Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Τα Ρίχτερ στην Ολλανδία αυξάνουν την τιμή του φυσικού αερίου

Τα Ρίχτερ στην Ολλανδία αυξάνουν την τιμή του φυσικού αερίου

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τα Ρίχτερ στην Ολλανδία αυξάνουν την τιμή του φυσικού αερίου

Τη Δευτέρα μια σεισμική δόνηση ταρακούνησε τα σπίτια των κατοίκων της πόλης Χρόνινχεν στη Βόρεια Ολλανδία. Δεν υπήρξαν ανθρώπινα θύματα ούτε σημειώθηκαν μεγάλες υλικές ζημιές. Ομως, όπως ήταν φυσικό, οι τοπικές αρχές θορυβήθηκαν. Εν συνεχεία, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να επιβάλει για μία ακόμα φορά νέους και πιο δραστικούς περιορισμούς στις εξορύξεις για την άντληση φυσικού αερίου στο κοίτασμα της παραπάνω ολλανδικής πόλης.

Κάτι τέτοιο συνεπάγεται σημαντική μείωση της παραγωγής φυσικού αερίου στη Βόρεια Ολλανδία και η είδηση έχει ήδη οδηγήσει σε άνοδο των τιμών στη Βρετανία και γενικότερα στη Βόρεια Ευρώπη.

Η τελευταία δόνηση ήταν ένας σεισμός 3,4 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ και ήταν η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί στην περιοχή από τον Αύγουστο του 2012. Στο παρελθόν είχαν σημειωθεί αρκετές σεισμικές δονήσεις και η κυβέρνηση αναγκάστηκε να επιβάλει περιορισμούς στις εξορύξεις από το 2013. Είχαν προηγηθεί αντιδράσεις των κατοίκων που ανησύχησαν εξαιτίας της παρατεταμένης σεισμικής δραστηριότητας, την οποία και απέδωσαν άμεσα στις εξορύξεις. Εν ολίγοις, οι σεισμικές δονήσεις μειώθηκαν σταδιακά όταν επιβλήθηκαν περιορισμοί στην εξορυκτική δραστηριότητα.

Αντιδρώντας στην επιβολή περιορισμών, η κοινοπραξία ΝΑΜ (Nederlandse Aardolie Maatschappij BV) που έχουν σχηματίσει οι Royal Dutch Shell και Exxon Mobil και δραστηριοποιείται στα κοιτάσματα φυσικού αερίου στη Βόρεια Ολλανδία, είχε εφεσιβάλει την αρχική απόφαση της κυβέρνησης. Οι τελευταίες δονήσεις, όμως, έπεισαν ακόμη και τη ΝΑΜ να προτείνει «σημαντική μείωση» της παραγωγής και, μάλιστα, να εισηγηθεί στην κυβέρνηση να κλείσει δύο από τις τέσσερις ζώνες εξόρυξης στο κοίτασμα του Χρόνινχεν. Κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με μείωση της παραγωγής κατά περίπου 5% σε σύγκριση με τα επίπεδα του περασμένου έτους.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΝΑΜ, οι τέσσερις ζώνες που προτείνει να κλείσουν παρήγαγαν πέρυσι 1,2 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Και μόνον η πρότασή της έχει οδηγήσει σε άνοδο τις τιμές του φυσικού αερίου, μολονότι δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί η σχετική απόφαση από πλευράς της ολλανδικής κυβέρνησης.

Είναι ενδεικτική η άνοδος κατά 2,2% που σημείωσαν την Τετάρτη τα προθεσμιακά συμβόλαια φυσικού αερίου για τον χειμώνα 2018-2019 στην αγορά της Βρετανίας και στην πλατφόρμα συναλλαγών ICE. Στην Ολλανδία, άλλωστε, η τιμή του φυσικού αερίου σημείωσε χθες άνοδο 1,2%, ενώ την τελευταία εβδομάδα έχει αυξηθεί συνολικά κατά 3,2%.

Την επόμενη εβδομάδα θα συζητηθεί το θέμα στο ολλανδικό κοινοβούλιο. Πάντως, τα τέσσερα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού έχουν συναινέσει στη μείωση των εξορύξεων.

«Η παραγωγή πρέπει να μειωθεί, αλλά το ερώτημα είναι πόσο γρήγορα μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο», αναγνωρίζει ο Ολλανδός υπουργός Οικονομίας Ερικ Βιμπς, ο οποίος πιθανώς βρίσκεται σε δίλημμα. Εκφράζοντας την ανησυχία του για τις επιπτώσεις, τόνισε τα εξής: «Αν αναγκασθούμε να μειώσουμε ραγδαία την παραγωγή, θα καταλήξουμε να βλέπουμε τηλεόραση σε δωμάτια με έξι βαθμούς Κελσίου».

Αυτήν τη στιγμή η παραγωγή που επιτρέπεται να πραγματοποιείται στο κοίτασμα του Χρόνινχεν είναι 21,6 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως, που αντιστοιχεί περίπου στο 50% των επιπέδων παραγωγής του 2014. Περαιτέρω μείωση ενδέχεται να αναγκάσει την Ολλανδία να καταφύγει σε άλλες πηγές για να καλύψει τη μείωση της παραγωγής.

Οπως αναφέρει η Αγκελα Μίλερ, στέλεχος της Inenco Group στη Βρετανία, «περαιτέρω μείωση θα θέσει σε κίνδυνο την προσφορά, αλλά η Ολλανδία είναι αναγκασμένη να συνεκτιμήσει και τις ανησυχίες για τους κινδύνους που απειλούν το περιβάλλον».



Πήγη: kathimerini.gr

25

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text