Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | Επενδύσεις 10 εκατ. από την «Ικτίνος» τη διετία 2018-2019

Επενδύσεις 10 εκατ. από την «Ικτίνος» τη διετία 2018-2019

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Επενδύσεις 10 εκατ. από την «Ικτίνος» τη διετία 2018-2019

Eπενδύσεις ύψους 10 εκατ. ευρώ για την επόμενη διετία 2018-2019 προγραμματίζει η εισηγμένη εταιρεία μαρμάρου «Ικτίνος» στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της πτωχευθείσας ανταγωνίστριας εταιρείας «Μάρμαρα Λαζαρίδης», στη βιομηχανική περιοχή Δράμας, την οποία εξαγόρασε μέσω πλειστηριασμού αντί 1,6 εκατ. ευρώ. Τα επενδυτικά κεφάλαια θα διατεθούν για τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση της παραγωγικής δυναμικότητας του εργοστασίου, όπου συνεχίζουν να εργάζονται 15 άτομα. Οπως εκτιμά η διοίκηση της «Ικτίνος», η συνεισφορά του νέου εργοστασίου στον κύκλο εργασιών του ομίλου σε πρώτη φάση υπολογίζεται στα 10-12 εκατ. ετησίως, με στόχο να προσεγγίσει τα 20 εκατ. ετησίως σε βάθος χρόνου.

Η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου, αποφάσισε τη διανομή πρόσθετου μερίσματος από κέρδη παρελθουσών χρήσεων ύψους 0,04 ευρώ ανά μετοχή (0,034 ευρώ μετά τη φορολογία). Η αποκοπή του μερίσματος έγινε χθες και δικαιούχοι θα είναι οι κάτοχοι μετοχών στη λήξη της σημερινής συνεδρίασης, ενώ η καταβολή του μερίσματος θα ξεκινήσει την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου. Επίσης, το σώμα των μετόχων ενέκρινε την πρόταση της διοίκησης να διαθέσει έως το τέλος της χρονιάς συνολικά 23.800 ίδιες μετοχές σε fund, και σε διαφορετική περίπτωση την ακύρωση αυτών των μετοχών. Ακόμη, ενεκρίθη η δημιουργία αποθεματικού της τάξης των 3 εκατ. ευρώ για την κάλυψη ίδιας συμμετοχής σε επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 6 εκατ. ευρώ. Η επένδυση αυτή αφορά το νεοαποκτηθέν εργοστάσιο μαρμάρων Λαζαρίδη και συνδυάζεται με φοροαπαλλαγές 35% επί του ύψους της επένδυσης (επενδυτικός νόμος).

Οι γραμμές μαρμάρων της «Ικτίνος» λειτουργούν στο υψηλότερο σημείο παραγωγής, αφού οι παραγγελίες καλύπτουν και τις τρεις βάρδιες των εργαζομένων. Η διοίκηση έχει καταφέρει από το 2016 να αυξήσει τον αριθμό των λατομείων που εκμεταλλεύεται κατά δύο, φτάνοντας στα έξι, με αποτέλεσμα όχι μόνο να έχει μεγαλύτερο όγκο προϊόντων, αλλά και να διευρύνει τα προϊόντα που χαρακτηρίζονται από μοναδικότητα υλικών. Σύμφωνα με τη διοίκηση της εισηγμένης, η αυξημένη παραγωγή σε συνδυασμό με την ισχυρή ζήτηση δημιουργεί συνθήκες για βελτίωση οικονομικών επιδόσεων μέσα στο 2018 και μάλιστα χαρακτηριστικό είναι πως το άνοιγμα νέων αγορών έχει περιορίσει ώς ένα βαθμό τον κίνδυνο εξάρτησης από την Κίνα. Συγκεκριμένα, ύστερα από ενέργειες που έγιναν κατά την τελευταία διετία, το μερίδιο της κινεζικής αγοράς περιορίστηκε από το 60%-65% στο 50%, καθώς έγιναν εξαγωγές σε χώρες της Νότιας Αμερικής, της Βόρειας Αφρικής, αλλά και του Περσικού Κόλπου. Ταυτόχρονα έχει παρουσία και στην αγορά των ΗΠΑ, διαθέτοντας σημαντικές ποσότητες λευκού μαρμάρου σε καζίνο της χώρας.



Πήγη: kathimerini.gr

25

Έντυπη

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text