Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | Κοντά στην εκκίνηση η επένδυση €300 εκατ. της Blackrock στο ελληνικό real estate

Κοντά στην εκκίνηση η επένδυση €300 εκατ. της Blackrock στο ελληνικό real estate

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Κοντά στην εκκίνηση η επένδυση €300 εκατ. της Blackrock στο ελληνικό real estate

Του Δημήτρη Δελεβέγκου


Πιο κοντά από ποτέ στην γραμμή εκκίνησης βρίσκεται η μεγαλύτερη επένδυση της Blackrock στην ελληνική αγορά ακινήτων, μέσω του ελεγχόμενου από αυτήν fund. Ο λόγος για τον πολυχώρο Academy Gardens, με προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ, που σχεδιάζει να αναπτύξει στην έκταση του πρώην εργοστασίου της Κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη (Λεωφ. Κηφισού 60 και Ηρούς) το BlackRock Europe Property Fund III. Το τελευταίο ελέγχει την εταιρεία ειδικού σκοπού Artume με αντικείμενο την υλοποίηση της ανάπτυξης, όπως και ευρύτερων έργων ανάπλασης.  

Χθες, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης υπέγραψε το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο καθορίζονται οι όροι δόμησης τεσσάρων οικοδομικών τετραγώνων στην ευρύτερη περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος στην Αθήνα. Εκεί δηλαδή, όπου θα αναπτυχθεί ο πολυχώρος Academy Gardens.

Εκτονώθηκε η κρίση

Η πολύμηνη καθυστέρηση της υπογραφής του π.δ. είχε οδηγήσει το fund στην απόφαση της αναστολής της επένδυσης, όπως και κάθε είδους προπαρασκευαστικής ενέργειας με στόχο την έναρξη του έργου.

Ωστόσο, μετά την αποκάλυψη του Capital.gr, αρχές του περασμένου Οκτωβρίου, ο κ. Σταθάκης, από το βήμα της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, διαβεβαίωση ότι το Academy Gardens θα προχωρήσει.

Εν τέλει, ύστερα από περίπου τέσσερις μήνες, ο υπουργός Περιβάλλοντος υπέγραψε το Προεδρικό Διάταγμα. Πλέον, θα πρέπει να το υπογράψει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ώστε να ακολουθήσει η δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Οι εμπλεκόμενες πλευρές υπέγραψαν και το μνημόνιο συνεργασίας με το οποίο προσδιορίζονται τα περιβαλλοντικά οφέλη από την επένδυση.

"Η υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος θεμελιώνει ένα θετικό πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ του ιδιωτικού και του Δημόσιου Τομέα, φανερώνοντας ότι η επένδυση μπορεί να αποφέρει απτά οφέλη στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής όπου θα πραγματοποιηθεί" σημειώνει στο Capital.gr μέλος του ΔΣ της Artume και Διευθυντής έργου του Academy Gardens.

Τι ακολουθεί

Για να ξεκινήσει το έργο, να μπουν μπουλντόζες στον Κηφισό, θα πρέπει το υπουργείο Περιβάλλοντος να υπογράψει ένα ακόμη Προεδρικό Διάταγμα. Αφορά τον προσδιορισμό της ρυμοτομικής γραμμής του οικοπέδου επί του οποίου θα αναπτυχθεί το Academy Gardens και η υπογραφή του π.δ. αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθεί το αμέσως προσεχές διάστημα.

Το συγκεκριμένο π.δ. απαιτείται προκειμένου η Artume να προχωρήσει στην διαδικασία έκδοσης άδειας δόμησης, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες.

Ως εκ τούτου, άνευ απροόπτου, τη φετινή χρονιά, όλες οι ενδείξεις συνηγορούν ότι οι κατασκευαστικές εργασίες για την ανάπτυξη του πολυχώρου στον Κηφισό θα ξεκινήσουν.

Ο πολυχώρος εμπορίου και ψυχαγωγίας θα είναι εμβαδού 55.000 τ.μ., θα περιλαμβάνει εμπορικούς χώρους, καταστήματα εστίασης και κινηματογράφους και εάν η κατασκευή ξεκινήσει μετά το πρώτο εξάμηνο του 2018, θα μπορούσε να ανοίξει τις πύλες μέσα στο 2020.

