Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Η οικονομική έκρηξη της ευρωζώνης θα συνεχιστεί μετά το ισχυρό ξεκίνημα του 2018

Η οικονομική έκρηξη της ευρωζώνης θα συνεχιστεί μετά το ισχυρό ξεκίνημα του 2018

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η οικονομική έκρηξη της ευρωζώνης θα συνεχιστεί μετά το ισχυρό ξεκίνημα του 2018

Η αναζωπύρωση της ανάπτυξης της Ευρώπης δείχνει ελάχιστα σημάδια απώλειας ορμής και οι οικονομολόγοι έχουν λάβει γνώση.


Στη μηνιαία έρευνα του Bloomberg, την πρώτη του έτους, οι ερωτηθέντες ανέβασαν την προοπτική τους στο 2,2%, κοντά στο υψηλό δεκαετιών του 2,4% που υπολογιζόταν για πέρυσι. Η αισιοδοξία έρχεται σε αντίθεση με την ουδέτερη άποψη στην αρχή του 2017. Οι οικονομολόγοι είδαν τότε την επιβράδυνση της ορμής, αλλά έπρεπε να συνεχίσουν να αναβαθμίζουν τις προβλέψεις για να συμβαδίσουν με την απόδοση της οικονομίας.

Η περιοχή των 19 εθνών ξεκίνησε το έτος με μια σειρά θετικών αριθμών, συμπεριλαμβανομένου του ισχυρότερου επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία και τη Γαλλία, τις μεγαλύτερες οικονομίες της. Έχοντας αποτινάξει από καιρό την ετικέτα του «ασθενούς», οι βελτιώσεις έδωσαν νέα ώθηση στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για να πιέσουν για την παύση των μέτρων ενίσχυσης της κρίσης.

«Αυτός ο τρέχων κύκλος έχει άφθονο καύσιμο στη δεξαμενή», δήλωσε ο Άνχελ Ταλαβέρα, οικονομολόγος της Oxford Economics στο Λονδίνο. «Η ανάκαμψη των σκληρών αριθμών παρέχει μια πιο σταθερή εικόνα ανάπτυξης για την ευρωζώνη.»

Η ΕΚΤ αναγνώρισε την ανάκαμψη, λέγοντας στα σχόλια που δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα ότι βλέπει μια «όλο και πιο αυτοσυντηρούμενη» επέκταση. Το έγγραφο, ένας απολογισμός της συνεδρίασης πολιτικής του Δεκεμβρίου, ανέφερε επίσης ότι οι φορολογικές περικοπές του Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσαν να έχουν μεγαλύτερο από τον αναμενόμενο αντίκτυπο στην ανάπτυξη της ζώνης του ευρώ.

Υπήρξε επίσης υπαινιγμός ότι η καθοδήγησή της για τις μελλοντικές ενέργειες πολιτικής θα μπορούσε να επανεξεταστεί στις αρχές του τρέχοντος έτους. Αλλά με τον πληθωρισμό να υποχωρεί ακόμα πιο μακριά από τον στόχο του μόλις κάτω του 2%, οι αλλαγές θα είναι βαθμιαίες. Οι οικονομολόγοι βλέπουν την αύξηση των τιμών των καταναλωτών κατά μέσο όρο στο 1,5% φέτος και 1,6% το 2019 και καμία αύξηση των επιτοκίων μέχρι το 2019.

Καθώς βελτιώνεται η οικονομία, αυτό έχει ως αποτέλεσμα την άνοδο του ευρώ, η οποία είναι ήδη περίπου 1,6% φέτος μετά από ένα άλμα 14% το 2017. Υπάρχει ένας κίνδυνος που θα μπορούσε να βλάψει την ανάπτυξη και να καταστείλει τον γενικό πληθωρισμό.

Η βιομηχανική παραγωγή της ευρωζώνης αυξήθηκε περισσότερο από τις προβλέψεις τον Νοέμβριο και η ανεργία εξακολούθησε να μειώνεται αργά. Ο δείκτης δραστηριότητας υπευθύνων προμηθειών αυξήθηκε στο ισχυρότερο σε επτά χρόνια τον Δεκέμβριο.

Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη είναι κοντά στο υψηλότερο επίπεδο. Αυτό συμβαίνει παρά το πολιτικό αδιέξοδο που εμποδίζει την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση συνασπισμού μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, σημειώθηκε κάποια πρόοδος με το κόμμα της να καταλήγει σε μια προκαταρκτική συμφωνία με τους Σοσιαλδημοκράτες την περασμένη εβδομάδα.

Η έρευνα του Bloomberg δείχνει το εύρος της επέκτασης, την οποία κάποιοι έχουν ονομάσει «Euroboom».

Οι τελευταίες προβλέψεις είναι ότι η Γερμανία, η Γαλλία και η Ισπανία θα αναπτυχθούν με 2% ή περισσότερο φέτος. Στην Ιταλία, όπου οι εκλογές είναι ένας από τους κύριους κινδύνους, η επέκταση μπορεί να επιβραδυνθεί στο 1,4% από 1,6%, αν και αυτό παραμένει πολύ υψηλότερο από τον μέσο όρο κατά τα προηγούμενα πέντε χρόνια.

Η ισχύς στις βασικές οικονομίες της ευρωζώνης αναμένεται ακόμη και να βοηθήσει την Ελλάδα, τη χώρα που επηρεάζεται χειρότερα από την κρίση χρέους της περιοχής. Ο γερμανικός ταξιδιωτικός πράκτορας TUI AG λέει ότι οι κρατήσεις για την Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 16% φέτος, γεγονός που αποτελεί σημάδι του τουριστικού τομέα που θα συνεχίσει να ωθεί την οικονομία, καθώς περιμένει τις απαιτούμενες επενδύσεις. Οι οικονομολόγοι βλέπουν το ελληνικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν να αυξάνεται κατά 2,2% φέτος

Στο NordLB στο Αννόβερο, ο Κρίστιαν Λιπς προβλέπει σήμερα μια αύξηση της τάξης του 2,5% για τη ζώνη του ευρώ - χάρη εν μέρει στην υποστήριξη της ΕΚΤ - αν και δεν αγνοεί τις πιθανές παγίδες.

«Είμαστε αισιόδοξοι για το 2018 και αναμένουμε ότι η ανάκαμψη θα συνεχίσει με παρόμοια δυναμική», είπε. «Ωστόσο, το σημερινό θετικό κλίμα των επιχειρήσεων και των καταναλωτών δεν πρέπει να συγκαλύψει το γεγονός ότι η πρόβλεψη για το 2018 υπόκειται σε σημαντικούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων των γεωπολιτικών συγκρούσεων, των πολιτικών κινδύνων, της Ελλάδας, των εκλογών στην Ιταλία.»


Πήγη: banksnews.gr

25

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text