Αρχική | Πολιτική | Κοινωνία | Στα 4 λεπτά η ελάχιστη χρέωση ανά πλαστική σακούλα

Στα 4 λεπτά η ελάχιστη χρέωση ανά πλαστική σακούλα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Στα 4 λεπτά η ελάχιστη χρέωση ανά πλαστική σακούλα

Της Δήμητρας Μανιφάβα

Τουλάχιστον 4 λεπτά θα πληρώνουν από την 1η Ιανουαρίου 2018 οι καταναλωτές κάθε πλαστική σακούλα που χρησιμοποιούν στο σούπερ μάρκετ. Κι αυτό, διότι στην ελάχιστη χρέωση των 3 λεπτών ανά σακούλα που είχε ανακοινωθεί από το καλοκαίρι δεν είχε συμπεριληφθεί η επιβάρυνση με ΦΠΑ και μάλιστα με συντελεστή 24%. Επιπλέον, μπορεί η κοινή υπουργική απόφαση που εκδόθηκε το καλοκαίρι να προβλέπει ότι το ύψος του τέλους πλαστικής σακούλας είναι 0,03 ευρώ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν επιτρέπεται στα σούπερ μάρκετ και στις υπόλοιπες λιανεμπορικές επιχειρήσεις να επιβάλουν μεγαλύτερη χρέωση για τις πλαστικές σακούλες.

Οπως προκύπτει από εγκύκλιο που εξέδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές στις ταμειακές μηχανές, στα παραστατικά πωλήσεων θα πρέπει από την 1η Ιανουαρίου 2018 να αποτυπώνεται διακριτά η διάθεση λεπτών πλαστικών σακουλών και συγκεκριμένα το περιβαλλοντικό τέλος θα πρέπει να εμφανίζεται διακριτά ως πρόσθετο είδος που υπόκειται σε κανονικό συντελεστή ΦΠΑ.

Με βάση τα παραπάνω, η συνολική χρέωση θα έπρεπε κανονικά να είναι 0,0372 ευρώ (0,03 ευρώ + 24% ΦΠΑ) και όχι 0,04 ευρώ. Η ελάχιστη υποδιαίρεση, ωστόσο, του ευρώ είναι 0,01 ευρώ και επομένως η συνολική χρέωση δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 0,04 ευρώ ανά σακούλα. Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Ιανουαρίου 2019 το τέλος πλαστικής σακούλας θα ανέλθει σε 9 λεπτά, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Η απόδοση του παραπάνω περιβαλλοντικού τέλους θα αποδίδεται από τους εμπόρους μέσω ειδικής δήλωσης στην ΑΑΔΕ και τα χρήματα θα πηγαίνουν στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης. Βεβαίως, όποιος δεν επιθυμεί να πληρώσει το εν λόγω τέλος και ταυτόχρονα να μην επιβαρύνει το περιβάλλον μπορεί να μεταφέρει τα ψώνια του με τις επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες.

Ελαιόλαδο

Από την 1η Ιανουαρίου 2018 έρχεται ακόμη μία αλλαγή στις συνήθειες των καταναλωτών, αλλά και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της μαζικής εστίασης. Συγκεκριμένα, κάθε είδους έλαιο, που προορίζεται για τον τελικό καταναλωτή για επιτραπέζια χρήση, θα πρέπει να διατίθεται αποκλειστικά και μόνο μέσω σφραγισμένων μη επαναγεμιζόμενων συσκευασιών ή συσκευασιών μιας χρήσης. Εφόσον μια συσκευασία ανοιχθεί, θα πρέπει είτε να χρησιμοποιηθεί στο σύνολό της, είτε να την πάρει μαζί του ο καταναλωτής, είτε η φιάλη αυτή να επιστραφεί για χρήση πλέον στην κουζίνα.


Πήγη: kathimerini.gr

25

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text