Σημειώνεται ότι, έως σήμερα, η Artume έχει επενδύσει 130 εκατομμύρια ευρώ από τα οποία περίπου 35 εκατ. αντιστοιχούν σε φόρους ακίνητης περιουσίας.

Ιστορικό

Ήταν Χριστούγεννα του 2007, όταν η κλωστοϋφαντουργία Ελ.Δ.Μουζάκη ανακοίνωσε στο χρηματιστήριο την πώληση στην  εταιρεία Artume A.E. του οικοπέδου της επί των οδών Λ. Κηφισού 60 και Ηρούς στην Αθήνα, έναντι 37 εκατ. ευρώ.

Τη δεκαετία που πέρασε, τα επενδυτικά σχέδια της Artume για κατασκευή εμπορικού πολυχώρου στην έκταση βρέθηκαν αντιμέτωπα με σφοδρές αντιδράσεις κινημάτων, του ΣΥΡΙΖΑ και σχεδόν όλων των παρατάξεων αριστερού ή σοσιαλιστικού πρόσημου. Πρόκειται για μία ιστορία που επαναλαμβάνεται σε κάθε μικρή ή μεγάλη επένδυση στην Ελλάδα ιδίως εάν σχετίζεται με ανάπτυξη από το μηδέν.

Το 2010, η τότε υπουργός Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ Τίνα Μπιρμπίλη προχώρησε στην αναστολή έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών σε 56 οικοδομικά τετράγωνα που περιβάλλουν το αρχαιολογικό πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος. Η κίνηση εκείνη είχε "παγώσει” τα σχέδια τόσο της Artume όσο και μίας ακόμη εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων.

Στην πορεία το σχέδιο της Artume για την υλοποίηση ενός υπερτοπικού πόλου εμπορίου και αναψυχής βρέθηκε αντιμέτωπο με δύο επιχειρήματα.

Πρώτον, ότι η ύπαρξη ενός εμπορικού "μεγαθηρίου” δεν συνάδει με τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος, αν και τις δύο εκτάσεις χωρίζει απόσταση 1,4 χλμ. Ας σημειωθεί εν παρόδω ότι, σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα (Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ), μόλις ένας στους 1.700 τουρίστες της Αθήνας, επισκέπτονται την Ακαδημία Πλάτωνος.

Δεύτερον, ότι η δημιουργία εμπορικού χώρου στο προς οικοδόμηση ακίνητο θα επέφερε ένα σοβαρότατο πλήγμα στην εμπορική ζωή της ευρύτερης περιοχής.

Στα παραπάνω προστέθηκε και το γεγονός ότι το βιομηχανικό κτίσμα Μουζάκη ως διατηρητέο δεν πρέπει να κατεδαφιστεί και συνεπώς η έκταση θα έπρεπε να μείνει ως έχει.

Σε παράλληλο χρόνο, οι ερωτήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στο Κοινοβούλιο, που έκαναν λόγο για απαράδεκτες μεθοδεύσεις και φοροαπαλλαγές υπέρ ιδιωτών και το "μπούλινγκ” προς όλες τις κυβερνήσεις - ακόμη και της σημερινής - από κινήματα και πολιτευτές οδηγούσαν στην αναβολή της λήψης κρίσιμων αποφάσεων για το έργο από σχεδόν όλους αρμόδιους υπουργούς.

Έτσι, μετά την κωλυσιεργία που επέδειξαν οι αρμόδιοι υπουργοί την περίοδο 2009-2015, επί ΣΥΡΙΖΑ το έργο βρέθηκε αντιμέτωπο με τη σθεναρή αντίσταση των Π. Λαφαζάνη, Π.Σκουρλέτη και Γ. Τσιρώνη που βρέθηκαν να κρατούν το τιμόνι του υπουργείου Περιβάλλοντος. Τελικά, το έργο φαίνεται να "ξεκλειδώνει" με τον  Γ.Σταθάκη στον θώκο του υπουργείου Περιβάλλοντος.


Πήγη: capital.gr

25

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text