Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | Πιέσεις στα ομόλογα του Νότου από τον περιορισμό του QE

Πιέσεις στα ομόλογα του Νότου από τον περιορισμό του QE

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πιέσεις στα ομόλογα του Νότου από τον περιορισμό του QE

Το 2018 ξεκίνησε με αναταράξεις στις ευρωπαϊκές αγορές κρατικών ομολόγων, καθώς η ΕΚΤ μείωσε στα 30 δισ. ευρώ το ύψος των μηνιαίων αγορών ομολόγων, ενώ ο Μπενουά Κερέ εκτίμησε ότι υπάρχουν αρκετές πιθανότητες η ΕΚΤ να τερματίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Η διεύρυνση της διαφοράς μεταξύ της απόδοσης των κρατικών ομολόγων της περιφέρειας της Ευρωζώνης και της Γερμανίας αποτελεί ένδειξη ότι οι επενδυτές περιορίζουν την έκθεσή τους στις αγορές της νοτίου Ευρώπης, παρά το γεγονός ότι τα ελληνικά και τα πορτογαλικά κρατικά ομόλογα πρόσφεραν πέρυσι κέρδη της τάξης του 23%, τα υψηλότερα στις ανεπτυγμένες αγορές.

Ισχυρές πιέσεις

Τα ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας δέχθηκαν χθες τις ισχυρότερες πιέσεις, με τις αποδόσεις των ιταλικών, των πορτογαλικών και των ισπανικών κρατικών δεκαετών ομολόγων να ενισχύονται κατά 6-7 μονάδες βάσης. Η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου ενισχυόταν κατά 2 μονάδες βάσης, στο 0,445%, δηλαδή το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών. Ωστόσο, τα ιταλικά ομόλογα ήταν αυτά που δέχθηκαν τις ισχυρότερες πιέσεις.

Η απόδοση των ιταλικών δεκαετών ομολόγων διαμορφωνόταν χθες γύρω στο 2,065% από 2% στις 29 Δεκεμβρίου. Ο ορισμός της ημερομηνίας των επόμενων ιταλικών βουλευτικών εκλογών στις αρχές Μαρτίου την περασμένη εβδομάδα είχε προκαλέσει άνοδο της απόδοσης των ιταλικών ομολόγων, εξαιτίας του πολιτικού ρίσκου που ενέχουν οι εκλογές. Στις δημοσκοπήσεις το λαϊκιστικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων συγκεντρώνει περισσότερο από το 27% της πρόθεσης ψήφου, ενώ το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα συγκεντρώνει περίπου το 24%, αλλά θεωρείται απίθανο οποιοσδήποτε συνασπισμός κομμάτων να είναι σε θέση να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Η απόδοση των πορτογαλικών ομολόγων ενισχύθηκε χθες κατά σχεδόν 4 μονάδες βάσης, στο 1,971%, παραμένοντας σε κάθε περίπτωση κάτω από την απόδοση του ιταλικού δεκαετούς, ένδειξη της προόδου που έχει επιτύχει η πορτογαλική κυβέρνηση τον τελευταίο χρόνο.

Η απόδοση των ισπανικών δεκαετών ομολόγων ενισχυόταν χθες κατά 3 μονάδες βάσης, στο 1,598%. Αντιθέτως, η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου ήταν χθες στο 4,11%, ελαφρώς αυξημένη από το 4,09% της 29ης Δεκεμβρίου. Η μείωση των μηνιαίων αγορών ομολόγων που πραγματοποιεί η ΕΚΤ ήταν γνωστή από τον περασμένο Οκτώβριο, ωστόσο «υπάρχει αβεβαιότητα για το πώς θα ανταποκριθούν οι αγορές, διότι υπάρχει μεγάλη προσφορά ομολόγων αυτόν τον μήνα», σχολιάζει στο Reuters ο Ράινερ Γκούντερμαν, αναλυτής επιτοκίων δανεισμού της Commerzbank. Ισως οι αγορές να επηρεάστηκαν περισσότερο από τη δήλωση του Μπενουά Κερέ, υπευθύνου για την ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, ότι υπάρχει «βάσιμη πιθανότητα» το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων να μην επεκταθεί εκ νέου μετά τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Ελλάδα, Πορτογαλία

Τα πολύ σημαντικά κέρδη που πρόσφεραν τα ελληνικά και τα πορτογαλικά κρατικά ομόλογα σε όσους επενδυτές τα είχαν εμπιστευθεί στις αρχές του 2017 αντανακλούν την οικονομική ανάκαμψη που έχει επιτευχθεί στις δύο χώρες. Το κόστος δανεισμού και των δύο χωρών μειώθηκε πολύ σημαντικά στη διάρκεια του 2017, ενώ οι οικονομίες τους ευνοήθηκαν από την ευρύτερη ανάκαμψη της Ευρωζώνης.

Τα κέρδη για όσους είχαν επενδύσει το 2017 σε ελληνικά και πορτογαλικά ομόλογα διαμορφώθηκαν λίγο πάνω από το 23% στα τέλη του έτους, σύμφωνα με στοιχεία του Thomson Reuters Datastream. 

Πρόκειται για κέρδη πολύ υψηλότερα από αυτά που πρόσφεραν τα ισπανικά και ιταλικά ομόλογα, ενώ τα γερμανικά δεκαετή ομόλογα έδωσαν σχεδόν μηδενικά κέρδη.

Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ήταν 7,13% στις αρχές του 2017, κλείνοντας στα τέλη της χρονιάς ελάχιστα πάνω από το 4%. Πολύ σημαντική ήταν και η πτώση της απόδοσης του πορτογαλικού δεκαετούς από το 3,69% στις αρχές του 2017 στο 1,92% στα τέλη της χρονιάς. 




Πήγη: kathimerini.gr

25

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text