Αρχική | Πολιτική | Πολιτική - Ελλάδα | "Πέρασε" με 153 "ναι" στη Βουλή ο Προϋπολογισμός του 2018

"Πέρασε" με 153 "ναι" στη Βουλή ο Προϋπολογισμός του 2018

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
"Πέρασε" με 153 "ναι" στη Βουλή ο Προϋπολογισμός του 2018

Από 153 βουλευτές υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2018, ο οποίος φέρνει μέτρα 1,86 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, συνολικά ψήφισαν 297 βουλευτές. Καταψήφισαν 144 βουλευτές των κομμάτων της Αντιπολίτευσης.

Απόντες από την ψηφοφορία ήταν πέραν του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χρ. Παπαδόπουλου, ο ανεξάρτητος βουλευτής Ν. Μίχος και ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Αρ. Φωκάς.

Έκπληξη από Μεγαλοοικονόμου

Η ψηφοφορία έκρυβε και εκπλήξεις για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, καθώς η νυν ανεξάρτητη και πρώην βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου,υπερψήφισε τον προϋπολογισμό, συντασσόμενη με την εισήγηση της πλειοψηφίας. 

Σε απομόνωση η Κυβέρνηση

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, η Κυβέρνηση δέχθηκε τα ομαδικά πυρά μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης, η οποία εγκάλεσε τον Πρωθυπουργό, για βαρύ, αντιλαϊκό, υφεσιακό προϋπολογισμό και φρούδες διακηρύξεις περί "καθαρής" εξόδου από το μνημόνιο. 

Η "μάχη" του προϋπολογισμού, κορυφώθηκε με την "μονομαχία" Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Ο Πρωθυπουργός, ισχυρίστηκε πως ο προϋπολογισμός αυτός είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός και πως η Κυβέρνηση αυτή πετυχαίνει να βγάλει τη χώρα από την κρίση που τη βύθισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, επιτιθέμενος προσωπικά στον κ. Μητσοτάκη αλλά και στα πεπραγμένα της Κυβέρνησης Σαμαρά- Βενιζέλου. 

Ο Πρόεδρος της Ν.Δ, εγκάλεσε τον κ. Τσίπρα για ψεύδη ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι έχει αποτύχει και ως μνημονιακός και ως ...αντιμνημονιακός, δηλώνοντας πως τρίτη ευκαιρία να ηγηθεί της χώρας, ο λαός δεν θα του ξαναδώσει.

Τι φέρνει ο προϋπολογισμός

Ο προϋπολογισμός του 2018 φέρνει νέα μέτρα 1,86 δισ. ευρώ. Επιχειρεί να διασφαλίσει πρωτογενές πλεόνασμα 7 δισ. ευρώ (αντί για 4,36 δισ. ευρώ φέτος) στηριζόμενος κυρίως στην πολύ μεγάλη περιστολή δαπανών (για συντάξεις και για περίθαλψη και όχι για την κάλυψη των δαπανών μισθοδοσίας του δημοσίου που αυξάνεται ως κονδύλι) αλλά και στην αύξηση της αξίας των άμεσων και έμμεσων φόρων.

Βασίζεται σε άνοδο του ΑΕΠ κατά 1,6% (αντί για 1,8% που προβλεπόταν προηγουμένως) κάτι που θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο σύμφωνα με το Δημοσιονομικό Συμβούλιο αφού απαιτεί ρυθμό ανάπτυξης 3,1% το τελευταίο τρίμηνο του 2017.

Τα μέτρα που θα εφαρμοσθούν για πρώτη φορά το 2018 αποφασίστηκαν κατά την 2η αξιολόγηση και το Μεσοπρόθεσμο του προηγούμενου Μαΐου. Ωστόσο,  ένα ακόμη Μεσοπρόθεσμο που δεσμεύθηκε η κυβέρνηση να φέρει τον επόμενο Μάιο με την 4η αξιολόγηση, θα "αντικαταστήσει" και  τον Προϋπολογισμό που ψηφίστηκε σήμερα και θα καθορίσει τη  δημοσιονομική πορεία που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα έως και το 2022 μαζί με το αν θα εφαρμοσθούν τα  αντίμετρα και το πότε θα εφαρμοσθούν τα μέτρα του 2019 2020 (περικοπές αφορολογήτου και συντάξεων).

Παράλληλα, οι νέες παρεμβάσεις του Προϋπολογισμού περιλαμβάνουν νέο "χαράτσι" για τις αποδείξεις δαπάνης, αύξηση της παρακράτησης φόρου μισθωτών- συνταξιούχων, μείωση 50% του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης (σ.σ. ακόμη δεν έχουν εκδοθεί οι εφαρμοστικές διατάξεις), κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε 32 νησιά του Αιγαίου (σ.σ. η κυβέρνηση κατάφερε να αναβάλει για 6 μήνες την αύξηση σε 5 νησιά και προανήγγειλε για μετά αντισταθμιστικά μέσω του ΠΔΕ), κατάργηση της έκπτωσης 10% από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων των εξόδων για ιατρική, νοσοκομειακή περίθαλψη και φάρμακα, επιβολή φόρου στις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων - AirBnB (με βάση την κλίμακα φορολογίας των ενοικίων),  κατάργηση του μειωμένου φόρου οινοπνευματωδών στα Δωδεκάνησα, επιβολή τέλους διανυκτέρευσης στα τουριστικά καταλύματα αλλά και κατάργηση του πρόσθετου αφορολόγητου βουλευτών και δικαστικών.

Τα μέτρα του 2018 στο πεδίο των δαπανών περιλαμβάνουν τον υπολογισμό των εισφορών των επαγγελματιών, των αυταπασχολούμενων και των αγροτών με βάση το 85% του ακαθαρίστου εισοδήματος του 2017 (αντί για το καθαρό φορολογητέο), την περικοπή κατά 75% της δαπάνης για το ΕΚΑΣ για 150.000 δικαιούχους, τις νέες μειωμένες έως και κατά 25% κύριες συντάξεις, το ακόμη μεγαλύτερο "τσεκούρι" στις επικουρικές, την αύξηση του συντελεστή των εισφορών των αγροτών για την κύρια ασφάλιση από το 14% στο 16% αλλά και παρεμβάσεις στην υγεία.


Πήγη: capital.gr

25


Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text