 2015 (που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία) ανήλθε στα 809.335.325 τεμάχια τσιγάρα, με το μερίδιό τους στον συνολικό όγκο πωλήσεων να είναι 59,5%.


Πήγη: kathimerini.gr

25

Έντυπη


Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text